60 de miliarde de dolari - oferta "Sanofi" pentru achiziţia "Aventis"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 ianuarie 2004

"Aventis" respinge oferta, pe motiv că preţul e prea mic l Scad acţiunile companiilor care deţin cote la "Sanofi"

Al doilea producător francez de medicamente, "Sanofi-Synthelabo", a înaintat, ieri, o ofertă nesolicitată în valoare de 47,8 miliarde de euro (60,1 miliarde de dolari) în acţiuni şi numerar pentru preluarea rivalului său naţional, numărul unu în ţară - "Aventis". Deocamdată însă, "Aventis" a respins oferta "Sanofi", considerînd că preţul oferit este prea scăzut. Dacă tranzacţia ar avea totuşi loc, ar lua naştere al treilea producător mondial de medicamente, după "GlaxoSmithKline" Marea Britanie şi "Pfizer" SUA.

"Sanofi" a oferit cinci acţiuni proprii plus 69 de euro pentru şase titluri "Aventis", astfel că preţul oferit pentru o acţiune "Aventis" este de 59,63 euro, cu 3,6% peste preţul pieţei. "Oferta nu este prea generoasă", a declarat Jacques-Antoine Bretteil, administrator de fonduri la "International Capital" din Paris. Acesta este de părere că mişcarea "Sanofi" poate atrage o contraofertă din partea "Aventis" sau o propunere de preluare din partea unei alte mari societăţi de profil (din exterior), cum ar fi "Gla-xoSmithKline", propunere care să însemne mult mai mulţi bani.

Conducerea "Sanofi" susţine că, prin preluarea "Aventis", ar realiza economii de 1,6 miliarde de euro, încă din acest an. Totodată, "Sanofi" ar cîştiga piaţa de desfacere a Statelor Unite, unde nu prea îşi face simţită prezenţa. În schimb, «Aventis» are putere de vînzare pe acest segment, astfel că tranzacţia dintre cele două companii ar aduce beneficii ambelor părţi. "Sanofi" şi "Aventis" au realizat împreună, în 2002, o cifră de afaceri de 24,9 miliarde de euro.

După anunţul privind oferta pentru "Aventis", au scăzut acţiunile "L'Oreal", companie care deţine 20% din "Sanofi". În prima parte a zilei, titlurile "L'Oreal" au pierdut peste 3%. Totodată, acţiunile producătorului de petrol şi gaze "Total", care deţine 25% din "Sanofi", au scăzut cu 0,3%. Titlurile "Aventis" şi "Sanofi" au fost oprite de la tranzacţionare pe piaţa din Paris, pînă la ora 15.00 (ora locală). În luna ianuarie, acţiunile "Aventis" au cîştigat 9,8%, iar cele ale firmei "Sanofi" au pierdut 3,3%. Valoarea de piaţă a companiei "Sanofi" este de 42,3 miliarde de euro, în timp ce a societăţii "Aventis" ajunge la 46,2 miliarde.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb