20 DE ANI DE PETROM LA BVB Evoluţia grupului OMV Petrom

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 septembrie 2021

Evoluţia grupului OMV Petrom

Organizat în 3 segmente - Upstream (explorare-exploatare), Downstream Oil (rafinare-vânzare) şi Downstream Gas (gaz şi energie), Grupul OMV Petrom SA este cel mai mare operator integrat în petrol şi gaze naturale din Balcani şi este în top zece în rândul companiilor cu acelaşi profil, după cifra de afaceri, în fostul spaţiu comunist din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia Rusiei.

Grupul OMV Petrom SA deţine active totale de peste 9,5 miliarde euro, în condiţiile în care valoarea capitalurilor proprii este de 6,6 miliarde euro. Grupul are o valoare de piaţă care se situa la 5,05 miliarde euro în finalul lunii august 2021, faţă de 4,59 miliarde euro în noiembrie 2018 şi 3,515 miliarde euro în decembrie 2017, respectiv 4,06 miliarde euro în februarie 2019.

Pe segmentul de Upstream, Grupul OMV Petrom SA operează în principal pe teritoriul României în explorarea, dezvoltarea şi producţia de ţiţei şi gaze naturale şi în secundar în Kazahstan şi Bulgaria, în explorarea, dezvoltarea şi producţia de ţiţei. În Georgia, de asemenea a câştigat o licitaţie pentru un bloc de explorare. În toate aceste ţări, la finele anului 2020, grupul deţinea un portofoliu de 473 milioane bep/baril echivalent petrol - rezerve dovedite (1P), din care 451 milioane bep în România şi o producţie de hidrocarburi de aproximativ 53 milioane bep/baril echivalent petrol, ceea ce înseamnă 38,8 milioane tone ţiţei şi condensat şi 928,7 bcf gaz natural, toate, totuşi, în scădere puternică faţă de 2018, ca exemplu.

Segmentul de Upstream din România asigură circa jumătate din producţia totală de ţiţei a grupului OMV Aktiengesellschaft. La sfârşitul anului 2020, OMV Petrom desfăşura operaţiuni în 193 de zăcăminte comerciale de ţiţei şi gaze în România, numărul fiind identic cu cel de la sfârşitul anului 2019, zăcăminte care produceau aproximativ întreaga cantitate de ţiţei de pe teritoriul României şi aproape jumătate din gazele naturale, compania fiind aici în competiţie cu producătorul de stat Romgaz. De asemenea, grupul prelucrează integral cantitatea de ţiţei extrasă din Româ­nia plus ţiţei din import.

Pe segmentul Downstream Oil, Grupul OMV Petrom deţine şi exploatează rafinăria Petrobrazi, cu o capacitate de 4,5 milioane tone/an. Rafinăria Petrobazi are o cotă de aproximativ 25% în totalul capacităţii de procesare al firmei parentale OMV Aktiengesellschaft, care mai deţine în mod direct rafinăria Schwechat (Austria) - 9,6 milioane tone/an şi Burghausen (Germany), cu 3,8 milioane tone/an.

În 2020, Grupul OMV Petrom SA a raportat o rată de utilizare a rafinăriei Petrobrazi de 92%, mult peste media europeană de aproximativ 72%, asta în contextul pandemic, iar în 2019 de 97%. Spre comparaţie, rafinăriile din Golful Louisiana, care de altfel performează foarte bine, aveau o rată de utilizare în medie de 94,9% pe datele din 2018, iar cele aflate în Texas, pe coastă, aveau o rată de utilizare de 88,3% (dar au avut parte şi de opriri în ultimii ani pe fondul uraganelor şi în 2020 pe fondul pandemiei).

Grupul OMV Petrom SA deţine şi rafinăria Arpechim, cu o capacitate de 3,5 milioane tone/an, dar pe care a închis-o cu 10 ani în urmă. Partea de petrochimie de la rafinăria Arpechim a fost vândută Companiei Oltchim, iar, în prezent, Grupul OMV Petrom intenţionează să dezvolte petrochimie la o scară relativ modestă la rafinăria Petrobrazi.

Tot pe segmentul Downstream Oil, Grupul OMV Petrom are o reţea de 793 de staţii de distribuţie operate prin mărcile Petrom şi OMV, localizate în România (majoritatea, peste 550), Moldova, Bulgaria şi Serbia, pe care le operează prin OMV Petrom Marketing SRL. În 2020, segmentul Downstream Oil a generat 5,0 milioane tone vânzări de produse petroliere, dintre care 2,6 milioane tone vânzări cu amănuntul, conform raportării grupului (cu o cotă de piaţă de 32%).

Întrucât are în concesiune exploatarea zăcămintelor de gaz natural, grupul OMV Petrom şi-a dezvoltat segmentul Downstream Gas pentru vânzarea gazelor naturale (vânzări în 2020: 57,0 TWh). De asemenea, pe acest segment, Grupul OMV Petrom deţine centrala electrică Brazi, cu o capacitate de 860 MW.

Grupul OMV Petrom SA este controlat de OMV Aktiengesellschaft, care deţine 51% din acţiunile cu drept de vot. Statul român deţine 20,63% din acţiunile cu drept de vot, Fondul Proprietatea SA 7,0%, investitorii instituţionali şi persoanele fizice 21,4%. La rândul său, OMV Aktiengesellschaft este controlat de Österreichische Bundes und Industriebeteiligungen GmbH/Holdingul industrial de Stat Austriac, cu o cotă de 31,5%, International Petroleum Investment Company (IPIC) din Emiratele Arabe Unite, cu o cotă de 24,9%, 43% este free float deţinut de diverşi investitori instituţionali (27,3%) şi persoane fizice. Österreichische Bundes und Industriebeteiligungen GmbH era, iniţial, un fond al Proprietăţii de stat, dar în acest moment funcţionează similar unui fond suveran de investiţii, aflându-se sub autoritatea Ministerului Federal de Finanţe. Prin urmare, Grupul OMV Petrom SA este controlat în cascadă de Österreichische Bundes und Industriebeteiligungen GmbH, unde statul austriac are o influenţă puternică şi de International Petroleum Investment Company (IPIC) din Emiratele Arabe Unite. De asemenea, OMV Aktiengesellschaft provine din fosta Administraţie Petrolieră Sovietică (Sowjetische Mineralölverwaltung, SMV) ce s-a transformat în 1956 în Administraţia Petrolieră Austriacă SA (Österreichische Mineralölverwaltungs Aktiengesellschaft).

Grupul OMV Petrom SA controlează 11 firme (filialele grupului) într-o cotă de 100%, din care OMV Petrom Marketing S.R.L. are o cifră de afaceri raportată în 2020 mai mare decât societatea parentală. Totodată, Grupul OMV Petrom SA are o participaţie la OMV Petrom Global Solutions SRL (25%) şi deţine mai nou, integral, din 31 august 2020, OMV Offshore Bulgaria GmbH, care deţine o participaţie în perimetrul Han-Asparuh din Bulgaria, de la OMV Exploration & Production GmbH.

În 2020, an afectat din punct de vedere economic de restricţiile anti-pandemie severe aplicate în perioada martie-mai, OMV Petrom SA a avut vânzări de 19,71 miliarde lei comparativ cu 25,48 miliarde lei în 2019. În 2020, volumul vânzărilor totale de produse rafinate a scăzut cu 9% faţă de 2019.

Ca şi în anii precedenţi, cifra de afaceri a Grupului OMV Petrom SA a fost realizată preponderent pe segmentul Downstream Oil, respectiv 69% din totalul cifrei de afaceri sau 13,65 miliarde lei din 19,71 miliarde lei, fără a lua în calcul vânzările intra-grup. Segmentul Downstream Gas a generat o cifră de afaceri de 6,06 miliarde lei în 2020, respectiv 30,7% din totalul cifrei de afaceri al Grupului OMV Petrom SA faţă de 23% în 2017 şi 27% în 2019. Marja netă a profitului a scăzut de la 18% în decembrie 2019 la 9% la sfârşitul anului 2020, an totuşi atipic din punctul de vedere al activităţii economice. Eficienţa capitalului/Return on equity - ROE a scăzut de la 11% în decembrie 2019 la 4% în 2020, iar rentabilitatea capitalului angajat - ROCE a fost în 2020 de aproximativ 4,1%, de la 12,9% în 2019.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mafia din peteom cu sprojinul lui comanesc gsp unde dabtepe salariatilor si pune in dificultate starea angajatilor gsp

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb