435 DE EURO TONA Preţul grâului, la un nou record în Europa

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 mai 2022

Preţul grâului, la un nou record în Europa

Rubla - aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, faţă de euro

Cotaţia grâului a urcat ieri, pe pieţele europene, până la un nou maxim istoric, de 435 de euro/tonă, după ce India a impus recent o interdicţie pe exporturile de cereale.

Gautier Le Molgat, analist la firma de consultanţă Agritel, spune citat de AFP: "La deschiderea sesiunii bursiere am înregistrat un preţ record pentru grâul din recolta nouă. Este cea mai ridicată valoare pentru toate contractele de pe Euronext, ca reacţie la anunţul venit din India".

Recordul anterior a fost înregistrat pe piaţa europeană în 13 mai: 422 de euro tona.

Şi la Bursa din Chicago cotaţiile futures ale grâului au crescut ieri dimineaţă: +5,9%, la 12,475 dolari/buşel, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni. De la începutul anului până în prezent, preţul grâului a crescut cu aproape 60%, ceea ce a majorat costurile pentru o gamă largă de produse, de la pâine la tăiţei. La ora locală 08.15 (ora SUA), preţul grâului era de 12,28 dolari/buşel, în urcare cu 4,3%. Şi cotaţia porumbului a urcat cu 1,8%, la 7,96 dolari buşelul, la ora menţionată.

Amintim că, la finele săptămânii trecute, India - al doilea mare producător mondial de grâu - a anunţat că interzice exporturile de grâu, pe fondul scăderii producţiei din cauza unor valuri extreme de căldură.

După ce anterior s-au angajat să furnizeze grâu ţărilor dependente de exporturile din Ucraina, autorităţile de la New Delhi au anunţat că vor să asigure securitatea alimentară pentru cei 1,4 miliarde de locuitori ai Indiei. Decizia Indiei a generat critici din partea miniştrilor Agriculturii din grupul G7, care au apreciat că o astfel de măsură va agrava criza mondială.

Potrivit cifrelor oficiale, India a exportat doar şapte milioane de tone de grâu anul trecut, dintr-o producţie de 109 milioane de tone. Analiştii susţin că, dacă un embargo din partea Indiei ar fi fost anunţat într-un an normal, impactul ar fi fost unul minim asupra preţurilor, însă acum acestea au urcat din cauză că exporturile de profil din Ucraina sunt afectate de război.

Rubla, susţinută de controalele de capital impuse în Rusia

Rubla rusească a trecut, ieri, de 64 unităţi/dolar şi a urcat spre un nivel care se apropie de cursul maxim al ultimilor cinci ani în raport cu euro, susţinută de restricţiile continue asupra tranzacţiilor cu valută, potrivit Reuters.

Rubla este cea mai performantă monedă din lume în 2022, deşi acest lucru se datorează sprijinului artificial din partea controalelor de capital pe care ţara le-a impus la sfârşitul lunii februarie pentru a-şi proteja sectorul financiar, după ce a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, notează sursa citată.

La ora 07.44 GMT, rubla urcase cu 0,9% faţă de moneda SUA, atingând 63.96 unităţi/dolari. Vineri, rubla a urcat la 62,6250 unităţi/dolar, cel mai ridicat curs de după februarie 2020.

Raportat la euro, rubla a crescut cu 1%, la 66,39 unităţi. Vineri, moneda Rusiei a atins cel mai ridicat nivel de după iunie 2017: 64,9425 ruble/euro.

Comisia Europeană confirmă că importurile de gaze din Rusia pot fi plătite în euro şi dolari

Comisia Europeană a informat, ieri, cum pot plăti companiile din UE pentru gazele ruseşti fără să încălce sancţiunile impuse Moscovei de blocul comunitar, conform unui document actualizat consultat de Reuters.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a confirmat poziţia sa anterioară, conform căreia sancţiunile UE nu împiedică firmele să-şi deschidă conturi la o bancă desemnată, iar acestea pot plăti pentru gazele ruseşti atât timp cât o fac în moneda convenită în actualele lor contracte şi declară tranzacţia finalizată când este achitată în acea monedă.

Aproape toate contractele de achiziţii ale firmelor din UE cu Gazprom sunt în euro sau dolari, conform Agerpres.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a cerut ţărilor pe care le-a calificat drept "neprietenoase", după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru efectuarea plăţilor în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble.

În 27 aprilie, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului. Ulterior, unele guverne şi companii din UE au cerut instrucţiuni detaliate de la Comisie privind posibilele soluţii de plată.

Companiile trebuie să precizeze clar că atunci când plătesc în euro sau dolari consideră pe deplin îndeplinite obligaţiile lor conform contractelor existente, se arată în documentul care subliniază: "Trebuie să se înţeleagă că plăţile în moneda respectivă despovărează operatorul economic de obligaţiile de plată conform acelor contracte, fără orice acţiuni suplimentare din partea lor privind plata".

Germania nu va mai importa petrol din Rusia

Germania intenţionează să înceteze să mai importe petrol din Rusia de la finele acestui an, chiar dacă Uniunea Europeană (UE) nu va reuşi să ajungă la un acord cu privire la un embargo la nivelul UE cu privire la ţiţeiul rusesc, au declarat oficialii guvernamentali citaţi de Bloomberg.

Eforturile Berlinului destinate încheierii de contracte cu furnizorii alternativi înregistrează progrese, iar guvernul german este încrezător că poate rezolva problemele de logistică rămase în decurs de şase-şapte luni, susţin oficialii care au dorit să îşi păstreze anonimatul, notează Agerpres.

La Bursa din Amsterdam, cotaţia futures a gazelor cu livrare luna viitoare era de 96,88 euro pentru un Megawatt-oră în deschiderea sesiunii de ieri, iar la ora 15.24 atingea 93,76 euro. Pe parcursul sesiunii, preţul a urcat până la 97 de euro.

---------------------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iulie a coborât cu 1,2% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 110,23 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iunie a scăzut cu 1,1%, la 109,32 dolari barilul la ora locală 08.22.

---------------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a coborât cu 0,3%, la 1.802,10 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 08.22, cea spot - cu 0,4%, la 1.805,48 dolari/uncie.

---------------------------

Indicele major MOEX al Bursei din Moscova, denominat în ruble, a crescut cu 2,7% ieri, la ora locală 15.37 până la 2.369,66 puncte, RTS - denominat în dolari - cu 4,6%, la 1.183,78. Acţiunile grupului Gazprom s-au apreciat cu 3,6%, la 243,95 ruble la ora 15.37, cele ale gigantului bancar Sberbank - cu 2,6%, la 123,28 ruble. Titlurile grupului petrolier Rosneft au urcat cu 1,8%, la 381,50 ruble la ora 15.38.

---------------------------

Constructorul francez de automobile Renault şi-a vândut activele din Rusia către statul rus, păstrând, timp de şase ani, opţiunea de a le răscumpăra. Ministerul Industriei şi Comerţului de la Moscova a informat: "Au fost semnate acorduri pentru transferul activelor ruseşti ale grupului Renault către Federaţia Rusă şi Guvernul de la Moscova".

Renault a confirmat că a transferat către statul rus deţinerea sa de aproximativ 68% din Avtovaz, cel mai mare constructor auto din Rusia.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Doar in Europa. Pentru ca Rusia va fi ieftin si din abundenta.

    In Europa se va manca mix de faina de grau cu faina bio (adica faina de larve, viermi si alte insecte aprobate pentru consum uman de catre CE). 

    1. Muta-te in Rusia, sa manaci mai santaos, mai natural, mai putin!

      Înafară de a mânca propagandă pe pâine, te-ai gândit vreodată că poate doresc să mă mut înapoi în România și nu în Rusia ??? Că poate sunt român și n-am chef să plec la ruși?

      Dar poate nu vreau să mănânc gândaci și larve ci vreau să mănânc mâncare normală?

      Creierul tău lucrează doar binar cu 0 și cu 1? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb