69% din populaţie consideră că nu va mai putea face economii

Gabriela Căpăţînă
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 decembrie 2009

Încrederea în sistemul financiar - bancar este corelată puternic cu tendinţa de economisire, potrivit unui sondaj realizat de Metro Media Transilvania pentru Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

Potrivit sondajului, 83 % din populaţia ţării noastre consideră că nu va mai putea contracta un credit în 2010, în timp ce 69 % din populaţie consideră că nu va mai putea face economii anul viitor.

Sondajul arată că 14 % din cei ches-tionaţi preferă să păstreze banii în casă, 14 % în depozite bancare în lei, 10% în conturi curente şi 8% în conturi de card. În proporţie de 30 %, cei ches-tionaţi preferă ca suma plasată să fie garantată, 17 % preferă ca instituţia să fie sigură, iar 23 % vor un câştig mare din dobânzi. Jumătate din cei ches-tionaţi preferă relaţia cu o singură bancă, în timp ce doar 8% preferă o relaţie cu mai multe bănci. 40% dintre res-pondenţi preferă să economisească pentru o perioadă mai mică de 1 an, în timp ce 34% preferă să economisească pentru o perioadă de cel puţin 1 an. Pes-te două treimi (68%) dintre subiecţii care economisesc preferă moneda naţională, proporţie similară celei din 2008 şi doar 16% din cei întrebaţi preferă să economisească în valută.

Banca cumulează încrederea celor care vor să economisească, deoarece potrivit studiului 23% din cei chestionaţi au încredere în bănci. Acest fapt este datorat în special de lipsa de informare a acestor instituţii faţă de public. Fenomenul de neîncredere se vede de un an de zile când oamnenii şi-au scos banii din bănci, spune Eugen Dijmăres-cu, preşedintele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).

Perspectivele pentru anul viitor sunt că 70% din populaţie nu vor putea economisi sau lua credite, ceea ce înseamnă că oamenii au o percepţie clar înrădăcinată privind perspectiva imediată, mai spune preşedintele FGDB. Comparând luna septembrie a anului 2009 cu perioada similară a anului 2008, se observă existenţa unei curbe descendente în evoluţia numărului de deponenţi persoane fizice, acest lucru reflectând situaţia veniturilor populaţiei.

Se monitorizează destul de strict situaţia valorică a raportării între depozite şi posibilităţile de compensare, spune domnul Dijmărescu.

"Există o tendinţă de comasare a depozitelor către perioada aceasta din primăvara anului 2009 când s-a conştientizat şi însuşit că România se află în criză, nemaifiind comenzi externe, veniturile au început să scadă şi tendinţa de creştere a scăzut", a mai spus Eugen Dijmărescu la un seminar cu teme financiar-bancare, la Sinaia, organizat de BNR, Alpha Bank şi Asociaţia Română a Băncilor.

Valoarea totală a depozitelor pentru persoanele fizice a înregis-trat o creştere de la 70 miliarde lei, la finele lui 2007, la aproape 100 miliarde lei, valoare înregistrată la sfârşitul anului 2009. Ponderea valorii totale a depozitelor garantate ale persoanelor juridice în valoarea totală a depozitelor garantate la sfârşitul anului 2009 era de 27,7% din total, din care 28,6% pe componenta lei şi 26,4% pe componenta valută.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb