Rusia rămâne o ameninţare existenţială pentru Europa, în timp ce Ucraina este un gardian al păcii şi securităţii euro-atlantice şi nu o ţară care doar caută protecţie, 800.000 de soldaţi ucraineni fiind apărători ai Ucrainei, dar şi apărători ai Europei, a declarat seară ministrul de externe ucrainean Andrii Sîbiga, invitat la Bruxelles la reuniunea miniştrilor de externe din ţările NATO, potrivit Agerpres, de la care transmitem cele ce umrează.
Şeful diplomaţiei ucrainene va participa joi seară la reuniunea Consiliului NATO-Ucraina.
''Am venit la cartierul general al NATO pentru a vorbi despre pace, o pace justă, durabilă şi cuprinzătoare, despre cum să o obţinem şi să o susţinem. Ucraina şi-a dovedit disponibilitatea de a realiza pacea. Am acceptat propunerea SUA privind o încetare a focului pentru 30 de zile, fără nicio condiţie. Această propunere încă se află pe masă. Dar putem vedea că, în loc să o accepte, Putin vorbeşte despre cereri şi condiţii'', a spus Sîbiga.
Potrivit acestuia, în prezent Ucraina alocă apărării sale 26% din bugetul său. Printre altele, industria de apărare ucraineană produce milioane de drone anual.
''NATO şi Europa trebuie să privească spre est şi să vadă un aliat puternic şi serios - Ucraina. Întrebarea astăzi este nu dacă Rusia vrea să atace restul Europei. Uitaţi-vă la cât de multe resurse pune ea în maşinăria sa de război. Întrebarea este dacă vom fi noi pregătiţi sau nu. Vom opri noi Rusia în Ucraina şi vom descuraja o altă agresiune? Răspunsul nostru este da, însă numai dacă presiunea asupra Moscovei sporeşte şi Ucraina este consolidată'', a adăugat ministrul de externe ucrainean.
De partea sa, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a amintit de masacrul comis de Rusia la Bucea în urmă cu trei ani şi a salutat eforturile Alianţei menite să aducă o încheiere justă şi durabilă a războiului din Ucraina, conform sursei citate.
Rutte a ţinut să remarce sprijinul ferm al Alianţei Nord-Atlantice pentru Ucraina prin anunţul angajamentului privind peste 20 de miliarde de euro în asistenţa pentru securitate, promise de ţările aliate, de la începutul acestui an. Această sumă se adaugă celor 50 de miliarde de euro reprezentând ajutorul livrat Kievului anul trecut de ţările NATO.
Opinia Cititorului