Anul trecut, rata de faliment a firmelor care au intrat în insolvenţă a fost de circa 95%, ne-a spus Doru Boştină, avocat coordonator în cadrul cabinetului de avocatură "Boştină şi Asociaţii". Domnia sa ne-a precizat, în cadrul unui interviu: "Într-un procent covârşitor, societăţile comerciale care au ajuns în insolvenţă au intrat în procedura falimentului. Reorganizările reuşite au deţinut în continuare o pondere redusă în totalul dosarelor de insolvenţă finalizate, în jur de 5% - deşi se constată o creştere semnificativă faţă de situaţia reorganizărilor finalizate cu succes în anii trecuţi, când procentul era de doar 2%".
Anul 2010 a fost anul insolvenţelor voluntare, numărul cererilor de insolvenţă formulate de debitorii înşişi depăşind, după unele estimări, numărul cererilor introduse de creditori, potrivit avocatului Boştină: "În egală măsură, lichidările voluntare au intrat într-o curbă ascendentă, în principal asociaţii societăţilor comerciale mici şi mijlocii încercând să se protejeze, astfel, în faţa măsurilor fiscale incoerente şi a mediului de afaceri instabil".
Pe primul loc în topul insolvenţei s-au situat societăţile care activează în domeniul comerţului, acestea reprezentând peste 50% din totalul dosarelor, urmate de societăţile din domeniul imobiliar, construcţii şi industria prelucrătoare.
Încă din 2008, în contextul primelor semne ale crizei economice, piaţa insolvenţei a început să crească exponenţial, astfel încât, în 2009, numărul dosarelor de insolvenţă (faliment şi reorganizare) înregistrate pe rolul instanţelor s-a dublat, faţă de 2007, ne-a explicat Doru Boştină. Domnia sa a mai precizat că situaţia s-a menţinut în 2010, numărul dosarelor de faliment înregis-trate până în prezent fiind comparabil cu cel din 2009.