Actualizare 12:32 Şeful ANAF: "Le solicit angajaţilor să îşi reia lucrul şi îi asigur că voi face demersurile necesare pentrua găsi soluţii"
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Stan, a reacţionat, luni, la protestul spontan al angajaţilor Fiscului, declanşat în special ca urmare a proiectului legii salarizării bugetarilor, cerându-le să reia lucrul, în condiţiile în care i-a asigurat că va face toate demersurile necesare pentru ca nemulţumirile lor să fie auzite şi pentru a fi găsite soluţii la revendicările salariaţilor.
"Nemulţumirile sindicatelor sunt legate de legea salarizării. Am avut deja discuţii cu liderii de sindicat. Le-am ascultat revendicările. Am depus la Guvern propunerile de modificare a legii, în sensul eliminarii discrepanţelor si al menţinerii sporului de 15%. În mod onest şi deschis suntem în dialog permanent cu aceştia", a afirmat Stan, citat de News.ro.
"Le solicit şi pe aceasta cale să îşi reia lucrul şi îi asigur că în calitatea mea de preşedinte voi face demersurile necesare pentru ca nemulţumirile lor să fie auzite si să găsim soluţii în vederea bunei functionări a activităţii instituţiei", a completat preşedintele ANAF.
Câteva sute de angajaţi din finanţe protestează, luni, în faţa ministerului, în contextul în care mii de salariaţi din direcţiile de finanţe publice din întreaga ţară au declanşat un protest spontan nemulţumiţi de proiectul legii salarizării.
Preşedintele Sindicatului Naţional Finanţe Publice - SindFISC, Liviu Toader, declara pentru News.ro că au intrat în grevă angajaţii din Bucureşti şi cel putin zece judeţe.
"Legea salarizării e în primul rând factorul declanşator. (...) Principalele revendicări sunt cele semnalate de-a lungul timpului, plecând de la nefinanţarea serviciilor în care lucrează aceşti oameni, plus proiectul legii salarizării. În ceea ce priveşte salarizarea angajaţilor din Finanţele publice, din cadrul ANAF, proiectul este ambiguu privind încadrarea în grilele de salarizare. Nu există o protecţie juridică a angajaţilor ANAF care fac controale, nu există o protecţie juridică reală, angajaţii Fiscului merg în controale în numele statului, şi nu în nume propriu", a afirmat Toader.
Angajaţii din vămi s-au solidarizat cu salariaţii din Finanţe şi au declanşat şi ei o acţiune de protest sub forma "excesului de zel", astfel că toate maşinile care trec prin punctele de frontieră vor fi controlate amănunţit.
(A.I.)
---
Actualizare 11:52 Câteva sute de angajaţi din finanţe protestează în faţa ministerului
Câteva sute de angajaţi din finanţe protestează, luni, în faţa ministerului, în contextul în care mii de salariaţi din direcţiile de finanţe publice din întreaga ţară au declanşat un protest spontan nemulţumiţi de proiectul legii salarizării.
Protestatarii nu scandează şi nici nu au pancarte, stând doar grupaţi în faţa sediului Ministerului Finanţelor.
Liderul Sed Lex, Vasile Marica, avertiza luni dimineaţă că protestul se extinde rapid în toată ţara, în condiţiile în care noua lege a salarizării va duce la diminuarea salariilor angajaţilor, iar acest lucru nu poate fi tolerat, relatează News.ro.
La rândul său, preşedintele Sindicatului Naţional Finanţe Publice - SindFISC, Liviu Toader, declara pentru News.ro că au intrat în grevă angajaţii din Bucureşti şi cel putin zece judeţe.
"Legea salarizării e în primul rând factorul declanşator. La Bucureşti sunt 200-300 de persoane care au întrerupt lucrul, în ţară sunt câteva mii. Principalele revendicări sunt cele semnalate de-a lungul timpului, plecând de la nefinanţarea serviciilor în care lucrează aceşti oameni, plus proiectul legii salarizării. În ceea ce priveşte salarizarea angajaţilor din Finanţele publice, din cadrul ANAF, proiectul este ambiguu privind încadrarea în grilele de salarizare. Nu există o protecţie juridică a angajaţilor ANAF care fac controale, nu există o protecţie juridică reală, angajaţii Fiscului merg în controale în numele statului, şi nu în nume propriu", a spus Liviu Toader.
Angajaţii din vămi s-au solidarizat cu salariaţii din Finanţe şi au declanşat şi ei o acţiune de protest sub forma "excesului de zel", astfel că toate maşinile care trec prin punctele de frontieră vor fi controlate amănunţit.
(A.I.)
---
Actualizare 11:47 La Galaţi aproape o sută de angajaţi ai Finanţelor Publice protestează, nemulţumiţi de nivelul salariilor
Aproape o sută de angajaţi ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Galaţi au declanşat, luni dimineaţă, un protest spontan şi au ieşit în curtea interioară a instituţiei, nemulţumiţi de nivelul salariilor, în timp ce informaticienii instituţiei s-au mobilizat pentru a preveni infectarea serverelor cu un virus infornatic considerat foarte periculos.
Cei aproape o sută de funcţionari ai Administraţiei Judeţene a Finaţelor Publice Galaţi şi-au întrerupt programul de lucru începând cu ora 9.30, când au ieşit în curtea interioară a instituţiei.
"Nemulţumirea noastră este legată de legea salarizării care urmează să intre în vigoare, dar nouă ne scad salariile. Acesta este un semnal de alarmă deoarece complexitatea muncii este foarte mare şi vrem să fim salarizaţi după munca pe carte o depunem. Este o grevă spontană, colegii s-au adunat", a declarat Anca Tudorache, preşedintele sindicatului SED Lex Galaţi, citat de News.ro.
La un moment dat, protestatarii au ieşit şi pe trotuarul din faţa sediului instituţiei, dar au revenit după câteva minute în curtea interioară.
"Ne menţinem cerinţa de a fi salarizaţi ca şi aparatul central pentru că munca e destul de complexă şi sunt foarte multe probleme pe care le întâmpinăm", a mai spus Tudorache.
Activitatea instituţiei nu este blocată de greva spontană, dar există ghişee unde s-au format cozi.
Pe de altă parte, informaticienii instituţiei s-au mobilizaţi pentru a preveni un posibil atac cibernetic. Unul dintre informaticieni a spus că serverele AJFP Galaţi nu sunt afectate, dar există o "mobilizare" a informaticienilor pentru a preveni infectarea serverelor cu un virus considerat periculos.
Sindicatul Sed Lex din cadrul AJFP Galaţi numără peste 400 de membri.
(A.I.)
---
Actualizare 11:35 Angajaţii de la Finanţe Publice Buzău au întrerupt lucrul. Ei spun că salariile le-ar putea scădea şi cu 2.000 de lei
Şi angajaţii Direcţiei de Finanţe Publice Buzău au întrerupt, luni, activitatea şi au ieşit în faţa instituţiei într-un protest spontan pe termen nedeterminat, ca reacţie la proiectul legii salarizării. Protestatarii spun că după aplicarea legii salariile finanţiştilor ar urma să scadă cu până la 2.000 de lei.
Potrivit liderului de sindicat al finanţiştilor buzoieni, Adrian Radu, angajaţii instituţiei au venit luni la lucru şi au decis, de comun acord, să întrerupă activitatea şi să iasă în faţa instituţiei, precizează News.ro. Astfel, la acest moment, activitatea în Direcţia de Finanţe Buzău este total blocată, fără a se lucra cu publicul.
Adrian Radu, liderul de sindicat al finanţişilor buzoieni, a afirmat: "Suntem în stradă, protestăm ca reacţie la ignoranţa clasei politice şi a guvernanţilor. Am protestat şi săptămânile trecute dar ne-am menţinut activitatea, azi colegii mei au decis să blocheze activitatea într-un protest spontan, ca reacţie la ignoranţa Ministerului de Finanţe şi a clasei politice. Nu ne dorim asta, dar nu avem ce face atât timp cât clasa politică nu ne ascultă. Scăderea salariilor e dramatică, ne cerem scuze agenţilor economici şi opiniei publice că-i punem pe drumuri inutil, însă aşa nu se mai poate. Pe termen nelimitat suntem în grevă, până le vor înţelege doleanţele şi importanţa muncii noastre".
Angajaţii de la Finanţe Publice Buzău spun că vor rămâne în stradă până îşi vor câştiga drepturile pe care consideră că le au.
Victor Drăgostin, angajat al Fiscului din Buzău a declarat: "Stăm aici până ne câştigăm drepturile pe care credem că le avem. Avem colegi care odată cu legea salarizări vor pierde la salariu şi 2.000 de lei, şefii pierd, dar şi noi pierdem, nu o să mai avem majorări salariale 4 ani. Nu suntem plătiţi la nivelul ANAF".
Oamenii care au venit cu treabă, luni dimineaţă, la Direcţia de Finanţe Buzău au părut nemulţumiţi că sunt puşi pe drepturi ca urmare a protestului finanţiştilor.
(A.I.)
---
Aproximativ 22.000 de salariaţi ai sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice participă astăzi, 15 mai 2017, la un protest spontan, ca reacţie la proiectul legii salarizării, care duce la tăieri de salarii, potrivit unui comunicat de presă al Sed Lex, remis Redacţiei.
La protest participă salariaţi din toate judeţele ţării, inclusiv municipiul Bucureşti, aceştia solicitând Ministerului Finanţelor Publice şi Guvernului revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel încât să fie reflectată complexitatea şi importanţa activităţii Ministerului Finanţelor Publice şi unităţilor subordonate (ANAF, direcţii generale regionale ale finanţelor publice, etc).
Acţiunile de protest generate de tăierea salariilor au fost declanşate de salariaţi şi se pot întinde pe o perioadă nedetarminată de timp, ceea ce poate duce la blocarea activităţii de colectare şi a activităţilor de relaţii cu publicul.
Salariaţii Ministerului Finanţelor Publice şi unităţilor subordonate nu beneficiază de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice altă funcţie care poate aduce venituri suplimentare.
Guvernul României decât să plătească 35.000 de consultanţi fiscali nou angajaţi, cu salarii de 10.000 lei, dublu faţă de un salariat al sistemului Ministerului Finanţelor Publice, mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariaţi responsabili cu colectarea veniturilor statului, fiind o investiţie mai realistă, corectă şi cu efecte în timp, care ar duce la atragerea şi păstrarea personalului bine pregătit, care să poată face faţă noilor cerinţe în implementarea politicii fiscale.
Sindicatele au făcut toate eforturile ca acest conflict să nu escaladeze, însă pasivitatea autorităţilor în a găsi soluţii i-a determinat pe salariaţi să reacţioneze necontrolat.
O prelungire a acestui conflict ar pune în pericol însăşi punerea în practică a prevederilor actualului proiect al legii salarizării.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2017, 10:44)
Nemultumirea consilierilor superiori a declansat greva spontana....Ce fac consilierii superiori: vin la 09/30 la servici....2 ore stau la cafea.....2 ore pleaca la masa....2 ore stau pe holuri la barfa....si la 16/00..16/30 pleaca acasa si au un venit foarte .......
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2017, 11:52)
Tvr2 a prezentat ceva din ce spui din arhiva duminica dar atunci erau alte vremuri acum se munceste frate!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2017, 13:08)
Intr-o directie cu 7 consilieri,,,,3 muncesc si ceilalti 4 stau la tigari si la barfa pe holuri.
2. Psd minte?
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2017, 11:50)
Sunt alegeri Dragnea trebuie inscaunat!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2017, 16:10)
Corect ce se spune....Consilierii superiori si sefii institutiei au facut presiune pe angajati ca sa intrerupa lucrul pentru a participa la miting,,,deoarece cei cu venituri foarte mari vor fi diminuate, deoarece este diferenta foarte mare intre salarii,un consilier superior castiga intre 4.500 si 5.500 lei.O vina foarte mare o au sefii deoacere ai tine in brate pe consilierii superiori si nu impart sarcinile egal.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2017, 20:59)
corect