27 DE ANI DE LIBERTATE ÎN AFRICA DE SUD În 1994, în frunte cu preşedintele Nelson Mandela, am început să construim o ţară democratică

Jabu Mbalula
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 aprilie 2021

Excelenţa Sa Jabu Mbalula, Ambasadorul Republicii Africa de Sud în RomâniaSursa foto: ccir.ro

Excelenţa Sa Jabu Mbalula, Ambasadorul Republicii Africa de Sud în RomâniaSursa foto: ccir.ro

Pe 27 aprilie 2021 sărbătorim cea de-a 27-a aniversare a Africii de Sud unită, democratică, non-rasială, non-sexistă şi prosperă pe care am înfiinţat-o în 1994, anul primelor alegeri libere din ţara noastră. Este o zi de comemorare şi omagiu pentru toţi cei care au luptat şi uneori au plătit cu moartea pentru libertatea noastră. Este o zi de sărbătoare şi pentru că, de exemplu, Nelson Mandela, icoana noastră, care a petrecut 27 de ani în închisoare pentru acea libertate, a votat pentru prima dată când avea 76 de ani în loc de 18 ani acceptaţi la nivel internaţional. A pus naţiunea noastră pe calea spre reconciliere, libertate, justiţie, pace, democraţie şi o cultură puternic înrădăcinată a drepturilor fundamentale ale omului şi Ubuntu. În 1994, în frunte cu preşedintele Nelson Mandela, am început să construim o ţară democratică.

Pentru majoritatea populaţiei sud-africane, 1994 a însemnat primii paşi către libertate şi democraţie şi a dat speranţă unui viitor mai bun şi prosper. O viaţă mai bună pentru toţi se baza pe restaurarea demnităţii umane, respectarea vieţii umane, crearea de locuri de muncă decente, construirea de case, deschiderea uşilor educaţiei şi furnizarea de servicii de bază.

Suntem mândri de progresele realizate în crearea unei identităţi naţionale comune care se bazează pe respectul reciproc, toleranţa şi acceptarea, precum şi pe recunoaşterea diversităţii noastre. Am mers departe în spargerea barierelor artificiale ale culturii, rasei şi religiei care ne-au împărţit. Cu toate acestea, mai sunt încă multe de făcut pentru ca fiecare sud-african să devină un agent de transformare care funcţionează pentru o societate liberă de bariere rasiale, sociale şi economice.

Africa de Sud a parcurs un drum lung în abordarea provocărilor economice, sociale şi culturale create în cadrul apartheidului. În ultimele trei decenii, sud-africanii au muncit din greu pentru a construi o societate care să servească întregul său popor.

Sărbătorim Ziua Libertăţii prin ateliere, conferinţe, talk-show-uri, împărtăşind ceea ce înseamnă libertate, democraţie pentru noi toţi. Întreaga ţară se aprinde într-un spirit vibrant care include şi sărbători, braai (grătar), muzică şi dans. De asemenea, avem activităţi culturale care ne arată unitatea în diversitate prin culturile noastre diferite, dar vibrante, jucate în muzica, dansul, bucătăria şi costumele noastre tradiţionale.

Relaţiile bilaterale româno-sud-africane datează din 1991. Avem multe în comun, inclusiv prietenia şi ospitalitatea noastră. Cele două ţări ale noastre se bucură de o relaţie activă, plină de satisfacţii, susţinută de piloni politici, economici şi comerciali, dar se poate face mai mult. Ambele ambasade lucrează din greu pentru a consolida relaţiile, în special în ceea ce priveşte comerţul şi investiţiile, precum şi pentru a promova şi populariza imaginea Africii de Sud în România şi invers. Ţările noastre s-au găsit recent, împărtăşind acum informaţii, schimbând abilităţi şi învăţând una de la alta.

În septembrie 2016, guvernele ţărilor noastre au semnat un protocol de cooperare, deschizând calea pentru o colaborare comună în continuare. Au fost elaborate alte acorduri privind relaţiile bilaterale, educaţia, cultura şi ştiinţa şi tehnologia. Sperăm, de asemenea, să avem un acord între porturile Durban şi Constanţa, care sunt poartă către Africa şi, respectiv, către Europa.

În ciuda distanţelor geografice mari dintre Africa de Sud şi România, investiţii semnificative directe şi indirecte au avut loc în România, în paralel cu o creştere vastă a comerţului bilateral între cele două ţări. Asociaţia de Afaceri România-Africa de Sud (ROSABA) ne ajută Ambasada în explorarea de noi domenii de investiţii în cele două ţări.

În 2019, valoarea totală a comerţului bilateral a fost de 323,3 milioane dolari, ceea ce înseamnă o creştere de 19,10% faţă de 2018. Exporturile României au ajuns la 288,7 milioane dolari (+ 23,40%), în timp ce importurile au fost de 34,5 milioane dolari (-7,7%). Soldul comercial a avut un excedent de 254,2 milioane dolari în favoarea României.

Dar pandemia actuală a afectat grav comerţul bilateral. Astfel, exporturile României în 2020 faţă de 2019 au înregistrat o scădere de 44,4%. Exporturile din 2020 ale Africii de Sud faţă de 2019 au înregistrat o scădere de 7,1%

Relaţiile de afaceri dintre Africa de Sud şi România au crescut considerabil în cursul ultimilor ani. Acesta a fost în mare parte un trafic cu o singură direcţie, cu investiţii substanţiale din Africa de Sud în România, care duc la legături comerciale mai puternice între ţări şi este în mare parte un rezultat al antreprenorilor aventuroşi din Africa de Sud care caută oportunităţi de afaceri mai departe de Africa şi de destinaţiile obişnuite de investiţii comune. În timp ce România a fost departe de mintea oamenilor de afaceri din Africa de Sud în trecut, ţara devine mai cunoscută pentru oportunităţile pe care le oferă antreprenorilor străini şi deschiderea cu care pot desfăşura afaceri.

În ceea ce priveşte investiţiile, există un număr considerabil de companii din Africa de Sud care îşi desfăşoară activitatea în România şi câteva companii româneşti deschise în Africa de Sud. Investiţiile din Africa de Sud au crescut foarte mult pe piaţa românească: majoritatea companiilor sud-africane din România îşi desfăşoară activitatea în sectorul imobiliar (dezvoltarea mall-urilor, birourilor, centrelor comerciale), altele în comerţul electronic, industria auto (baterii auto), sectorul construcţiilor, industria farmaceutică, cosmetice etc. De exemplu, anul trecut şi începutul acestui an, în ciuda contextului ostil al pandemiei, două companii sud-africane (fonduri de investiţii) şi-au deschis afacerea în România în sectorul imobiliar. Companiile româneşti din Africa de Sud operează în principal în sectorul energiei electrice sau în industria energiei regenerabile, construind parcuri eoliene şi parcuri solare.

S-au realizat multe în sectorul educaţiei. Multe instituţii academice din cele două ţări au încheiat acorduri bilaterale care au facilitat schimbul de studenţi, profesori, cunoştinţe şi experienţă.

Universitatea de Vest din Timişoara are legături puternice cu universităţile din Western Cape, Cape Town şi Stellenbosch. Aceasta găzduieşte Centrul de Studii Africane UBUNTU şi împărtăşeşte valorile UBUNTU, toate cuprinzând valorile promovate de Mandela de umanitate, integritate, prietenie, căldură, ospitalitate, sprijin şi solidaritate. Universitatea din Pretoria este foarte activ implicată în Universitatea Babes Bolyai din Cluj şi în Centrul său de studii africane. Proiectele comune viabile sunt în curs de identificare de către cele două universităţi. În Iaşi, universităţi precum "Alexandru Ioan Cuza", "Ion Ionescu de la Brad" şi "Gheorghe Asachi" sunt dispuse să coopereze cu universităţi dezavantajate anterior, precum Fort Hare. Universitatea "Andrei Şaguna" din Constanţa doreşte să stabilească un parteneriat academic cu Universitatea KwaZulu-Natal din Durban.

Turismul, drept coloană vertebrală a economiei oricărei ţări, constituie, de asemenea, un vehicul important pentru aprofundarea relaţiilor dintre Africa de Sud şi România. Din ce în ce mai mulţi operatori de turism români manifestă interes pentru a descoperi Africa de Sud ca una dintre destinaţiile la alegere. Din ce în ce mai mulţi vizitatori români coboară în porturile noastre de intrare pentru a se bucura, printre altele, de ospitalitatea din Africa de Sud, frumuseţea pitorească, cultura şi stilul de viaţă. Ambasada noastră lucrează pentru a oferi turiştilor români o experienţă plăcută în Africa de Sud. În 2019, ambasada noastră a emis 2123 de vize pentru turiştii români. Din cauza pandemiei, în 2020 numărul vizelor eliberate a scăzut la 741.

Piaţa europeană este foarte importantă pentru noi, iar România contribuie mult prin numărul de turişti care vizitează Africa de Sud. Apropierea fusului orar dintre Africa de Sud şi ţările europene şi vremea noastră plăcută, poziţionează Africa de Sud ca destinaţie preferată atât pentru turismul de afaceri, cât şi pentru cel de agrement pentru mulţi europeni.

Africa de Sud este renumită pentru frumuseţea sa naturală, parcurile naţionale, viaţa sălbatică, istoria politică cu repere precum Insula Robben (închisoare şi muzeu), diversitatea culturală, infrastructura foarte dezvoltată şi industria ospitalităţii, rezervaţiile de jocuri, unităţile pitoreşti precum Garden Route şi vinuri renumite la nivel mondial. Principiile şi valorile care stau la baza Ubuntu oferă vizitatorului un gust al ospitalităţii noastre. Timp de şapte ani la rând, din 2013 până în 2019, Cape Town a fost votat cel mai bun oraş din lume de către cititorii prestigioasei publicaţii The Telegraph.

Africa de Sud menţine în continuare măsuri de restricţie pentru turişti în contextul pandemiei, cu toate acestea călătoria este posibilă şi încurajată, în condiţii de siguranţă. Au existat mari îngrijorări cu privire la o nouă tulpină de coronavirus care circulă în ţara noastră, dar datorită iniţiativelor noastre guvernamentale şi a oamenilor de ştiinţă, numărul de noi cazuri zilnice scade acum. Înregistrăm aproximativ 1000 de cazuri noi pe zi - media din ultimele 7 zile. Pe baza unei evaluări a stării actuale a pandemiei din ţară, Cabinetul a decis să uşureze unele restricţii, să deschidă aeroporturile locale pentru călătorii internaţionale.

Africa de Sud apreciază foarte mult cooperarea existentă pe frontul internaţional afişat de Africa de Sud şi România. Cele mai multe dintre cererile de sprijin ale candidaturilor care au fost făcute de ambele părţi au fost tratate cu cordialitate şi reciprocitate.

Putem reuşi doar în cooperare, lucrând doar împreună cu partenerii noştri din comunitatea internaţională. Unul dintre modurile noastre africane importante de a face lucrurile este ghidat de spiritul Ubuntu, care se traduce prin: "Sunt pentru că eşti. Eşti pentru că sunt "(în zulu:" Umuntu ngumuntu ngabantu "). Acest sprijin reciproc ne-a ajutat să depăşim vremurile dificile din istoria noastră şi să stabilim relaţii de prietenie de lungă durată cu alte popoare, cu realizări fructuoase.

Celebrând cea de-a 27-a aniversare a Zilei Libertăţii în România, aşa cum o facem astăzi şi pe tot parcursul anului, Ambasada Republicii Africa de Sud profită de această ocazie pentru a-şi exprima cu umilinţă, în numele Naţiunii, Guvernului şi poporului din Africa de Sud, cu umilinţă, cuvinte de apreciere către toate ţările, guvernele lor şi cetăţenii lor pentru că au acordat o mână de asistenţă sud-africanilor pentru ca aceştia să se alăture şi comunităţii naţiunilor pentru a se bucura de democraţie, stat de drept, pace şi securitate. Aceasta este o datorie pe care ţara noastră nu o va putea niciodată rambursa integral şi pe care nu va înceta niciodată să o aprecieze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb