Curtea de Conturi recomandă Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) introducerea unui sistem unic integrat în managementul programelor de investiţii guvernamentale pe care le gestionează, potrivit news.ro.
Curtea de consideră necesar un mecanism de analiză a eficienţei şi eficacităţii programelor de investiţii publice finanţate din bugetul de stat, stabilirea unui set de indicatori la nivel de program şi publicarea periodică a rezultatelor, respectiv stabilirea unui set de indicatori pentru analiza la nivel de proiecte finanţate. De asemenea, auditorii au recomandat MDLPA să reevalueze întreaga activitate de formare profesională în administraţia publică. Recomandările au fost formulate în contextul misiunii de audit financiar la MDLPA, care a verificat situaţiile aferente anului 2023.
Potrivit raportului de audit financiar pentru anul 2023, situaţiile financiare ale MDLPA au fost în conformitate cu cadrul de raportare aplicabil, însă auditorii au semnalat şi o serie de aspecte în derularea programelor de investiţii şi în activitatea entităţilor subordonate, care pot fi îmbunătăţite.
"În anul 2023, cea mai mare parte a bugetului MDLPA, aproximativ 87% din bugetul său consolidat, a fost alocată derulării programelor de dezvoltare locală cu finanţare din bugetul de stat. Au fost efectuate plăţi din bugetul de stat pentru programele guvernamentale de dezvoltare derulate de MDLPA în cuantum de 9,56 miliarde lei, din care 8,45 miliarde lei pentru programe suportate integral din bugetul de stat. Dintre acestea, cele mai importante sunt Programul naţional de investiţii "Anghel Saligny", Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi Programul naţional de construcţii de interes public sau social (PNCIPS), derulat prin Compania Naţională de Investiţii SA (CNI)", informează Curtea de Conturi.
Auditorii au recomandat evaluarea corespunzătoare a rezultatelor şi a performanţei acestor programe, evitarea paralelismelor în finanţare şi remedierea problemelor întâmpinate în derularea şi finalizarea programelor existente înainte de demararea unora noi. Astfel, Curtea de Conturi consideră necesar un mecanism de analiză a eficienţei şi eficacităţii programelor de investiţii publice finanţate din bugetul de stat, stabilirea unui set de indicatori la nivel de program şi publicarea periodică a rezultatelor, respectiv stabilirea unui set de indicatori pentru analiza la nivel de proiecte finanţate.
În vederea evitării riscului de decontare eronată a unor sume în cadrul programelor finanţate din fonduri naţionale, Curtea de Conturi a recomandat MDLPA operaţionalizarea unui instrument de control faptic şi de verificare a corectitudinii sumelor solicitate la decontare de UAT-uri, inclusiv de verificare şi validare a corectitudinii sumelor decontate cu titlu de ajustare a valorii contractelor.
La nivelul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Curtea de Conturi a recomandat identificarea unor soluţii, inclusiv prin modificări legislative, pentru creşterea capacităţii administrative instituţionale şi a numărului de controale efectuate de ISC pe linia disciplinei în construcţii la obiectivele finanţate din fonduri publice.
În ceea ce priveşte Programul naţional de construcţii de interes public sau social (PNCIPS), derulat prin CNI SA, auditorii au apreciat că poziţionarea acestui program ca principal instrument de finanţare a investiţiilor în anul 2023 ar trebui însoţită de proceduri riguroase de includere la finanţare. De asemenea, sunt necesare instrumente corespunzătoare de monitorizare şi evaluare a performanţei programului. A fost formulată o recomandare pentru îmbunătăţirea instrumentelor de coordonare şi monitorizare a PNCIPS, respectiv organizarea unei evidenţe detaliate privind derularea investiţiilor.
Referitor la derularea Programului de construcţii de locuinţe pentru tineri destinate închirierii de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), Curtea a recomandat organizarea unei evidenţe analitice a locuinţelor construite/închiriate/vândute şi a veniturilor din chirii/vânzări, respectiv finanţarea programului cu precădere din sursele proprii ale ANL.
În ceea ce priveşte Programul naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF), derulat de Agenţia Naţională pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), auditorii au observat că acesta întâmpină dificultăţi în implementare şi se înregistrează întârzieri semnificative faţă de calendarul iniţial, lucrările de înregistrare sistematică fiind finalizate la mai puţin de 10% din unităţile administrativ-teritoriale (UAT) din România. În urma consultării cu reprezentanţii ANCPI au fost identificate o serie de recomandări ce ar putea conduce la cointeresarea factorilor implicaţi şi îmbunătăţirea derulării programului. Una dintre recomandări vizează impulsionarea instituţiilor publice deţinătoare de suprafeţe mari de teren, precum Romsilva, Agenţia Domeniilor Statului, Administraţia Naţională Apele Române, pentru a accesa facilităţile oferite de ANCPI prin PNCCF pentru efectuarea măsurătorilor cadastrale şi înscrierea gratuită a imobilelor în cartea funciară.
O altă propunere se referă la includerea în legislaţia aplicabilă finanţării proiectelor de dezvoltare locală sau judeţeană a unei condiţii privind necesitatea prezentării documentelor aferente înscrierii imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.
Referitor la Institutul Naţional de Administraţie (INA), entitate care ar trebui să aibă un rol determinant în formarea şi perfecţionarea profesională a personalului din administraţia publică, auditorii au remarcat rolul marginal pe care Institutul îl are în prezent pe piaţa formării profesionale şi au recomandat MDLPA să reevalueze întreaga activitate de formare profesională în administraţia publică.