720 milioane euro din licitaţia 5G - morcov sau castană fierbinte?

Dr. Nicolae Oacă
Ziarul BURSA #Miscellanea / 22 martie 2021

720 milioane euro din licitaţia 5G - morcov sau castană fierbinte?

Eduard Lovin, vicepreşedintele ANCOM, declara la finalul lunii februarie că din licitaţia 5G, s-ar putea obţine 720 milioane euro, sumă foarte tentantă pentru guvernanţi în momentul în care se discuta şi critica bugetul de stat pentru anul 2021.

720 milioane euro din licitaţia 5G - morcovul arătat guvernanţilor

Eduard Lovin preciza că s-ar putea obţine în plus 210 milioane euro faţă de cele 510 milioane euro planificate în bugetul de stat: "Tot în legătură cu licitaţia de frecvenţe, dacă va fi organizată conform prevederilor noului Cod al comunicaţiilor, directiva aflată acum în transpunere naţională, s-ar putea genera alte 210 milioane de euro (aproximativ 1 miliard de lei), cu plata peste circa 3 ani, pentru drepturi care încep din 2026, în banda de frecvenţe pionier pentru 5G în Europa. Astfel, dacă la licitaţia organizată conform noii directive s-ar vinde tot spectrul la preţul de pornire, încasările ar putea depăşi lejer 720 milioane de euro - 3,6 miliarde lei".

Acesta a prezentat şi condiţiile în care s-ar putea obţine această sumă: "Pentru ca licitaţia să fie considerată un succes ar trebui ca toţi operatorii prezenţi pe piaţa din România să depună oferte, spectrul licitat să fie alocat în cantitate şi mai mare şi din benzi diferite, suma de bani obţinută din vânzarea spectrului să fie cât mai mare, iar nu în ultimul rând spectrul pus la dispoziţia operatorilor să fie unul curat, fără interferenţe. (...) Pentru implementarea cu succes a 5G considerăm esenţială îndeplinirea a 4 cerinţe: spectru radio mult, plus fibră pentru conectarea antenelor, acces la infrastructură plus securitatea reţelelor şi serviciilor".

Întrebarea care se pune este dacă ar putea România obţine 720 milioane euro din licitaţia 5G şi dacă da în ce condiţii? Suma este mare şi tentantă pentru guvern, fiind aproape de miliardul de euro avut în vedere de guvernul PSD în anul 2019, care a dus la pierderea unui an prin amânarea licitaţiei. Şi ANCOM a anunţat-o tocmai pentru a-i tenta pe guvernanţi (morcov!) să creeze condiţii pentru o licitaţe 5G de succes. Să ne amintim că licitaţia 5G se tot amână din 2018 şi nu din cauza ANCOM, ci a guvernanţilor.

Condiţiile în care s-ar putea obţine 720 milioane euro din licitaţia 5G

În ce condiţii este posibilă participarea la licitaţie a tuturor operatorilor existenţi?

Este posibliă participarea tuturor celor patru operatori existenţi, Orange, Vodafone, RCS&RDS şi exCosmote, doar dacă OTE nu-şi va lichida operaţiunile din România. Adică nu se va vinde fostul operator RomTelecom către Orange, pentru că vânzarea acestuia ar duce apoi la vânzarea fostului Cosmote Romania.

Dacă actualul guvern va repara greşeala guvernului anterior PNL blocând achiziţia fostului RomTelecom de căte Orange, fostul operator Cosmote Romania va trebui să participe la licitaţie pentru a achiziţiona spectru spre a nu fi dezavantajat faţă de ceilalţi competitori. (Fostul Cosmote are mai puţin spectru decât Orange sau Vodafone.) În caz contrar este posibil să nu participe la licitaţie ...

Dacă la licitaţie ar participa şi Radiocom, în tentativa de restructurare a activităţii, atunci chiar am putea avea o licitaţie cu mai multe runde, adică preţuri mai mari şi venituri mai mari la buget.

Chiar şi în aceste condiţii, participarea tuturor operatorilor la licitaţie este puternic condiţionată de furnizarea echipamentelor 5G în condiţii normale.

În plus, participarea fabricanţilor chinezi este o condiţie esenţială pentru reuşita implementării 5G.

Blocarea fabricanţilor chinezi de la furnizarea echipament 5G ar duce la costuri mai mari ale echipamentelor, intârzieri, decalaje, etc. descrise în analiza mea din din 29 iunie 2020 (https://nicolaeoaca.blogspot.com/search?updated-max=2020-07-20T14:58:00%2B03:00&max-results=7&start=18&by-date=false )

În plus, obligaţia de a înlocui echipamentele din China deja instalate ar aduce alte costuri pentru operatori, care ar trebui suportate de guvernanţi.

În aceste condiţii unii operatori s-ar putea să nu dorească să participe la licitaţia 5G sau să cumpere mai puţin spectru, preferând să folosească spectrul pe care îl deţin, prin închiderea unor reţele (3G sau 2G).

Astfel, intervenţia brutală a guvernului pe piaţa furnizării de echipamente 5G ar putea periclita serios licitaţia 5G. Este de fapt principalul obstacol la reuşita implementării tehnologiei 5G.

Totodată, este nevoie de autorizarea rapidă, online, a construirii infrastructurilor necesare, înainte de licitaţie.

Licenţele 5G fără autorizaţii de construire (site-uri antene, instalare fibră optică) nu au nicio valoare! (A se vedea experienţa RoNet!) Conform documentaţiei licitaţiei 5G, noile frecvenţe necesită instalarea a multor zeci de mii de site-uri pentru antene pentru fiecare reţea, care vor trebui interconectate, însemnând tot atâtea autorizări pe care Strategia 5G pentru România nu le-a rezolvat. Pentru uşurarea şi uniformizarea accesului la infrastructură şi la spaţiul public la nivel naţional (instalare fibră optică, site-uri pentru antene) ar rebui să existe un ghişeu on-line unic pentru autorizare infrastructură funcţional înainte de licitaţia 5G. Germania a făcut aceasta în 2016 şi Norvegia la data de 12 mai 2020.

Ghişeul unic on-line ar trebui să fie funcţional înainte de licitaţia 5G, iar procesul de autorizare a construcţiilor de infrastructură 5G să se facă în timp rezonabil (câteva zile), oferind astfel garanţii operatorilor că îşi vor putea folosi licenţele.

Ce s-ar putea întâmpla la licitaţia 5G şi cu implementarea noii tehnologii?

În momentul de faţă contextul este foarte ceţos. Nu se ştie mai nimic. Sunt permişi fabricantii chinezi sau nu? Se înlocuieşte echipamentul chinez deja instalat şi, dacă da, cum vor fi despăgubiţi operatorii care ar trebui să-l înlocuiască? Se va mai vinde fostul RomTelecom către Orange? Cum se va face autorizarea infrastructurilor 5G? On-line, sau ca până acum? Se actualizează Strategia 5G pentru Romania? Când vom avea secretar de stat pentru telecomunicaţii? Nimic nu se mişcă, totul pare liniştit. Liniştea dinaintea furtunii?

Probabil că guvernanţii vor interzice participarea fabricanţilor chinezi de la realizarea reţelelor 5G, alăturându-se războiului comercial dintre SUA şi China. În aceste condiţii, operatorii vor dori noile licenţe 5G dacă vor fi oferite gratuit pentru a compensa cheltuielile în plus la care guvernul i-ar forţa pe operatori. Iar guvernul nu se va putea baza pe cele 510 milioane euro prevăzute în buget, pierderea acelor bani fiind un prim efect al memorandumului România-SUA.

Interesul va fi mai scăzut pentru spectrul oferit în cazul interzicerii fabricanţilor chinezi. Dacă totuşi noile licenţe 5G nu vor fi oferite gratuit în contextul interzicerii fabricanţilor chinezi, intersul pentru noile frecvenţe va fi redus din cauza investiţiilor mărite, a unei implementări şi adoptări greoaie, adică din cauza unei afaceri riscante. Ca atare, s-ar putea să nu fie achiziţionate toate frecvenţele oferite, cu efecte multiple: venituri mai mici la bugetul de stat, dezvoltare mai greoaie a noilor reţele 5G, adoptare întârziată a noii tehnologii, a digitalizării, rămânere în urmă a ţării noastre, toate efecte al memorandumului România-SUA

Licitaţia 5G - castana fierbinte din mâna actualului ministru!

În acest "joc 5G", vânzarea exRomTelecom către Orange, interzicerea fabricanţilor chinezi şi autorizarea on-line a infrastructurilor sunt castanele fierbinţi pe care fostul guvern PNL ar vrea să le scoată din foc cu mâinile actualului guven tripartit.

Cine va scoate castanele din foc? Cine va deconta un eventual eşec al licitaţiei 5G?

Se va încumeta şi va reuşi actualul ministru să repare aceste greşeli pentru a putea avea o licitaţie 5G şi o implementare de succes a noii tehnologii şi a obţine, astfel, cele 720 milioane euro anunţate de vicepreşedintele ANCOM? Adică, va putea acesta bloca vânzarea RomTelecom către Orange, va putea permite participarea fabricanţilor chinezi la realizarea reţelelor 5G pentru reuşita implementării tehnologiei 5G în România?

Sau, le va accepta tacit, asumându-şi posibilul eşec al implementării tehnologiei 5G în România, eşec care va fi decontat, mai ales, de partidul actualului ministru - USRPlus?

Articol preluat de pe https://nicolaeoaca.blogspot.com/

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb