Madam Miţa Protopopesco deschide conversaţia la ceaiul de joi, de la cinci ceasuri, care se ţine în casa prietenelor sale, Madam Măndica Piscopesco şi surioara ei Madam Tincuţa Popesco, cu o biciuitoare remarcă despre vreme: "E un ger afară, maşer, că nu-ţi poţi face o idee... Dacă o ţine aşa toată noaptea, se duce dracului rapiţa!" Ei, ce să zici, tocmai la apropont! Înlocuiţi dumneavoastră "ger" cu "criză" şi "rapiţă" cu "guvern" şi o să aveţi descrierea perfectă a peisajului nostru politic, răscolit de urgiile... nu ale vremii, ci ale vremurilor. Mai că îţi vine să adaugi mesajul sacadat, telegrafic, al lui Costăchel Gudurău: ...oraş stare asediu... panică domneşte cetăţeni... nu mai putem merge cafine... facem responsabil guvern!!
Din ce se luară aliaţii la guvernare, ştie toată lumea, nu e nici un mister. De la pomana aia grasă de vreo 10 miliarde, din fondurile guvernamentale, pe care Cîţu a băgat-o în grabă şi pe şest pe ţeava aprobărilor de urgenţă, fără ca useristul ministru de la justiţie să îşi pună semnătura de avizare pe proiectul cu pricina. Drept pentru care "ministrul retrograd, ăl de nu vrea binele poporului", a şi fost revocat de premier, în miez de noapte, cît ai zice Cîţu. Dimineaţă, decizia a primit apostilă de la Cotroceni, cît ai zice OHA...de la Iohannis. Pomana este destinată baronilor locali ai PNL. Nu chiar tuturor, ci ălora care trebuie să îl sprijine pe Cîţu la Congresul PNL, să ajungă în sfîrşit cineva, ca orice liberal care se respectă, "prin el însuşi", şef de partid, o umbră mai cu ştaif, adică, în umbra umbrei Marelui Brătianu. Întrebarea cheie este însă alta: de ce s-au luat de păr aliaţii PNL şi USR aşa, netam nesam, cu riscul ca în vălmăşagul încăierării să rupă şi oiştea şi loitra şi butucii de la roţile căruţei coaliţiei. Dacă o fac dinadins ori doar la nervi şi istericale, prea puţin mai contează. Rezultatul este acelaşi: se prăbuşeşte rapiţa... asta... guvernul, vreau să zic. Ori chiar mai rău, se dizolvă coaliţia. Dacă nu este doar un alt episod de ridicol sistemic pur caragialian, produs natural al politichiei noastre încă din vremea maestrului, atunci, pentru a sonda adîncurile nămoloase ale recentelor decizii politice nu ne mai putem baza decît pe riscate ipoteze şi scenarii "conspiraţioniste".
Varianta I: Şah la Cotroceni.
Lumea nu a uitat că la formarea coaliţiei actuale de guvernare, USR l-a avut ca partener de negocieri, reprezentant al PNL, pe Ludovic Orban, nu pe Cîţu. Cînd Iohannis, Preşedintele României, s-a supărat pe Orban şi l-a impus pe Cîţu la Palatul Victoria, USR a acceptat soluţia fără nici o tragere de inimă şi numai după ce a primit concesii importante în privinţa poziţiilor de control deţinute în formula de guvernare. Coliziunea USR-Cîţu nu a întîrziat să se producă şi pentru a salva şandramaua, PNL a trebuit să semneze un act suplimentar la protocolul de guvernare, care a întărit şi mai mult poziţiile useriştilor. Prin provocarea actualei crize, USR îi dă un vot de susţinere lui Orban, pentru şefia PNL, opunîndu-se fără rezerve proiectului Iohannis, care l-a sprijinit pe Cîţu, pe faţă şi aparent fără limite. Dacă Preşedintele vrea în continuare o guvernare bazată pe trunchiul PNL-USR, atunci trebuie să accepte înfrîngerea şi, pe cale de consecinţă, scoaterea din joc a pionului său favorit. Dacă nu, atunci este confruntat cu perspectiva unei moţiuni de cenzură care, odată trecută, îl pune în situaţia de a contempla varianta care-i consfinţeşte falimentul politic: o revenire la guvernare a PSD, pe trunchiul PSD-AUR, cu sau fără sprijinul sau participarea UDMR şi USR.
Varianta II: Păpuşarii au ieşit la joc, înainte de soroc.
Pînă la încheierea mandatului şi plecarea definitivă de la Cotroceni a lui Iohannis mai sunt trei ani. "Încărcătura" lui politică, însă, s-a epuizat de mult. Mă rog, unii zic că, oricum, nu a fost decît o iluzie optico-politică, dar asta-i altă poveste. Sforarii politichiei noastre au ieşit, deci, pe teren, nu doar pentru încălzire, ci pentru primele pase şi lovituri. Pînă la mutările decisive şi finalul de partidă mai este mult, dar deschiderea şi dezvoltările jocului de mijloc sunt esenţiale. Conturarea structurilor politice ale lumii post-iohannesciene a început deja, de la această criză. Ca orice răspîntie şi cumpănă politică, ea testează potenţialul jucătorilor. Este PSD-ul pregătit să preia guvernarea? Şi dacă o preia, încotro o duce? Cu cine? Pe cîtă vreme? Ce rol va juca AUR în noul context? Dar UDMR? Ce soartă va avea PNL-ul? Dar USR-ul? Modul în care se vor mişca actorii politici principali în această criză ar putea să releve cel puţin o parte din răspunsurile pe care se va baza în continuare "schimbarea controlată". Deşi aparent puţin întemeiat, Cîţu şi susţinătorii care l-au împins să declanşeze criza par convinşi că vor ieşi învingători în cele din urmă. USR-ul va trebui să cedeze, altfel îşi semnează condamnarea la moarte electorală, de îndată ce îşi va pune semnătura pe moţiunea de cenzură alături de PSD şi AUR. Şansa ca USR să remorcheze cele două formaţiuni pe o moţiune proprie este nulă. Celălalt rol esenţial al crizei declanşate se pare, cu bună ştiinţă, este să decidă cine va fi la guvernare în perioada critică a finalului de mandat parlamentar. Ecuaţia aceasta este mai mereu foarte sensibilă, iar jocul pe muchie de cuţit. Dacă eşti la putere, ai în mînă, după formula interbelică, instrumentele puterii, cu care multe alegeri au fost hotărîte la noi, înainte să pună cineva vreun vot în urnă. În contrapartidă ai neşansa să încasezi nota de plată a tuturor belelelor adunate în cei patru ani de mandat. Şi, de cînd lumea, cei ce se află la guvernare în momentul alegerilor, încasează votul de penalitate al electoratului, indiferent cine şi cît a guvernat în rest. Reciproc, dacă eşti în afara guvernării la momentul critic al alegerilor, ai toată libertatea discursului critic, de opoziţie, şi şansa de a "fermeca" electoratul cu cele mai abracadabrante promisiuni. Plăteşti în schimb preţul lipsei de control direct asupra "maşinăriei" care numără voturile. Ori, de la Stalin încoace, teoria politică în această materie a fost deplin şi definitiv clarificată: nu contează cine şi cum votează, contează cine numără voturile! În România acest "adevăr istoric" are în continuare greutatea echivalentă a teoriei newtoniene a gravitaţiei.
Cum ziceam: criză mare... maşer!
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.09.2021, 04:34)
Conform celei de a treia legi a lui Newton, oricare două obiecte exercită atracţie gravitaţională egală şi opusă, unul faţă de celălalt. Aici e cheia...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.09.2021, 19:58)
A atracţiei gravitaţionale Newtoniene Glossă
Te chem ca să-ți fiu iar fereastră,
Către-un mâine plin de soare,
Să fiu pasărea măiastră
Chiar și-atunci când viața doare.
Să-i deschidem iar aripa
Zâmbetului de lună nouă,
Să mușcăm cu poftă clipa,
Primăvară pe din două.
Să-mi fii dor cu bucurie
Cânt de soare-n...
2. Alegeri anticipate
(mesaj trimis de anonim în data de 03.09.2021, 08:37)
Bulgarii vor organiza pentru a treia oara alegeri anul acesta si noua ne este frica sa schimbam cel mai corupt guvern din istoria postdecembrista a Romaniei ,cu cel mai ticalos premier .PSD doarme si toarce ca un cor de pisicute ,sindicatele mimeaza actiuni ,ONG-urile de pensionari conduse de nonagenari dorm in pampersi , societatea civila este in vacanta prelungita .Romania adormita nu mai este trezita nici macar de televiziunile cumparate cu publicitate pe timpul pandemiei .Cadura i-a...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.09.2021, 08:50)
Nu ii mai mobilizeaza nimic pe romani, pentru ca, parerea mea, este ca nu prea au de ce sa se mobilizeze : cu cine sa ii schimbe pe astia? Ne luptam sa ii schimbam, dar cu cine? Pe cine punem in loc? S-a dovedit clar, Psd nu e bun, pnl nu e bun, usr nu e bun. Pe cine?
2.2. Corect (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.09.2021, 09:37)
Trebuia sa avem alegeri anticipate de multisor. Insa baietii destepti de acolo nu au vrut sa le faca in zielele de vara cand nu aveai cazuri si iesea lumea la vot lejer. Nu, o sa-ti faca in iarna cand ai iara 10.000 de cazuri ca sa stea jandarmul cu ochii pe tine daca ai pus masca si votul cum trebuie.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.09.2021, 10:51)
ai vrea ca Romania sa fie trezita de televiziuni ? cu ce ? cu intoxicari si propaganda facuta pe bani grei ? toate emisiunile sint imbacsite de minciuni si manipulari si nici una nu are acel aer serios de dezbatere pe care le vezi la tv serioase din alte tari . la noi seaman a sueta de bodega , cu bascalia nelipsita . urasc din rarunchi doua vorbe romanesti , romanul face haz de necaz si capul plecat , sabia nu-l taie ! si apoi pentru cine sa iasa in strada , sa se trezeasca cu rafila premier...
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.09.2021, 12:32)
Daca asta este cel mai corupt guvern de după '89 înseamnă ca habar n-ai de istoria post-decembrista, n-ai auzit de mineriade, de "nu ne vindem țara", de un prim ministru condamnat și închis, de altul care a confiscat valuta, etc. Sau ești doar un PSD-ist disperat ca Viorica Floricica cea competenta nu ii mai explica ce sa facă, ce sa zică sau cum sa gândească.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.09.2021, 13:31)
inseamna ca tu n-ai habar , ultima mineriada a fost pe vremea lui radu vasile din cdr , guvern "da driapta " cu liberali , taranisti . un prim ministru , condamnat si inchis , este catu de la pnl , ai vazut ca esti prost , sau esti basist hot si balos , sau si mai rau , usrist lgtbist ?
3. fără titlu
(mesaj trimis de Contraru' în data de 03.09.2021, 11:46)
Mai este si a treia varianta, domnule Codita, anume aceea in care idiotii utili fac jocul Moscovei prin USR-ul nascut din USB-ul proptit si finantat temeinic de catre rusi. La asta, ca in oricare alta poveste mioritica, se adauga din plin eterna prostie si tradare romaneasca, cea care face toate jocurile imprevizibile pe plaiurile dambovitene.
Aferim!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.09.2021, 18:21)
Când măgarii stau la sfadă uneori în sfatul țării
Leul poate rage-în vorbe dinspre marginile zării.
5. usl-ul din umbra.varianta delta+
(mesaj trimis de dan în data de 03.09.2021, 22:12)
Nu cred ca guvernul Citu va cadea.Psd-ul nu va vota motiunea(nu toti).Calculele sunt facute.Citu va guverna cu ajutorul din umbra a psd.Se preconizeaza o alianta usr plus aur?
5.1. Da, se prefigurează (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Anonim în data de 04.09.2021, 06:35)
Da, se prefigurează și va fi cea mai ciudată alianță din UE - "extremiștii" + LGBT defilând impreuna cu pompoane roz la fund.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.09.2021, 12:23)
A zborului de-ngemănate stele spre a Dreptăţii Luceafăruluilui Blândă Lună Odisee
Cântul I
Glossa Luceafărului
Sufletu-ţi ursit de stele
Şi eternizat ca gândul
Zbor din patimile grele
Viaţă, respirând cuvântul.
Dacă visul lăcrimează
Şi te-mbracă-n omenie
Tu de-a pururi mă visează
Picurând din Bucurie.
Ciuma curge prin ruine
Şi...