2023 - al doilea cel mai bun an din istorie pentru traderii de materii prime

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 19 martie

2023 - al doilea cel mai bun an din istorie pentru traderii de materii prime

English Version

Companiile de profil au avut câştiguri de peste 100 de miliarde de dolari, anul trecut Creşte preţul gazului european

Industria comerţului cu materii prime a avut, în 2023, al doilea cel mai bun an din istoria sa în ceea ce priveşte profiturile, înregistrând câştiguri de peste 100 de miliarde de dolari şi acumulând, totodată, lichidităţi semnificative ce pot fi cheltuite pe preluarea de active sau intrarea pe noi pieţe, conform Bloomberg.

Chiar dacă rezultatele din 2023 au fost mai mici faţă de recordurile absolute atinse în 2022, profiturile înregistrate la nivelul întregului sector depăşesc cu mult vârfurile anterioare, precum cele din perioada 2008-2009, arată o analiză a firmei de consultanţă Oliver Wyman LLC.

"Vedem marje foarte bune peste tot şi asta se datorează faptului că situaţia a continuat să fie una tensionată pe partea de cerere/ofertă", remarcă Adam Perkins, consultant la Oliver Wyman.

Chiar dacă multe firme care se ocupă cu tranzacţii cu materii prime nu şi-au dezvăluit încă rezultatele pe 2023, profiturile celor mai mari case independente de trading sunt aşteptate să afişeze o scădere medie de 30% comparativ cu rezultatele record din 2022, potrivit raportului citat de Bloomberg. Perturbările şi întreruperile în aprovizionarea cu motorină şi păcură au compensat volatilitatea mai scăzută în ceea ce priveşte ţiţeiul (legată de Rusia), în timp ce marjele pentru tranzacţiile cu gaze naturale şi electricitate au rămas relativ ridicate, conform sursei amintite.

Companiile care cumpără, stochează şi livrează resursele lumii ies din una din cele mai profitabile perioade din istoria lor cu rezerve uriaşe de lichidităţi, ceea ce le va permite să îşi consolideze rolul de furnizor strategic de energie, metale şi hrană pe măsură ce Occidentul îşi continuă tranziţia dinspre combustibilii fosili, pentru care există o cerere în creştere la nivel mondial, arată sursa menţionată. Aceste firme au cumpărat deja rafinării de ţiţei, spaţii de depozitare, centrale electrice, chiar şi companii de trading rivale, în condiţiile în care au primit un sprijin semnificativ din partea unor ţări precum Italia, Germania, SUA şi Arabia Saudită, care doresc să îşi asigure aprovizionarea cu materii prime esenţiale precum gaze sau cupru.

"În mod tradiţional, un trader independent nu ar deţine o astfel de poziţie în ceea ce priveşte securitatea energetică, dar au ajuns totuşi în această situaţie", subliniază Adam Perkins.

Pe parcursul acestui proces, directorii care deţin acţiuni sau sunt parteneri la companiile de trading, care în marea lor majoritate sunt firme private, au devenit multi-milionari, ca urmare a răscumpărărilor de acţiuni, dar şi în baza recompenselor cu dividende, conchide sursa citată.

Cotaţiile gazului european, în urcare pentru a patra zi la rând

Preţurile gazelor naturale europene şi-au extins câştigurile ieri, pentru a patra zi la rând, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de avans de după sfârşitul lunii ianuarie, cauzată de reducerile de livrări de la instalaţia Freeport LNG din Texas (din cauza unor lucrări) şi de atacurile asupra infrastructurii energetice ruseşti. În plus, şi în Norvegia a apărut o întrerupere neplanificată ce reduce exporturile de gaze prin conducte.

Preţul futures de referinţă a crescut cu până la 7,7% ieri, pe piaţa olandeză, aceasta fiind cea mai mare creştere "intraday" de după 3 ianuarie, conform datelor Bloomberg. Preţurile au crescut recent, după ce scăzuseră cu până la 30% de la începutul anului, deoarece traderii se concentrează asupra factorilor care vor afecta reumplerea stocării înainte de iarna urmatoare.

Preţul futures al gazelor cu livrare în aprilie a urcat cu 5,2% în prima parte a zilei de ieri, la Bursa din Amsterdam, ajungând la 28,44 euro pe megawatt-oră.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Fuga dupa profituri.

    Si aici au scumpit peste masura si nejustificat, acest lucru vazandu-se in preturile care cresteau desi cotatia petrolului stationa. 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb