Scriu în ediţia cu numărul 3000 a ziarului "BURSA". Cînd, în 1990, scriam în numărul 10, începusem să bănuiesc că ar fi posibil să fac ceea ce fac acum. Sînt bucuros azi, cum eram bucuros şi la numărul 10.
De 15 ani, ziarul "BURSA" publică, statornic, informaţie financiară. Este un ziar longeviv, probabil cel mai longeviv ziar românesc întemeiat cu capital privat. Există pe piaţă ziare mai vechi decît "BURSA", dar ele sînt moştenitoare ale unor redacţii din regimul trecut, întemeiate cu capital de stat. Ziarul "BURSA" reprezintă, în România, prima iniţiativă privată de succes îndelungat, în jurnalistică. În jurul "BURSEI" au fulgerat sute de meteoriţi publicistici - ziare care mai de care, cu vedete dintre cei mai faimoşi ziarişti, cu expertiză sofisticată - au răsărit cu viteză, au explodat şi s-au stins. "BURSA" şi-a văzut de treabă, a evoluat sîrguincios, iar acum, în vîrful celor 3000 de ediţii, se uită în dreapta şi-n stînga să vadă cine a mai rămas. Nu mulţi şi oricum, chiar publicaţiile în viaţă nu sînt, în realitate, tot acelea ale căror nume le poartă de la început.
Căci, un ziar nu este el însuşi prin nume, ci prin consecvenţa spiritului său. Acesta este secretul longevităţii ziarului "BURSA": consecvenţa în informarea corectă, consecvenţa în atitudinea nesupusă, neabătuta luptă pentru justeţe. Ziarul "BURSA" este un exemplu de realizare a condiţiilor pentru libertatea de exprimare - nimeni din echipa sa nu are dreptul să schilodească un articol sau să îl elimine, dacă este bine făcut. Nici redactorul şef, nici directorul, nici patronii. Asta e rar şi în Occident.
Să spui adevărul în deplină libertate este un lux, oriunde în lume. De aceea, ziarul "BURSA" este un "ziar de lux". Grafica mai poate fi perfecţionată, profunzimea comentariilor poate fi adîncită, calitatea hîrtiei poate fi îmbunătăţită. Şi totuşi, un "ziar de lux" stă nu în calitatea hîrtiei ori a graficii şi, la limită, nici măcar în nivelul de profunzime a textelor sale. Un "ziar de lux" îl recunoşti după libertatea pe care şi-o asumă în a spune adevărul. Asta nu-şi poate permite oricine. "BURSA" şi-o permite, de 15 ani. "BURSA" se oferă pe sine ca ziar de mare lux.
Cititorii noştri sînt cititori de lux. Ei preţuiesc adevărul, libertatea şi banii. Realitatea este - sondajele o confirmă - că cititorii noştri sînt cei mai bogaţi cititori de presă. Şi de altfel, nici nu poţi face bani cinstiţi fără adevăr şi libertate.
Sînt totdeauna complexat cînd mă gîndesc la dumneavoas-tră, la cititorii noştri. De fiecare dată dovediţi (am exemple numeroase) că aţi putea face un ziar "BURSA" mai bun decît îl fac eu. Şi vă suspectez că aţi ales să vă ocupaţi de afaceri mai importante şi că de aceea mi-aţi lăsat mie sarcina "BURSEI". Dacă acesta este cazul atunci vă mulţumesc pentru încrederea acordată şi vă promit că nu o să vă dezamăgesc. Fac promisiunea aceasta cu viclenie, ştiind că, de fapt, ziarul "BURSA" nu este o simplă hîrtie tipărită, ci miracolul prin care v-a adunat de 3000 de ori în jurul său, de 3000 de ori l-aţi citit, de 3000 de ori ne-aţi plătit. Plătiţi ca să vă adunăm la un loc. Ziarul "BURSA" sînteţi voi, cititorii noştri de care sîntem atît de mîndri. Cu ocazia celor 3000 de ediţii ale voastre, vă urez la mulţi ani!
• Traian Băsescu, preşedintele României
Felicit cotidianul Bursa pentru rolul jucat în presa românească de profil în cei 15 ani de existenţă şi salut spiritul reformist al acestei publicaţii atît de utilă mediului de afaceri.
Pe o piaţă media mereu în formare, Bursa şi-a cîştigat pe merit patentul seriozităţii prin faptul că a reuşit să reziste fără întrerupere timp de 15 ani ca publicaţie specializată. În toţi aceşti ani, indiferent de regimul politic şi de schimbările interne, Bursa a rămas aceeaşi publicaţie axată pe promovarea valorilor morale şi economice sănătoase, necesare sistemului democratic românesc.
Întreaga echipă redacţională de la Bursa reprezintă un reper pentru jurnalismul profesionist echilibrat şi echidistant, dar şi o şcoală de presă de analiză economică şi socială, care şi-a păstrat spiritul critic şi rolul "canin" într-o democraţie consolidată.
Vă urez viaţă lungă şi cititori fideli. La mulţi ani!
•
• Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei Buget, Finanţe-Bănci din Senat
Cînd eram copil şi priveam filme americane la televizor, era nelipsită scena cînd bărbatul casei - om de afaceri cobora la micul dejun şi primul lucru pe care îl făcea deschidea ziarul şi privea cotaţiile de la bursă. S-a întîmplat că eu nu mai sînt copilul de odinioară şi ziarul a căpătat un nume românesc - BURSA. Şi pentru că după ce spui sau primeşti urarea de bună dimineaţa, a deschide ziarul Bursa este al doilea lucru ce trebuie făcut, eu pentru asta vă felicit cu multă prietenie.
•
• Graţiela Iordache, vicepreşedinte al comisiei Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor
Acesta reprezintă un moment festiv şi doresc ziarului Bursa să rămînă o voce a investitorilor în piaţa de capital şi o voce informată pentru toţi cititorii. Doresc mult succes şi să rămîneţi aceiaşi critici ai măsurilor luate împotriva pieţei şi totodată un sprijin care luptă pentru dezvoltarea corectă a mediului economic.
•
• Eugen Nicolăescu, vicepreşedinte al comisiei Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor
Felicit ziarul Bursa la această minunată aniversare pentru contribuţia esenţială la dezvoltarea şi consolidarea pieţei de capital din România.
Sper în continuare ca ziarul Bursa să revigoreze Bursa de Valori.
Mult succes şi mulţi ani de acum înainte.
•
• Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Felicitări ziarului, în acest moment aniversar. Nu pentru cei cincisprezece ani pe care-i împlineşte, căci vîrsta nu-i un merit. Ci pentru tot ceea ce a înfăptuit în cei cincisprezece ani de cînd apare. Pe piaţa presei, după decembrie "89, face parte dintr-o mare familie: cea a ziarelor şi revistelor economice. Jucînd însă un rol distinct. Şi important. Îi urez, acum, să-şi consolideze acest rol, într-o viaţă cît mai lungă. La mulţi ani!
•
• Radu Graţian Gheţea, preşedintele ARB
BURSA a devenit un ziar matur care îşi găseşte un număr din ce în ce mai larg de cititori.
Este în acelaşi timp o publicaţie de specialitate de care comunitatea de afaceri din ţara noastră are nevoie.
Prin materialele pe care le pune la dispoziţia cititorilor este mai mult decît un instrument de informare, devenind o modalitate sigură de documentare.
•
• Sergiu Oprescu, preşedintele BVB
Ziarul Bursa este cel care a stat cel mai aproape de piaţa de capital şi a susţinut-o întotdeauna. Istoria primului număr al ziarului s-a împletit cu istoria pieţei de capital.
Numărul 3000 al ziarului Bursa reprezintă de fapt numărul şedinţelor de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti.
Instituţia pieţei sărbătoreşte în acest an 10 ani de la deschiderea primei sesiuni bursiere.
Cele două evenimente, 15 ani de la înfiinţarea ziarului Bursa şi 10 ani de la deschiderea primei şedinţe de la Bursă, marchează colaborarea celor două instituţii.
•
• Siminel Andrei, preşedintele ANSVM
În climatul tensionat al unei tranziţii care se pare că încă nu s-a încheiat, cotidianul Bursa reprezintă un reper al normalităţii şi obiectivităţii. Aniversarea a 3.000 de ediţii confirmă faptul că Bursa şi-a cîştigat cititori fideli şi un loc privilegiat în mass-media românească. Bursa a răspuns nevoii publicului de a primi o informare corectă, bogată şi echidistantă, sintetizată sub un aspect tot mai plăcut şi în suplimente atractive şi utile care însoţesc ziarul. Consecvenţa şi seriozitatea dovedite sînt ingredientele unei reţete de succes, care asigură cotidianului Bursa prezenţa zilnică pe birourile oamenilor de afaceri din România. Închei cu cîteva cuvinte pe care le-am citit de curînd în publicaţia Dvs: "O călătorie de o mie de mile începe cu un singur pas" (Lao tsu). Ziarul Bursa a făcut primul pas cu dreptul acum mulţi ani, astăzi este la pasul numărul 3.000 şi cu siguranţă călătoria sa va continua mult timp de acum înainte. La mulţi ani!
•
• Septimiu Stoica, vicepreşedintele BVB
Dacă ar fi fost numai un prompt şi corect difuzor de informaţie financiară şi tot şi-ar fi justificat cu prisosinţă exis-tenţa. Ziarul Bursa s-a dovedit însă în toţi aceşti ani mult mai mult decît atît.
El s-a comportat, prin atitudine, dar chiar şi prin acţiune, fără să-şi piardă însă obiectivitatea, ca un prieten adevărat şi un suporter al pieţei de capital.
Mai mult decît o publicaţie obişnuită, gazdă de ştiri şi de comentarii, Bursa a oferit deseori spaţiul necesarei tribune de dezbateri între specialiştii, responsabilii şi pur şi simplu - pasionaţii pieţei. Ne trebuia şi am avut noroc că există ziarul Bursa. La cît mai multe şi pasionante numere de aici încolo, domnule Make, dragă amice!
•
• Călin Popescu Tăriceanu, prim-ministrul României
Apariţia a 3000 de numere reprezintă pentru orice publicaţie o performanţă pentru care echipa redacţională merită toată aprecierea.
Vă felicit, prin acest mesaj, pentru contribuţia pe care dumneavoastră, toţi cei care scrieţi în paginile ziarului "Bursa", o aduceţi în spaţiul public românesc.
Aceasta cu atît mai mult cu cît, prin specificul ziarului, vă adresaţi cu precădere unui public ţintă exigent: mediul de afaceri. Publicul dumneavoastră reprezintă în acest moment unul din principalele motoare de dezvoltare a societăţii româneşti, iar prin aceasta rolul ziarului "Bursa" este cu atît mai important.
De aceea, vă urez cu sinceritate să vă dezvoltaţi în continuare, pentru a răspunde nevoilor publicului dumneavoastră. Mult succes!
•
• Victor Eros, comisar CNVM
Am o opinie subiectivă în ceea ce priveşte ziarul Bursa.
Citesc ziarul de la primul număr şi consider că, dintre toate ziarele de specialitate, acesta s-a impus în piaţă prin modul de abordare şi prin poziţia curajoasă pe care a luat-o de cele mai multe ori.
•
• Teodor Ancuţa, preşedintele BMFMS
După mai mult de 15 ani de apariţie zilnică în presa românească, ziarul Bursa a reuşit să se impună în segmentul economic, fixîndu-şi şi reuşind să depăşească, de la an la an, standarde tot mai înalte. Dovada calităţii şi a perseverenţei echipei acestui cotidian stau cele 3000 de numere ale căror informaţii şi analize, obiective, concise şi profunde au devenit indispensabile tuturor actorilor implicaţi în fenomenul economic autohton. Ca unui statornic şi fervent susţinător al fenomenului bursier, în special al segmentului de derivate, pe care Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu îl dezvoltă în România, urăm pe această cale cotidianului Bursa o prezenţă îndelungată în peisajul media românesc şi sperăm în continuare într-o colaborare la fel de strînsă şi fructuoasă.