Miniştri de top din OPEC+ au subliniat sâmbătă necesitatea respectării stricte a ţintelor de producţie şi a măsurilor de compensare pentru depăşirea cotelor stabilite, după decizia surprinzătoare a grupului de a creşte producţia de petrol, care a dus la o prăbuşire a preţurilor până la niveluri din perioada pandemiei, transmite Reuters.
Producţia record din Kazahstan a provocat nemulţumirea mai multor membri ai alianţei, inclusiv a Arabiei Saudite, cel mai mare producător din cadrul grupului, au declarat surse pentru Reuters.
Preţul petrolului Brent a închis vineri în scădere cu 7%, ajungând la 65,58 dolari pe baril, cel mai scăzut nivel din august 2021. Scăderea a fost alimentată atât de decizia OPEC+ privind creşterea producţiei, cât şi de temerile legate de un război comercial după anunţul preşedintelui Trump privind noi tarife comerciale extinse.
Mai mulţi miniştri din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi al aliaţilor săi conduşi de Rusia, cunoscuţi sub numele de OPEC+, au participat sâmbătă la o reuniune online a Comitetului ministerial comun de monitorizare.
OPEC+ face apel la Kazahstan şi alţi membri care au depăşit cotele să adopte reduceri suplimentare pentru a compensa producţia în exces.
"Comitetul a luat notă de ţările care nu au atins conformitatea deplină şi a reiterat importanţa critică a respectării şi compensării integrale a cotelor stabilite", a transmis OPEC într-un comunicat oficial.
Ministrul Energiei din Kazahstan a declarat în cadrul întâlnirii că va colabora cu companiile producătoare de petrol din ţară pentru a implementa reducerile suplimentare asumate în cadrul OPEC+, potrivit unei persoane prezente la discuţii, conform Reuters.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2025, 10:24)
Doar Arabia Saudită respecta cotele.
Restul membrilor depășesc lunar cotele, de cel puțin un an.
Bugetele majoritatea opecilor sunt franjuri.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2025, 12:02)
Profitul e sfant,
chiar daca politicul incearca sa bage nasul,
producand pierderi serioase.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2025, 13:22)
Cum drk o fi petrolul asa eiftin doar pe hartie, ca la pompe ne usuca mai departe cu nerusinare,
cum vine asta
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2025, 14:04)
s-a ieftinit abia de 2 zile. si sa vedem dc ramane jos, ar trebui sa se simta ceva si la pompa. problema e ca acciza tva ul redeventele si alte taxe, taxa pe stalp taxa pe cifra de afaceri sunt mai mari decat costul petrolului si alea raman.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2025, 15:59)
E bine să rămână, un stat se bazează pe venituri. Libertarienii sovietici pot alege oricând Somalia, o țară foarte prietenoasă cu ficații investitorilor.