Surse: Răspunsurile conducerii Sibex la nemulţumirile acţionarilor

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 septembrie 2012

În cadrul unui interviu acordat ziarului BURSA, preşedintele Sibex, Cristian Sima, ne-a declarat că mizează în continuare pe susţinerea majorităţii acţionarilor.

În cadrul unui interviu acordat ziarului BURSA, preşedintele Sibex, Cristian Sima, ne-a declarat că mizează în continuare pe susţinerea majorităţii acţionarilor.

Bursa sibiană a depăşit cheltuielile bugetate şi nu a îndeplinit veniturile, potrivit unui document intern atribuit executivului Sibex, intrat în posesia noastră

Pierderile raportate de Sibex la jumătatea anului au fost cauzate de o depăşire a cheltuielilor bugetate şi de neîndeplinirea veniturilor programate, potrivit unui document intern atribuit executivului bursei. Conform unor surse, executivul Sibex ar fi pregătit un draft cu răspunsuri la 22 de întrebări adresate de SIF2 Moldova, pe 23 august, însă documentul nu a mai trecut prin Consiliul de Adminis-traţie pentru aprobare şi, astfel, nu a ajuns la SIF2.

Sibex se află în plin scandal, acţionarii fiind aşteptaţi mâine să decidă dacă înlocuiesc actualul consiliu de administraţie, prezidat de Cris-tian Sima, situaţie care ne îngreunează posibilitatea să certificăm autenticitatea documentului care conţine răspunsurile atribuite conducerii executive Sibex la întrebările SIF Moldova.

Probabil, actualul Consiliu de Administraţie va adapta răspunsurile pregătite de executiv pentru a răs-punde acţionarilor, în Adunarea Generală de sâmbătă.

În răspunsul pregătit pentru SIF Moldova, atribuit Sibex, se arată: "Pierderile înregistrate de societate la 30.06.2012 în sumă de 149.053 lei sunt datorate următoarelor aspecte: - nerealizării veniturilor programate prin BVC-ul aprobat în Adunarea Generală a Acţionarilor, respectiv s-au obţinut venituri în valoare de 1.606.116 lei, faţă de 2.179.250 lei programate prin BVC (cu 26% mai puţin); - depăşirii cheltuielilor şi anume: - depăşirea cheltuielilor cu salariul Directorului General al Sibex cu suma de 52.506 lei; - depăşirea cheltuielilor cu deplasările directorului general şi consiliului de administraţie cu suma de 41.429 lei; - depăşirea bugetului alocat servicii terţi cu suma de 33.414 lei".

SIF Moldova a mai întrebat care sunt limitele de competenţă delegate Directorului general şi Directorului General Adjunct de a încheia acte juridice fără aprobarea Consiliului de Administraţie, răspunsul pregătit la Sibex fiind următorul: "Conform Deciziei Consiliului de Administraţie nr. 267/30.11.2011, valoarea totală a actelor juridice care pot fi încheiate de către conducătorii societăţii sub condiţia informării imediate a membrilor Consiliului de Adminis-traţie este de maxim 50.000 lei cu acelaşi terţ".

Pentru remunerarea conducătorilor în anul 2012, suma prevăzută în BVC este de 451.000 lei, se mai arată în acelaşi document, de unde mai reiese că singurul conducător care a depăşit suma alocată a fost Cristian Sima, cu 52.506 lei, în perioada aprilie-iunie 2012.

"Diferenţa de 52.506 lei provine de la faptul că bugetul pentru salariile conducătorilor a fost construit luându-se în considerare diminuarea salariului directorului general (n.r. Cristian Sima) începând cu luna aprilie de la 20.900 lei brut la 7.200 lei brut", se precizează în răs-punsul Sibex, care mai arată că, potrivit deciziei Consiliului de Administraţie nr. 240/21.10.2011, directorul General are la dispoziţie un card de cheltuieli în limita a 10.000 lei lunar.

Realizările Sibex

SIF Moldova a mai dorit să ştie care este gradul de îndeplinire a propunerilor, avansate acţionarilor de consiliul de administraţie.

În răspunsul pregătit de Sibex se arată că, în 2011, au fost lansate opt produse noi, respectiv Pachetul Phoenix - contract futures pe diferenţa de preţ dintre indicele Dow Jones şi Aur, 6 contracte futures pe perechi valutare: USD/JPY, EUR/JPY, EUR/CHF, EUR/GBP, USD/CHF, GBP/USD şi opţiunile pe contractul futures DEDJIA_RON. În perioada ianuarie - august 2012 nu a fost lansat niciun produs nou.

Începând cu luna septembrie 2011, programul de tranzacţionare a fost prelungit până la ora 23:15 pentru toate instrumentele derivate.

Anul trecut, Sibex a acordat dis-counturi la comisioanele de tranzacţionare pe piaţa derivatelor în luna septembrie, în valoare totală de 3.303,8 lei, conform deciziei CA SIBEX pentru intermediarii care au tranzacţionat peste 10.000 contracte DEDJIA_RON sau peste 1.500 contracte EUR/USD_RON în cursul lunii septembrie.

Conform documentului atribuit Sibex, pe parcursul anului 2011 şi primul trimestru din anul 2012 s-au implementat toate proiectele aprobate de Consiliul de Administraţie, printre care lansarea unui website nou (1 mai 2011), campanii publicitare, cu obiectiv principal creşterea volumelor de tranzacţionare, în perioadele Octombrie-Decembrie 2011, Ianuarie-Februarie 2012.

"Suma alocată proiectelor aprobate de Consiliul de Administraţie a fost de 93.000 euro cu menţiunea că se vor împărţi cheltuielile astfel: - 60.000 EUR (aproximativ 250.000 RON) în anul 2011; - 33.000 EUR se vor aloca pentru lunile ianuarie-martie 2012", reiese din documentul atribuit Sibex, potrivit căruia sumele cheltuite pentru finalizarea proiectelor aprobate au fost: 151.000 RON în anul 2011 şi 84.427 RON în anul 2012 (ianuarie-martie), astfel că totalul cheltuielilor reprezintă numai 58% din sumele alocate.

Pentru anul 2012, a fost propus, în luna noiembrie 2011, un plan de comunicare cu un buget de 155.000 euro, despre care autorii documentului spun că l-au înaintat personal preşedintelui Sibex, însă acesta nu a fost discutat.

În februarie 2012, acelaşi plan de marketing, cu un buget de 135.000 de euro, ar fi fost înaintat membrilor Consiliului de Adminis-traţie, însă discutarea acestuia s-a amânat, potrivit autorilor documentului. Analizarea respectivului plan a fost amânată şi în luna aprilie, membrii CA solicitând întocmirea unui plan pe semestrul I, cu buget provizoriu, potrivit documentului citat.

În răspunsul pregătit pentru SIF Moldova, Sibex arată că are în pregătire lansarea de noi contracte: "S-au aprobat specificaţiile contractelor futures DEELMA şi DEFTSE100. DEELMA se va lansa după înregistrarea lui la CNVM (documentaţia a fost transmisă). DEFTSE100 se va lansa după obţinerea licenţei pentru indicele FTSE şi înregistrarea produsului la CNVM. S-a aprobat reluarea la tranzacţionare a contractelor futures DETGN, DEBIO şi DETEL".

Drepturile administratorilor în funcţie de la SIBEX în cazul unei revocări a mandatului

SIF Moldova s-a interesat şi de costurile pe care le-ar genera o revocare a administratorilor. În răspunsul pregătit se arată: "În cazul revocării fără justă cauză, fiecare administrator este îndreptăţit potrivit contractului de administrare art. 9.10 la o despăgubire constând în 12 indemnizaţii lunare, respectiv suma de 50.160 lei. Suma totală în cazul revocării celor 5 administratori fără justă cauză se ridica la 250.800 lei".

Acţionarii Sibex au fost convocaţi, pe 22-23 septembrie, la solicitarea "Delta Valori Mobiliare", "Super Gold Invest" şi "Interfinbrok", care deţin, împreună, 5,6375% din acţiunile bursei de la Sibiu, să decidă revocarea Consiliului de Administraţie şi alegerea unuia nou.

Ulterior, ordinea de zi a fost completată de două grupuri separate de acţionari, care au solicitat tragerea la răs-pundere a doi administratori. Astfel, "Delta Solar Investments", fosta "Delta Valori Mobiliare", şi Mirela Narcisa Grigoroiu, care deţin cumulat aproximativ 9% din acţiunile Sibex, au cerut declanşarea acţiunii în răspundere împotriva lui Cristian Sima, în timp ce "WBS România", "E.D. Engineering Impex", Vlad Cavarnali şi Marian Renato Neagoe, care deţin împreună 5,11% din titluri, doresc o acţiune similară împotriva lui Dan Simionescu.

CNVM a emis luni o ordonanţă prin care consideră concertat în jurul WBS România un grup de acţionari Sibex, cu deţineri de 16%, pe care îl obligă să-şi reducă participaţia la 5%, limita impusă prin lege.

Pe lista candidaţilor pentru un loc în Consiliul de Administraţie Sibex, în caz că acesta va fi revocat, s-au înscris patru dintre actualii administratori - Cristian Sima, Paul Miclăuş, Alexandru Găitan şi Dan Simionescu - , precum şi Valentin Ionescu, administrator SIF2 Moldova, Iancu Stavrositu, preşedintele Interfinbrok, Ciprian Costea de la Nova Invest, Ovidiu Petru, director general adjunct Sibex, Alexander Hergan, unul dintre fondatorii pieţei de derivate de la Sibex, Irina Rădulescu, director general "Transilvania Capital" şi avocatul Gabriel Biriş.

În cadrul unui interviu acordat ziarului BURSA, preşedintele Sibex ne-a declarat că mizează în continuare pe susţinerea majorităţii acţionarilor, însă colegul său de Consiliu, Dan Simionescu de la SIF Transilvania ne-a precizat că se îndoieşte de acest lucru.

De altfel, câţiva dintre cei care l-au adus pe Cristian Sima la conducerea Sibex îi doresc acum revocarea.

Market makeri

Potrivit documentului citat, în cursul anului 2011, au fost admişi următorii Market Makeri:

-29 aprilie 2011 - SSIF WBS România pe contractul SIBGOLD

-23 mai 2011 - SSIF WBS România pe contractul EUR/USD_RON

-14 iunie 2011 - SSIF Delta Valori Mobiliare pe contractele EUR/USD_RON şi DEOIL_LSC

- 2 septembrie 2011 - SSIF Broker Cluj pe contractul SIBGOLD_RON

- 3 octombrie - WBS România pe contractele: EUR/CHF_RON, GBP/USD_RON, EUR/JPY_RON,PHX, SIBGOLD_RON,

-7 noiembrie 2011 - SSIF Tradeville pe contractele SIBGOLD si DEOIL_LSC

- 21 noiembrie 2011- SSIF Broker SA pe contractele SIBGOLD_RON si DEOIL_LSC

În cursul anului 2012 au fost admişi următorii Market Makeri:

-29 august 2012 - SSIF Broker Cluj în calitate de Market maker pe contractul DEDJIA_RON

-29 august 2012 - DELTASTOCK AD pe contractele DEDJIA_RON, EUR/USD_RON si DEOIL_LSC.

Colaborarea internaţională

- Memorandum de colaborare cu Bursa de Valori din Varşovia - a fost aprobat de către Consiliul de Administraţie, a fost notificat CNVM şi a fost transmis pentru semnare către Warsaw Stock Exchange.

- Au avut loc întâlniri şi discutii cu London Stock Exchange în vederea lansării pe piaţa SIBEX a unor produse derivate pe indicele FTSE100.

- S-au purtat negocieri cu STOXX în vederea licenţierii indicelui DAX pentru un contract futures pe acesta la SIBEX. După mai multe runde de discuţii, în luna martie 2012 STOXX a sistat negocierile pe această temă. (Sursa: Document atribuit executivului Sibex.)

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. in februarie ati avut 350.000 de contracte facute,acum ati ajuns la 50.000,daca nu terminati scandalul o sa dati faliment

    Dar cine va conduce? Speram ca nu acel angajat bagat sa candideze la CA!

    1. de ce nu mai fuzionam cu bvb?sau cu varsovia?asta ar trebui sa promita noul CA

      sau sa aduca oltchimul la sibex...

      si sa se redenumeasca bursa firmelor praduite si falimentare: OLT, PPL, SBX

    Interesant... oare de ce CNVM nu a concertat si sifurile care actioneaza in mod concertat si-si armonizeaza pozitiile?

    In situatia in care actionarii nu sunt multumiti de rezultatele companiei, o eventuala demitere a CA-ului, maine, va impune plata celor aprox. 50 mii lei pentru fiecare membru din CA? Poate ca nu ar fi corect, din moment ce actionarii nu sunt multumiti de rezultate, asta in cazul in care vor vota revocarea actualului CA.

    Dvs. cum interpretati clauza respectiva? Eu nu am inteles foarte bine.... 

    1. Pe praful asta, compensatia de 50 mii lei poate deveni un bun motiv sa-ti nemultumesti actionarii.

      Compensatiile se acorda "În cazul revocării fără justă cauză". Inteleg ca trebuie stabilit daca acesta este cazul daca se va ajunge la revocare, in aga de maine.

      Din ce am observat, banuiesc ca nu va fi cazul pentru ca o parte din actionari au solicitat revocarea datorita unor nemultumiri motivate, concrete.... Asa banuiesc eu....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb