A cincea săptămână de război în Israel

S.B.
Internaţional / 4 - 10 noiembrie 2023

A cincea săptămână de război în Israel

Actualizare - BBC: "Spitalul Al-Shifa mai are doar 24 de ore de energie ca să rămână operaţional"

Spitalul Al-Shifa din oraşul Gaza, care a fost lovit de cel puţin un proiectil în ziua de vineri, mai are doar 24 de ore de energie pentru a rămâne operaţional spune doctorul Ashraf al-Qudra, purtătorul de cuvânt al ministerului sănătăţii din enclavă, citat de BBC. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Reuters: "Rachete palestiniene au ţintit oraşul Tel Aviv"

Sirenele au răsunat, vineri, la Tel Aviv şi în zonele învecinate, în timp ce Hamas a anunţat că a lansat rachete adânc în teritoriul Israelului, în ceea ce gruparea teroristă a descris ca un răspuns la numărul tot mai mare de morţi civili în războiul din Gaza, relatează Reuters.

Medicii au anunţat că două femei au suferit răni provocate de schijele salvei, urmată după o pauză relativă în tirurile de rachete, în timp ce forţele israeliene desfăşoară o ofensivă terestră în Gaza în a cincea săptămână de război, potrivit sursei menţionate.

Armata a transmis că aproximativ 9.500 de rachete şi drone au fost lansate asupra Israelului din Gaza şi de pe alte fronturi începând cu 7 octombrie, iar 2.000 dintre ele au fost doborâte de apărarea antiaeriană deviind proiectilele pe un curs astfel încât să aterizeze inofensiv în zone deschise, conform sursei citate.

Aproximativ 12% dintre rachetele lansate din Gaza, care sunt în mare parte fabricate local, au căzut în interiorul teritoriului palestinian, a spus armata israeliană, informează reuters.

---

Actualizare - Ministrul palestinian al Sănătăţii: "Israelul îşi menţine crimele împotriva spitalelor"

Ministrul palestinian al Sănătăţii, Mai al-Kaila, a declarat că 18 spitale din Gaza şi-au încetat operaţiunile de la începutul ofensivei militare israeliene la începutul lunii octombrie, potrivit aljazeera.com.

"Israelul întoarce spatele comunităţii internaţionale şi îşi menţine crimele împotriva spitalelor, centrelor de sănătate şi centrelor de adăpost din Fâşia Gaza", a spus al-Kaila într-o declaraţie citată de agenţia de presă palestiniană WAFA, informează sursa precizată.

---

Actualizare - NBC: Iranul avertizează că extinderea războiului din Gaza este "inevitabilă"

Iran a avertizat că războiul din Gaza ar putea duce la extinderea conflictului, în timp ce Israel îşi continuă bombardamentele aeriene şi ofensiva terestră care pătrunde tot mai adânc în Gaza, transmite nbcnews.

"În urma extinderii intensităţii războiului împotriva rezidenţilor civili din Gaza, extinderea domeniului războiului a devenit inevitabilă", a declarat ministrul de externe Amir-Abdollahian spunându-i omologului său qatarez, Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani, informează sursa citată.

Deşi nu este clar ce a vrut să spună Iranul prin "extindere inevitabilă", ţara a menţinut de mult timp o reţea mortală de miliţii proxy în întreaga Orientul Mijlociu, conform sursei menţionate.

---

Actualizare - CNN: "Aproape 700 de cetăţeni străini au fost evacuaţi joi din Gaza"

Aproximativ 699 de cetăţeni străini au sosit în Egipt joi, după ce au evacuat Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah, a declarat un oficial egiptean de frontieră unui jurnalist care lucrează pentru CNN, transmite sursa menţionată.

Potrivit unui bilanţ CNN, acest lucru aduce numărul total de cetăţeni străini evacuaţi la peste 2.000.

Joi, 80.000 de persoane au fugit din nordul Gazei printr-un coridor de evacuare, a declarat coordonatorul israelian al activităţilor guvernamentale în teritorii (COGAT) într-o declaraţie pe reţelele de socializare, relatează CNN.

---

Actualizare - Volker Turk: "Israelul trebuie să-i protejeze pe palestinienii din Cisiordania"

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a spus că Israelul trebuie să ia măsuri imediate pentru a-i proteja pe palestinienii din Cisiordania ocupată, deoarece aceştia sunt vizaţi de mai multe violenţe de la izbucnirea conflictului cu Hamas luna trecută, informează aljazeera.com.

Violenţa pe teritoriu a crescut, inclusiv moartea a peste 180 de palestinieni în mâinile forţelor israeliene, de când conflictul cu Hamas a izbucnit pe 7 octombrie, conform sursei precizate.

Potrivit sursei citate, "De asemenea, fac apel, în regim de urgenţă, ca autorităţile israeliene să ia măsuri imediate, să ia măsuri pentru a asigura protecţia palestinienilor din Cisiordania, care sunt zilnic supuşi violenţei din partea forţelor şi coloniştilor israelieni; rele tratamente, arestări, evacuări, intimidare şi umilire", a declarat Volker Turk reporterilor din capitala iordaniană Amman.

Palestinienii din Cisiordania ocupată au fost supuşi unei violenţe şi hărţuiri sporite, relatează sursa menţionată.

---

Actualizare - CNN: "Israelul va începe în fiecare zi cu pauze de 4 ore de la operaţiunile militare în nordul Gazei"

Israelul va începe să implementeze pauze de patru ore ale operaţiunilor militare în zonele din nordul Gazei în fiecare zi, spune Casa Albă, pentru a permite asistenţă umanitară şi pentru a permite civililor să fugă, informează CNN.

Israelul va anunţa momentul pauzelor cu trei ore înainte, potrivit lui John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, transmite sursa.

"Ni s-au spus de către israelieni că nu vor avea loc operaţiuni militare în aceste zone pe durata pauzei şi că acest proces începe astăzi", a spus Kirby, potrivit sursei citate.

SUA au salutat evoluţia, numind pauzele "paşi în direcţia corectă", afirmă CNN.

"I-am îndemnat pe israelieni să reducă la minimum victimele civile şi să facă tot ce le stă în putinţă pentru a reduce aceste cifre", a spus Kirby, spunând că pauzele le vor oferi "spaţiu de respiraţie pentru câteva ore" civililor să se îndepărteze de pericol, menţionează sursa citată.

Pauzele ar oferi, de asemenea, "scurte ferestre de oportunitate" pentru posibila trecere în siguranţă a ostaticilor ţinuţi de Hamas, a spus Kirby, informează CNN.

---

Actualizare - Presa: "18 din 35 de spitale din Gaza au încetat să mai funcţioneze"

Majoritatea spitalelor din Gaza - 18 din 35 din Fâşia Gaza - au încetat să mai funcţioneze acum, potrivit Ministerului Palestinian al Sănătăţii din Ramallah, care extrage cifre din teritoriul controlat de Hamas, informează CNN.

Pe măsură ce criza umanitară din enclava asediată se dezvoltă în spirală, ministerul a declarat joi că 71% din toate unităţile de îngrijire primară din Gaza s-au închis din cauza pagubelor din cauza bombardamentelor Israelului sau a lipsei de combustibil, spunând că spitalele care rămân deschise sunt limitate în ceea ce priveşte pot oferi şi îşi închid treptat secţiile, potrivit sursei citate.

O asistentă americană care, înainte de a părăsi Gaza, a lucrat în enclava asediată cu Medicii fără frontiere, a declarat lui Anderson Cooper de la CNN că aproximativ 35.000 de persoane strămutate în interior locuiau alături de ea şi echipa ei în oraşul Khan Younis, din sud, informează CNN.

Într-o tabără, a spus Emily Callahan, erau 50.000 de oameni care împart doar patru toalete, cu doar două ore de acces la apă la fiecare 12 ore, precizează sursa menţionată.

---

Actualizare - Agenţii de presă: "Aproximativ 50.000 de oameni au fugit din nordul Gazei"

Zeci de mii de palestinieni sunt din nou pregătiţi să se deplaseze astăzi spre sud din nordul Gazei, pe un coridor stabilit de armata israeliană, transmite nbcnews.com.

Biroul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a estimat că "50.000 de persoane evacuate în timpul zilei de ieri" a fost de departe cel mai mare număr de la deschiderea coridorului pe 5 noiembrie, informează sursa citată.

Cei mai mulţi dintre evacuaţi se deplasează pe jos, conform nbcnews.

---

Actualizare - IDF: "Drumul din Gaza este deschis din nou astăzi"

Armata israeliană spune că drumul din oraşul Gaza este deschis din nou astăzi pentru ca oamenii din nord să fugă spre sud, informează digi24. Este deschis până la ora 16:00, ora locală (14:00 GMT), conform sursei citate.

Israelul a continuat să bombardeze zonele rezidenţiale atât în ​​nordul cât şi în sudul Gazei, transmite sursa menţionată. Trupele sale au încercuit oraşul Gaza, în nord, şi se pregătesc să intre, informează digi24. Lucrătorii umanitari au avertizat că mulţi oameni - inclusiv cei bolnavi şi răniţi, precum şi bebeluşii- nu pot părăsi oraşul Gaza, potrivit sursei citate.

"Zona de nord a Fâşiei Gaza este considerată o zonă de luptă aprigă şi timpul se scurge pentru a o evacua", a spus IDF într-o postare în limba arabă, relatează digi24.

---

Actualizare - Premierul palestinian Shtayyeh: "Israelul poartă război împotriva tuturor palestinienilor"

Premierul palestinian, Mohammed Shtayyeh a declarat la o conferinţă de ajutor de la Paris că Israelul nu duce un război împotriva Hamas, ci împotriva tuturor palestinienilor, informează aljazeera.com.

Shtayyeh a adăugat că legea internaţională a drepturilor omului este încălcată şi că palestinienii au nevoie de protecţie internaţională, potrivit sursei menţionate.

De când a început războiul pe 7 octombrie, Ministerul Palestinian al Sănătăţii a declarat că peste 10.500 de oameni au fost ucişi în Gaza din cauza bombardamentelor intense israeliene, informează sursa citată.

---

Actualizare - NBC: "Semiluna Roşie Palestiniană primeşte peste 100 de camioane de ajutor prin Egipt"

Peste o sută de camioane de ajutor au fost trimise ieri prin punctul de trecere a frontierei Rafah din Gaza cu Egipt, conţinând alimente, apă şi provizii medicale, a declarat Societatea Semilună Roşie Palestiniană, informează nbcnews.com.

Potrivit sursei menţionate, "Numărul total de camioane primite începând cu 21 octombrie 2023, până în prezent este de 756 de camioane, adică aproximativ 39 de camioane pe zi", se arată în comunicat, adăugând că nu a fost încă permisă intrarea în enclavă a combustibilului.

Numărul de camioane de ajutor care intră în Gaza a crescut lent în ultimele zile pe fondul presiunii internaţionale crescânde asupra Israelului pentru a permite livrările, transmite sursa citată.

---

Actualizare - Dpa: Negocierile sunt în curs pentru un armistiţiu de 2-3 zile în Gaza şi eliberarea unor ostatici ai Hamas

Negocieri sunt în curs pentru eliberarea a peste 10 dintre ostaticii Hamas din Fâşia Gaza în paralel cu un armistiţiu de două-trei zile, conform Dpa.

Negocierile sunt mediate de Qatar şi în consultare cu SUA, a precizat sursa citată.

Discuţiile se învârt în jurul "eliberării a 10 până la 15 ostatici în schimbul unei pauze umanitare de 48 până la 72 de ore" în luptele din Gaza.

Israelul a lansat o campanie masivă de bombardamente în Fâşia Gaza după atacul Hamas din sudul Israelului soldat cu 1.400 de morţi pe 7 octombrie.

Israelul a lansat între timp operaţiuni la sol în Fâşia Gaza şi a pătruns în Gaza City, fortăreaţa Hamas.

Politicienii şi liderii militari israelieni susţin că intenţionează să eradicheze gruparea Hamas din Fâşia Gaza.

Numărul palestinienilor ucişi în Gaza de la începutul războiului este de 10.569, a anunţat Ministerul Sănătăţii al Hamas.

Sute de mii de oameni au fugit din calea luptelor. Mulţi cetăţeni străini sau cu dublă cetăţenie se află în continuare în teritoriul de coastă sub asediu.

Actualizare - CNN: "Şeful ONU pentru drepturile omului spune că au fost comise crime de război atât de Israel, cât şi de Hamas"

Atât Hamas, cât şi Israelul au comis crime de război de la izbucnirea conflictului luna trecută, a declarat miercuri Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, conform CNN. Citeste mai mult...

---

Actualizare - The Guardian: 19 morţi în urma unui atac aerian israelian asupra unei case din tabăra de refugiaţi din Jabalia

Cel puţin 19 persoane au fost ucise ieri într-un raid aerian israelian asupra unei case din apropierea unui spital din tabăra de refugiaţi Jabalia din nordul Gaza, a anunţat Ministerul de Interne din Gaza, scrie The Guardian.

Israelul nu a făcut niciun comentariu imediat şi nu a oferit detalii cu privire la atacul raportat, care, dacă se confirmă, ar fi al treilea atac asupra celei mai mari tabere de refugiaţi din Gaza într-o săptămână.

The Guardian nu a verificat acest lucru în mod independent.

Atacurile aeriene israeliene au devastat părţi din Jabalia la 31 octombrie şi 1 noiembrie, ucigând cel puţin 195 de civili, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de Hamas.

Actualizare - Agenţii de presă: Guterres afirmă că numărul deceselor din Gaza arată că ceva este ''greşit'' cu operaţiunea militară israeliană

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că numărul civililor ucişi în Fâşia Gaza arată că există ceva "clar greşit" cu operaţiunile militare ale Israelului împotriva militanţilor palestinieni Hamas, relatează Reuters.

Israelul a promis că va elimina gruparea Hamas, care conduce Fâşia Gaza, după ce militanţii acesteia au ucis 1.400 de persoane şi au luat peste 240 de ostatici într-un atac lansat pe 7 octombrie. Ca represalii, Israelul a lansat lovituri aeriene asupra Fâşiei Gaza - o enclavă cu 2,3 milioane de locuitori -, a impus un asediu şi a lansat o invazie terestră.

"Există încălcari ale Hamas atunci când iau scuturi umane. Însă când ne uitam la numărul civililor care au fost ucişi în timpul operaţiunilor militare, există ceva care este în mod clar greşit", a declarat Guterres pentru Reuters NEXT.

Oficialii palestinieni au declarat că 10.569 de persoane au fost ucise în Gaza, dintre care 40% copii.

"Este de asemenea important să facem Israelul să înţeleagă că este împotriva intereselor sale să se vadă în fiecare zi imaginea teribilă a nevoilor umanitare dramatice ale poporului palestinian", a mai spus Guterres. "Asta nu ajută Israelul în relaţia cu opinia publică globală", a afirmat şeful ONU.

Guterres a făcut o comparaţie între numărul copiilor ucişi în Gaza şi numărul copiilor ucişi în conflictele din întreaga lume, despre care el raportează anual Consiliului de Securitate al ONU.

"În fiecare an, cel mai mare număr de copii ucişi de către oricare dintre actorii din toate conflictele la care asistăm este maxim de ordinul sutelor", a spus Guterres.

"În câteva zile, în Gaza au fost ucişi mii şi mii de copii, ceea ce înseamnă că există ceva în mod clar greşit în modul în care se desfăşoară operaţiunile militare", a spus el.

El a mai spus că 92 de persoane care lucrau în cadrul Agenţiei ONU pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA) au fost ucise în Gaza.

Guterres a descris situaţia umanitară din Gaza ca fiind "catastrofală". "Este absolut esenţial - absolut esenţial - să existe un flux de ajutor umanitar în Gaza care să corespundă nevoilor dramatice cu care se confruntă populaţia", a mai spus el.

---

Actualizare - The Guardian: "Israelul susţine că a distrus 130 de tuneluri ale Hamas"

Israelul susţine că a distrus peste 130 de tuneluri Hamas în interiorul Fâşiei Gaza de când a şi-a început operaţiunile terestre în enclava palestiniană, relatează The Guardian.

Potrivit sursei menţionate, "Activitatea inginerilor din echipele de luptă incldue şi distrugerea armelor duşmanului, localizarea, expunerea şi detonarea tunelurilor. Cu extinderea operaţiunii terestre din Gaza, soldaţii distrug infrastructura teroristă a Hamas. Ca parte a activităţii trupelor terestre în Fâşia Gaza, un efort este în desfăţurare pentru distrugerea tunelurilor organizaţiei teroriste Hamas, iar de la începutul luptelor, 130 de tuneluri au fost distruse", a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, conform sursei citate.

Hagari a mai spus că felul în care erau construite tunelurile şi cantităţile de apă şi oxigen sugerează că teroriştii Hamas intenţionau să stea în subteran pentru perioade lungi, potrivit The Guardian.

---

Actualizare - Reuters: Un viceprim-ministru belgian cere sancţiuni împotriva Israelului pentru bombardarea Gazei

Un viceprim-ministru al Belgiei a cerut miercuri guvernului belgian să adopte sancţiuni împotriva Israelului şi să investigheze bombardamentele asupra spitalelor şi taberelor de refugiaţi din Gaza, relatează Reuters.

"Este timpul pentru sancţiuni împotriva Israelului. Ploaia de bombe este inumană", a declarat vicepremierul Petra De Sutter pentru ziarul Nieuwsblad. "Este clar că Israelului nu îi pasă de cererile internaţionale de încetare a focului", a mai spus ea.

Israelul loveşte Gaza ca răspuns la un raid al Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, când bărbaţi înarmaţi au ucis 1.400 de persoane, majoritatea civili, şi au luat aproximativ 240 de ostatici, potrivit bilanţului israelian. Războiul s-a transformat în cel mai sângeros episod din conflictul israeliano-palestinian care durează de generaţii.

De Sutter a spus că Uniunea Europeană ar trebui să-şi suspende imediat acordul de asociere cu Israelul, care vizează o mai bună cooperare economică şi politică.

Ea a adăugat că ar trebui implementată o interdicţie a importului de produse din teritoriile palestiniene ocupate şi interzisă intrarea în UE a coloniştilor violenţi, politicienilor şi soldaţilor responsabili de crime de război.

În acelaşi timp, a mai spus ea, Belgia ar trebui să crească finanţarea pentru Curtea Penală Internaţională de la Haga pentru a investiga bombardamentele, simultan cu stoparea fluxurilor de bani către Hamas.

"Aceasta este o organizaţie teroristă. Teroarea costă bani şi trebuie să existe sancţiuni împotriva companiilor şi persoanelor care asigură bani pentru Hamas", a declarat De Sutter.

În vreme ce războiul intră acum în a doua lună, oficiali ai ONU şi naţiunile G7 au intensificat apelurile pentru o pauză umanitară a ostilităţilor pentru a ajuta la atenuarea suferinţei în Gaza, unde clădiri au fost puse la pământ şi proviziile de bază se epuizează. Oficialii palestinieni declară că peste 10.000 de persoane au fost ucise, dintre care 40% copii.

---

Actualizare - CNN: "Spitalul Al-Quds din Gaza îşi reduce operaţiunile din cauza lipsei de combustibil"

Spitalul Al-Quds din oraşul Gaza îşi reduce majoritatea operaţiunilor pe fondul unei penurii de combustibil pentru a asigura servicii minime în următoarele câteva zile, a declarat miercuri Societatea Semilunii Roşii din Palestina (PRCS) într-un comunicat, informează CNN. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Agenţii de presă: "Armata israeliană a arestat peste noapte 37 de palestinieni în Cisiordania"

Armata israeliană spune că trupele au arestat peste noapte 37 de "palestinieni căutaţi" în Cisiordania ocupată, conform aljazeera.com.

Armata israeliană a declarat pe reţelele de socializare că cel puţin 10 dintre cei reţinuţi au fost identificaţi ca agenţi Hamas, transmite sursa menţionată.

Israelul a arestat aproximativ 2.000 de palestinieni în raiduri în Cisiordania ocupată şi Ierusalimul de Est din 7 octombrie, iar cei mai mulţi sunt ţinuţi conform legilor şi ordinelor militare care permit detenţia fără proces sau acuzare, informează aljazeera.

Au fost aproximativ 5.200 de palestinieni în închisorile israeliene înainte de atacul Hamas, menţionează sursa precizată.

---

Actualizare - Al Jazeera: "Numărul morţilor în Gaza ajunge la 10.569"

Ministerul palestinian al Sănătăţii din Gaza raportează că 10.569 de persoane au fost ucise în urma atacurilor aeriene israeliene pe fâşia asediată începând cu 7 octombrie, informează aljazeera.

Cifra include 4.324 de copii, conform sursei menţionate.

---

Actualizare - Mass-media: "IDF redeschide coridorul umanitar spre sudul Gazei"

Forţele israeliene au redeschis coridorul umanitar de-a lungul căruia civilii pot fugi în partea de sud a Fâşiei Gaza, au declarat astăzi Forţele de Apărare Israelului, transmite nbcnews.com.

Pasajul, care urmează un drum major, va fi deschis de la 10:00 (3:00 ET) la 14:00 (7:00:00 ET), a scris purtătorul de cuvânt al IDF, Avichay Adraee, pe X în arabă, potrivit sursei menţionate. El a adăugat că nordul Gazei este o "zonă de luptă aprigă" şi "timpul se scurge", transmite sursa citată.

Potrivit Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, coridorul a fost deschis pentru ferestre limitate de timp în fiecare zi în ultimele patru zile, informează nbc.

În ciuda avertismentelor repetate ale Israelului adresate rezidenţilor din Gaza că ar trebui să părăsească nordul, sudul Gazei s-a confruntat cu bombardamente necruţătoare, care au lovit zonele rezidenţiale şi taberele de refugiaţi, menţionează sursa precizată.

---

Actualizare - CNN: "Blinken îşi intensifică opoziţia faţă de încetarea focului în Gaza"

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi-a escaladat opoziţia faţă de o încetare a focului în Gaza în comentariile făcute miercuri, spunând că "cei care cer o încetare imediată a focului au obligaţia de a explica cum să rezolve rezultatul inacceptabil pe care probabil l-ar aduce", informează CNN. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Reuters: "Israelul vizează reţeaua de tuneluri din Gaza"

Atacuri aeriene asupra Fâşiei Gaza au ucis un producător de arme Hamas şi mai mulţi luptători, a declarat miercuri armata israeliană, în timp ce ofensiva sa aeriană şi terestră a vizat reţeaua de tuneluri a militanţilor de sub enclava palestiniană asediată, informează reuters.

Oraşul Gaza, principalul bastion al grupării militante Hamas din teritoriu, este încercuit de forţele israeliene, potrivit sursei menţionate. Armata a spus că trupele au avansat până în inima oraşului dens populat, în timp ce Hamas spune că luptătorii săi au provocat pierderi grele, transmite sursa citată.

Nivelul morţii şi al suferinţei este "greu de înţeles", a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei ONU pentru sănătate, Christian Lindmeier, reporterilor la Geneva, conform reuters.

"În fiecare zi, crezi că este cea mai proastă zi şi apoi a doua zi este mai proastă", a spus Lindmeier, citând un coleg din Gaza, precizează sursa indicată.

Purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari a declarat că inginerii de luptă foloseau dispozitive explozive pentru a distruge o reţea de tuneluri construită de Hamas , care se întinde pe sute de kilometri (mile) sub Gaza, informează reuters.

---

Actualizare - NBC: G-7 solicită "pauze umanitare" pentru a permite ajutorul în Gaza

Miniştrii de externe din Grupul celor 7 economii dezvoltate au cerut "pauze umanitare" pentru a permite ajutor în Fâşia Gaza, dar nu o încetare totală a focului, într-o declaraţie comună la o întâlnire de astăzi la Tokyo, informează nbcnews.com.

Potrivit sursei menţionate, "Susţinem pauzele şi coridoarele umanitare pentru a facilita asistenţa necesară urgent, mişcarea civililor şi eliberarea ostaticilor", se arată în declaraţia grupului, care include SUA.

Conform nbc, G-7 a condamnat atacurile teroriste din 7 octombrie ale Hamas şi atacurile continue cu rachete împotriva Israelului: "Subliniem dreptul Israelului de a se apăra pe sine şi pe poporul său, în conformitate cu dreptul internaţional, deoarece încearcă să prevină reapariţia". De asemenea, a subliniat creşterea violenţei de către coloniştii israelieni împotriva palestinienilor din Cisiordania, care este "inacceptabilă" şi care a subminat securitatea, relatează sursa citată.

Potrivit sursei indicate, "Israelienii şi palestinienii au dreptul egal de a trăi în siguranţă, demnitate şi pace", se arată în declaraţie. "Respingem antisemitismul şi islamofobia sub orice formă în propriile noastre societăţi şi oriunde în lume."

Declaraţia a adăugat că o soluţie cu două state "rămâne singura cale către o pace justă, durabilă şi sigură", precizează nbcnews.

---

Actualizare - Ministrul israelian al Afacerilor Strategice: "Israelul nu va reocupa Gaza"

Israelul nu va reocupa Fâşia Gaza", a afirmat marţi seara ministrul israelian al afacerilor strategice, Ron Dermer, în timpul unui interviu pentru canalul american MSNBC, informează digi24. Citeste mai mult...

---

Actualizare - The Guardian: "IDF l-a ucis pe expertul care dezvolta arme şi rachete folosite de Hamas"

Armata israeliană (IDF) susţine că l-a ucis pe şeful departamentului de dezvoltare a armamentului pentru Hamas în Gaza, scrie The Guardian.

Conform sursei menţionate, "Un avion de vânătoare al IDF l-a ucis pe Mohsen Abu Zina, şeful departamentului de arme şi industrii al Hamas din cadrul departamentului de producţie al acestuia. Mohsen Abu Zina a fost unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori de arme ai Hamas şi era expert în dezvoltarea de arme strategice şi rachete folosite de teroriştii Hamas", spune IDF într-o postare pe Telegram.

De asemenea armata israeliană afirmă că "trupele FDI au identificat, de asemenea, o celulă teroristă care plănuia să lanseze rachete antitanc" şi că "trupele IDF au dirijat un avion pentru a lovi o celulă teroristă responsabilă de lansarea de rachete spre Israel", relatează The Guardian.

---

Actualizare : AFP: Aproape 60 de canadieni au fost evacuaţi ieri din Fâşia Gaza

Aproape 60 de canadieni au fost evacuaţi ieri, după mai multe zile de aşteptare, din Fâşia Gaza, bombardată fără încetare de Israel de la atacul sângeros al mişcării islamiste palestiniene Hamas, din 7 octombrie, au anunţat autorităţile de la Ottawa, relatează AFP.

"Primul grup de canadieni a părăsit Gaza. Echipa noastră de oficiali i-a întâmpinat pe partea egipteană a graniţei şi le oferă sprijin", a declarat ministrul de Externe canadian, Melanie Joly, pe platforma X.

Potrivit ministerului, "59 de canadieni, rezidenţi permanenţi şi membri ai familiilor lor au trecut graniţa din Gaza în Egipt la punctul de trecere a frontierei Rafah" în timpul zilei.

Ei urmează să fie duşi la Cairo înainte de a ajunge în Canada sau în altă ţară, la alegerea lor.

"Situaţia rămâne fluctuantă şi imprevizibilă, canadienii ar trebui să se aştepte la întârzieri semnificative la punctul de trecere a frontierei Rafah", a explicat guvernul canadian. În mod normal, aproximativ 80 de persoane ar putea ieşi din Gaza în timpul zilei.

În total, peste 400 de canadieni au cerut să părăsească Fâşia Gaza, potrivit autorităţilor.

Sute de persoane care deţin paşapoarte străine aşteptau marţi la terminalul Rafah pentru a fi evacuate spre Egipt, a menţionat un jurnalist AFP.

Franţa a anunţat ieri că a scos în total "peste 100 de persoane" din Fâşia Gaza.

Actualizare - CNN: Peste 400 de americani, evacuaţi din Fâşia Gaza

Departamentul de Stat american a asistat peste 400 de cetăţeni americani, rezidenţi permanenţi şi alte persoane calificate să evacueze Fâşia Gaza, anunţă marţi un purtător de cuvânt, Vedant Patel, relatează CNN.

Secretarul de Stat american Antony Blinken anunţa săptămâna trecută că aproximativ 400 de americani şi membri ai familiilor lor - aproximativ 1.000 de persoane în total - sunt blocaţi în Fâşia Gaza.

Evacuarea străinilor din Fâşia Gaza a fost împiedicată de către mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi provocări logistice, iar mii de străini sunt blocaţi în enclavă.

Un acord a permis săptămâna trecută evacuarea începând de miercuri a unor persoane care deţin paşapoarte străine şi palestinieni răniţi grav prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah, din Fâşia Gaza în Egipt.

---

Actualizare - Ministrul israelian al Apărării: "Fâşia Gaza este cea mai mare bază teroristă construită vreodată de omenire"

Ministrul israelian al apărării spune, într-un discurs televizat, marţi, că Fâşia Gaza este "cea mai mare bază teroristă construită vreodată de omaenire" şi că forţele terestre ale IDF au luat cu asalt "fortăreţele teroriste, din toate direcţiile, în coordonare perfectă cu forţele aeriene şi maritime", relatează The Guardian.

Ministrul israelian a respins din nou posibilitatea unei pauze umanitare în Gaza. "Pauzele umanitare, pentru mine, înseamnă eliberarea prizonierilor luaţi de animale. Nu va fi niciun armistiţiu umanitar fără eliberarea ostaticilor".

---

Actualizare - Netanyahu: "Israelul va controla securitatea din Gaza după încheierea războiului"

Premierul guvernului Israelului, Benjamin Netanyahu, a vorbit despre viitorul Fâşiei Gaza după războiul împotriva Hamas. Liderul israelian a dat indicii despre o posibilă ocupaţie a enclavei de către IDF, spunând că Israelul "va controla situaţia de securitate" din teritoriu "pe termen nedeterminat", relatează CNN.

Ministrul său al apărării, Yoav Gallant, a făcut afirmaţii care sugerează că Israelul se pregăteşte de ocuparea militară a enclavei după finalul războiului.

Vorbind în Comisia pentru Apărare şi Afaceri Externe, marţi dimineaţă, Gallant a spus că "la finalul acestei campanii, Hamas ca organizaţie militară şi organizaţie de guvernare în Gaza va înceta să existe".

"Nu va mai fi vreo ameninţare de securitate din Gaza, iar Israelul îşi va rezerva libertatea totală de acţiune pentru a răspunde la orice situaţie din Fâşia Gaza care presupune orice pericol", a spus Gallant, citat de CNN.

---

Actualizare - NBC: "Hezbollah avertizează asupra extinderii conflictului"

Rachetele lansate din Liban au ajuns ieri mai adânc în teritoriul israelian decât oricare de la războiul din 2006, deoarece oficialul secund al grupării militante Hezbollah a ameninţat că va escalada atacurile transfrontaliere dacă Israelul îşi continuă atacul mortal asupra Fâşiei Gaza, informează nbcnews.

Potrivit sursei citate, "Hezbollah participă de dragul reducerii presiunii asupra Gaza", a declarat Naim Qassem, secretarul general adjunct al Hezbollah, pentru NBC News într-un interviu exclusiv. El a considerat Israelul drept agresor, spunând că atacurile tot mai mari ale grupurilor militante susţinute de Iran din Orientul Mijlociu împotriva ţintelor americane sunt "un mesaj clar că, dacă vă extindeţi, vor exista consecinţe grave".

Luate împreună, retorica intensificată a Hezbollah şi atacurile tot mai mari ale grupului de împuterniciţi susţinuţi de Iran sugerează că această "axă de rezistenţă" acţionează în armonie pentru a creşte presiunea asupra SUA şi Israelului pentru a controla escaladarea atacului acestuia din urmă asupra Fâşiei Gaza, transmite sursa menţionată.

---

Actualizare - Prim-ministrul belgian: "Atacurile asupra civililor nevinovaţi din Gaza sunt disproporţionate"

Atacurile Israelului asupra civililor nevinovaţi din Gaza sunt disproporţionate, a declarat prim-ministrul belgian Alexander De Croo luni reporterilor, după o întâlnire cu regele Iordaniei Abdullah la Bruxelles, relatează Reuters.

"Bombardarea unei tabere de refugiaţi pentru că se presupune că găzduieşte un lider Hamas este complet disproporţionată. Nu este niciodată acceptabil ca atât de multe victime civile să fie provocate încercând eliminarea unei singure persoane", a notat el.

"Civilii şi locurile civile trebuie protejate, dar, desigur, Hamas nu le poate folosi nici ca adăpost pentru că asta doar complică lucrurile", a adăugat el.

El a mai spus că atât Israelul, cât şi Hamas nu ţin cont zilnic de dreptul internaţional umanitar.

El a adăugat că Hamas ar trebui de asemenea să elibereze cât mai curând posibil ostaticii nevinovaţi, spunând că aceasta ar putea fi o parte importantă a opririi "spiralei violenţei".

Belgia este una dintre ţările care cer o pauză umanitară în luptele din Gaza, începute cu o lună în urmă cu un atac violent al luptătorilor Hamas asupra unor oraşe israeliene când au fost ucişi civili şi care a fost urmat de un asediu şi un atac israelian asupra enclavei.

---

Actualizare - CNN: SUA plănuiesc să transfere Israelului echipamente pentru bombe de precizie

Statele Unite plănuiesc să transfere Israelului echipamente pentru bombe ghidate cu precizie în valoare de 320 de milioane de dolari, în contextul în care Israelul continuă să bombardeze aerian Gaza ca parte a războiului împotriva Hamas, relatează CNN.

Vânzarea către Israel a ansamblurilor de bombe glisante Spice Family Gliding Bomb Assemblies - un tip de kit de bombe de precizie care poate transforma bombele neghidate în muniţii ghidate prin GPS - a fost aprobată de comisiile relevante din Congresul SUA în urmă cu câteva luni, înainte ca Hamas să atace Israelul la 7 octombrie şi să declanşeze războiul, a declarat una dintre surse. Dar Departamentul de Stat nu i-a notificat oficial pe liderii Congresului că transferul a avansat până la 31 octombrie, potrivit surselor şi unei notificări oficiale analizate de CNN.

Notificarea, adresată preşedintelui Camerei, Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor şi Comisiei pentru relaţii externe din Senat, spune că antreprenorul din domeniul apărării Rafael USA ar urma să transfere "articole de apărare, date tehnice şi servicii de apărare pentru a sprijini achiziţia, inspecţia, asamblarea, testarea şi expedierea ansamblurilor de bombe glisante din familia Spice pentru utilizarea finală de către Ministerul Apărării pentru Israel".

The Wall Street Journal a raportat pentru prima dată că SUA intenţionează să transfere kiturile. SPICE înseamnă Smart, Precise Impact, and Cost Effective (Inteligent, Impact precis şi eficient). Armele sunt produse de Rafael USA, filiala americană a unuia dintre cei mai importanţi producători de arme din Israel. Kiturile de ghidare sunt asemănătoare cu JDAM-urile - sau muniţiile de atac direct comun - produse de SUA, în sensul că sunt, de asemenea, kituri de aripioare şi direcţionare care transformă bombele "stupide" neghidate în bombe "inteligente" ghidate. Statele Unite au început să accelereze livrarea de JDAM-uri către Israel la scurt timp după începerea războiului, a declarat un oficial de rang înalt din domeniul apărării la sfârşitul lunii octombrie, aceasta fiind una dintre principalele nevoi ale Israelului, alături de rachete interceptoare pentru sistemele sale de apărare aeriană.

Un oficial al Departamentului de Stat a declarat pentru CNN că "din motive de politică, nu putem comenta sau confirma activităţi specifice de acordare a licenţelor comerciale în domeniul apărării sau de conformitate". Transferul are loc în contextul în care mai multe ţări au cerut încetarea focului în Gaza, în timp ce bilanţul victimelor civile din cauza atacurilor aeriene israeliene continuă să crească. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a declarat luni că "mii de oameni nevinovaţi" au fost ucişi în Gaza şi că SUA au văzut doar "unele indicii" în "anumite scenarii" că Israelul face un efort pentru a minimiza numărul de victime civile din această zonă.

---

Actualizare - Digi24: "Armata israeliană deschide un nou coridor de evacuare"

Armata israeliană a transmis că a deschis din nou un coridor de evacuare pentru ca oamenii din Fâşia Gaza să plece spre sud, potrivit Digi24.

Coridorul este deschis până la ora 14.00, potrivit unui anunţ al IDF, transmite sursa menţionată.

Conform digi24, Armata a transmis un mesaj direct către oamenii din Gaza: "Locuitorii din Gaza, alăturaţi-vă celor mulţi care se îndreaptă spre sud, la această oră. Vă informăm că, deşi Hamas continuă să submineze eforturile umanitare în curs în numele vostru şi vă foloseşte ca scuturi umane, astăzi IDF va permite din nou trecerea pe Drumul Salah al-Din între orele 10:00 şi 14:00. Pentru siguranţa voastră, profitaţi de această ocazie pentru a merge spre sud. Mulţi dintre voi faceţi asta la această oră, aşa cum puteţi vedea în fotografiile ataşate care au fost făcute cu puţin timp în urmă. Dacă îţi pasă de tine şi de cei dragi, mergi spre sud conform instrucţiunilor noastre. Fiţi siguri că liderii Hamas s-au ocupat deja să se apere."

---

Actualizare - Al Jazeera: "Toate brutăriile din nordul Gazei sunt scoase din funcţiune"

Ministerul de Interne al Gaza tocmai a anunţat că toate brutăriile din oraşul Gaza şi guvernoratele Gaza de Nord au încetat să funcţioneze din cauza bombardamentelor Israelului şi a lipsei de combustibil şi făină, informează aljazeera.com.

La sfârşitul lunii trecute, Oxfam a acuzat Israelul că foloseşte foametea "ca o armă de război", după ce a întrerupt aprovizionarea cu alimente, apă, electricitate şi combustibil pe teritoriu, transmite sursa citată.

Din 21 octombrie, un total de 569 de camioane au intrat în Gaza. Înainte de război, numărul de camioane care intrau zilnic era între 750 şi 850, conform sursei menţionate.

---

Actualizare - Agenţii de presă: Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului a început o vizită în Orientul Mijlociu

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a început marţi o vizită de cinci zile în Orientul Mijlociu pentru a aborda cu oficiali guvernamentali şi reprezentanţi ai societăţii civile problema încălcării drepturilor omului care au loc în contextul escaladării israeliene din Gaza, relatează Reuters.

"A trecut o lună întreagă de carnagii, suferinţă nesfârşită, vărsări de sânge, distrugere, furie şi disperare", a notat Turk într-o declaraţie. "Încălcările drepturilor omului stau la baza acestei escaladări şi drepturile omului joacă un rol central în găsirea unei căi de ieşire din această spirală a durerii", a scris oficialul ONU.

Marţi, Volker Turk se află la Cairo, în Egipt, iar miercuri urmează să se deplaseze la Rafah, la graniţa cu Fâşia Gaza. Joi, Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului este aşteptat în capitala iordaniană Amman.

Volker Turk s-a numărat între semnatarii apelului de luni al mai multor şefi de agenţii ale ONU şi ONG-uri care au cerut "un armistiţiu umanitar imediat" în Gaza.

---

Actualizare - Reuters: Drone înarmate doborâte deasupra unui aeroport din nordul Irakului

Trei drone înarmate au fost doborâte marţi deasupra aeroportul din Erbil din nordul Irakului, unde forţe americane şi internaţionale sunt staţionate, în două atacuri separate, a informat într-un comunicat serviciul de combatere a terorismului din Kurdistanul irakian, relatează Reuters.

Nu se ştie până în prezent cine a fost responsabil pentru atacuri, ultimele dintr-o serie care a vizat trupele SUA din Irak şi Siria, într-un context în care tensiunile se amplifică în Orientul Mijlociu din cauza războiului Israel-Hamas.

Sistemul de apărare de la o bază militară de lângă aeroport a reuşit să doboare dronele, potrivit comunicatului citat. Nu au existat victime sau pagube asupra infrastructurii, a declarat un oficial al Departamentului de Stat al SUA.

La primul atac "asupra bazei militare de la aeroportul Erbil, două drone au fost doborâte când erau în aer", menţionează comunicatul. Apoi, o a treia dronă a căzut la sol fără a exploda, potrivit aceleiaşi surse.

Aflat într-o vizită neanunţată la Bagdad, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a calificat duminică drept "total inacceptabile" atacurile asupra trupelor americane. "Vom lua toate măsurile necesare pentru a-i proteja pe ai noştri", a promis el.

Premierul irakian Mohammed al-Sudani a promis să-i tragă la răspundere pe cei responsabili pentru atacurile recente asupra a trei baze militare din Irak care găzduiesc instructori ai coaliţiei internaţionale antijihadiste, printre care şi o bază militară de lângă aeroportul internaţional de la Bagdad.

De pe 17 octombrie forţele americane şi cele aliate lor din Irak şi Siria au fost vizate de 38 de atacuri cu drone sau cu rachete care au rănit 45 de americani, a anunţat luni Pentagonul.

Majoritatea acestor atacuri au fost revendicate de o grupare intitulată "Rezistenţa islamică în Irak" pe canale de Telegram afiliate facţiunilor irakiene apropiate de Iran.

---

Actualizare - BBC: Ambasadorul Franţei la ONU face apel la un armistiţiu umanitar

Ambasadorul Franţei la Naţiunile Unite a făcut apel la un "armistiţiu umanitar" în Gaza, relatează BBC.

De Riviere a mai spus că Franţa va găzdui joi o conferinţă umanitară la Paris, în încercarea de a obţine ajutor suplimentar pentru Gaza. În urma unei reuniuni cu uşile închise a Consiliului de Securitate, ambasadorul Nicolas De Riviere a declarat că un astfel de armistiţiu ar trebui să fie durabil şi să conducă la o încetare a focului.

Această poziţie pare să difere de cea a altor aliaţi occidentali, precum SUA şi Marea Britanie, care spun că o încetare a focului ar fi doar în beneficiul Hamas.

Anterior, luni, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Securităţii Naţionale a SUA, a declarat că SUA nu consideră că o încetare generală a focului este "adecvată în acest moment".

De Riviere a mai spus că Franţa va găzdui joi o conferinţă umanitară la Paris, în încercarea de a obţine ajutor suplimentar pentru Gaza.

---

Actualizare - Mass-media: "Numărul morţilor din Gaza a trecut de 10.000"

Peste 10.000 de oameni au fost ucişi în Gaza de când Israelul şi-a lansat ofensiva militară în urmă cu o lună, a declarat Ministerul Palestinian al Sănătăţii din Ramallah, bazându-se pe surse din enclava controlată de Hamas, informează CNN.

---

Actualizare - NBC: "Grupul din Indonezia neagă spitalul folosit de reţeaua Hamas"

Operatorul spitalului din Indonezia din Gaza a negat acuzaţia armata israeliană conform căreia instalaţia sa a fost folosită de Hamas pentru a lansa un atac, informează nbcnews.

Comentariile de ieri au fost ca răspuns la acuzaţia armatei israeliene că Hamas foloseşte spitale, inclusiv spitalul principal din Gaza, Al Shifa, spitalul Sheikh Hamad finanţat de Qatari şi un spital construit de grupuri din Indonezia, ca acoperire pentru a-şi proteja operaţiunile subterane, transmite sursa.

"Am construit acest spital pentru a-i ajuta pe alţii, în funcţie de nevoile locuitorilor din Gaza", a spus Sarbini Abdul Murad, preşedintele MER-C, unui grup de voluntari care operează spitalul din Indonezia, conform sursei citate.

"Acuzaţia Israelului este o condiţie prealabilă pentru ca ei să poată ataca spitalul indonezian din Gaza", a declarat el într-o conferinţă de presă în capitala indoneziană Jakarta, potrivit nbcnews.

---

Actualizare - CNN: Peste 60% din unităţile medicale din Gaza nu mai funcţionează

Mai mult de 60% din spitalele şi centrele medicale din Gaza sunt în prezent scoase din funcţiune, potrivit unei declaraţii a ministrului Sănătăţii al Autorităţii Palestiniene, Mai al-Kaila, relatează CNN.

Al-Kaila a declarat că 16 din 35 de spitale, precum şi 51 din 72 de centre medicale nu mai sunt operaţionale din cauza lipsei de combustibil şi de provizii medicale, precum şi a bombardamentelor israeliene.

Societatea Semilună Roşie Palestiniană a lansat, de asemenea, un apel urgent către organizaţiile internaţionale de sănătate şi de ajutorare pentru a oferi ajutor şi provizii în Gaza, avertizând asupra repercusiunilor lipsei de combustibil în Spitalul Al-Quds, care adăposteşte 14.000 de persoane strămutate.

"Rezervele de combustibil ale spitalului se vor epuiza în 48 de ore, iar echipamentele care salvează vieţi, incubatoarele neonatale şi unităţile de terapie intensivă vor înceta să mai funcţioneze", a declarat luni Semiluna Roşie .

---

Actualizare - ONU: Gaza devine un "cimitir pentru copii"

Protecţia civililor "trebuie să fie primordială" în conflictul dintre Israel şi militanţii palestinieni Hamas, a declarat luni secretarul general al ONU Antonio Guterres, avertizând că Fâşia Gaza devine "un cimitir pentru copii", relatează Reuters.

"Trebuie să acţionăm acum pentru a găsi o cale de ieşire din acest punct mort brutal, îngrozitor şi agonizant al distrugerii", a spus Guterres în faţa reporterilor, cerând din nou o încetare a focului umanitară imediată.

"Părţile în conflict şi comunitatea internaţională se confruntă cu o responsabilitate imediată şi fundamentală: să pună capăt acestei suferinţe colective inumane şi să crească radical ajutorul umanitar pentru Gaza", a mai declarat Antonio Guterres reporterilor.

"Coşmarul din Gaza este mai mult decât o criză umanitară, este o criză a umanităţii", a comentat el, repetând în acelaşi timp condamnarea "actelor teroriste odioase" ale Hamas din 7 octombrie, notează France Presse.

---

Actualizare - EFE: Iranul declară că SUA i-au trimis un mesaj în care asigură că doresc o încetare a focului în Gaza

Iranul a declarat luni că a primit un mesaj din partea SUA, care asigură că încearcă să obţină o încetare a focului în Fâşia Gaza, o afirmaţie care - în opinia Teheranului - nu corespunde cu realităţile din teren, relatează EFE.

"În ultimele trei zile, SUA ne-au transmis un mesaj că doresc o încetare a focului, dar, în practică, susţin genocidul şi crimele comise de sionişti în Gaza", a declarat ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian.

"Sperăm că Statele Unite îşi vor schimba politica cât mai curând posibil şi nu vor sprijini partea ocupantă", a adăugat şeful diplomaţiei iraniene, potrivit agenţiei de presă de stat IRNA.

Declaraţiile sale intervin în contextul în care media americane, între publicaţia The New York Times, au relevat că Washingtonul a avertizat Teheranul şi gruparea libaneză Hezbollah (proiranian) că este pregătit să intervină dacă acestea atacă Israelul.

Republica islamică şi Israelul sunt duşmani declaraţi, concurând pentru hegemonia regională şi purtând un război ascuns prin atacuri cibernetice, asasinate şi sabotaje, conform EFE.

Iranul conduce aşa-numita 'Axă a Rezistenţei', o alianţă informală de organizaţii precum mişcarea şiită Hezbollah din Liban, gruparea islamistă Hamas şi Jihadul Islamic palestinian, precum şi o seamă de grupuri din Irak şi Siria.

Teheranul a salutat atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie şi de atunci a avertizat în diferite ocazii cu privire la posibilitatea ca aliaţii săi să deschidă alte fronturi dacă bombardamentele asupra Gaza, în care au fost ucişi peste 10.000 de palestinieni (conform Hamas), nu încetează.

---

Actualizare - Premierul bulgar: "Bulgaria va oferi ajutor umanitar Israelului, inclusiv specialişti medicali"

flat în vizită luni la Ierusalim, premierul bulgar Nikolai Denkov a declarat, în timpul întâlnirilor sale cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele Isaac Herzog, că "statul Israel şi poporul israelian au sprijinul nostru deplin. Suntem alături de voi...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - CNN: UE suplimentează cu 25 milioane euro ajutorul destinat Fâşiei Gaza

Uniunea Europeană urmează să-şi suplimenteze ajutoarele destinate Fâşiei Gaza cu 25 de milioane de euro, anunţă luni preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, în contextul în care catastrofa umanitară din enclava palestiniană se amplifică...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - IDF: "Aproximativ 30 de lansări au fost identificate din Liban spre nordul Israelului în ultima oră"

În ultima oră, au fost identificate aproximativ 30 de lansări din Liban către nordul Israelului, au spus Forţele de Apărare Israeliene, informează nbcnews. IDF răspunde cu foc de artilerie lansărilor, transmite sursa citată.

---

Actualizare - Presa rusă: Rusia cere o "acţiune colectivă" pentru a pune capăt războiului Hamas-Israel

Rusia a cerut luni la "acţiune colectivă" pentru a pune capăt luptelor dintre Israel şi Hamas, la aproape o lună de la începutul războiului care a făcut mii de morţi, informează the moscow times. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Reuters: Punctul de trecere de la Rafah va fi redeschis pentru cetăţenii străini

Autorităţile palestiniene din Gaza au anunţat luni că punctul de trecere de la Rafah, dintre Fâşia Gaza şi Egipt, va fi redeschis, relatează Reuters.

Prin punctul de trecere de la Rafah vor putea trece doar egiptenii sau persoanele/palestinienii care au cetăţenie dublă şi care sunt deja înscrişi pe liste.

Celor care nu se află pe liste nu li se va permite accesul în Egipt, informează Reuters.

---

Actualizare - Mass-media: SUA avertizează Iranul şi Hezbollah că sunt gata să intervină în cazul unui atac asupra Israelului

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a transmis mesaje către Iran şi gruparea şiită fundamentalistă Hezbollah (din Liban) prin intermediul unor ţări din regiune, precum Turcia, prin care au avertizat că SUA sunt gata să intervină pe cale militară în cazul în care aceste entităţi ar lansa atacuri împotriva Israelului, au declarat surse oficiale americane...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Oficiali Gaza: Peste 10.000 de persoane au murit în urma atacurilor israeliene

Peste 10.000 de palestinieni au fost ucişi în urma bombardamentelor aviaţiei israeliene în Gaza, din 7 octombrie şi până în prezent, a declarat luni ministrul palestinian al Sănătăţii din Gaza, relatează BBC.

În total, 10.022 de palestinieni au murit, din care 4.104 sunt copii, conform autorităţilor palestiniene din Gaza.

---

Actualizare - CNN: SUA au trimis un submarin nuclear în Orientul Mijlociu

Pentagonul a anunţat că un submarin "a ajuns" în zona Orientului Mijlociu, într-un mesaj menit a descuraja "adversarii din regiune", în condiţiile în care administraţia Biden încearcă să evite răspândirea conflictului din Israel, relatează CNN.

Submarinul este cu propulsie nucleară şi e capabil să lanseze rachete balistice. Variantele moderne din această clasă de submarine pot purta, în loc de rachete balistice, 154 de rachete de croazieră Tomahawk. O fotografie postată de Pentagon prezintă submarinul la trecerea prin Canalul Suez.

De asemenea, CNN notează că astfel de anunţuri, legate de prezenţa unui submarin al US Navy, sunt extrem de rare în cazul comunicărilor oficiale ale Pentagonului.

---

Actualizare - BBC: Aviaţia israeliană a lovit 450 de "ţinte" în ultimele 24 de ore

IDF a precizat că avioanele israeliene au atacat "în jur de 450 de ţinte, inclusiv complexe militare, posturi de observaţie şi amplasamente antitanc", relatează BBC.

În aceste operaţiuni "mai mulţi terorişti au fost eliminaţi", a mai precizat IDF.

Forţele militare israeliene au mai anunţat că "au cucerit un avanpost Hamas din Gaza" în noaptea de duminică spre luni. Conform IDF, acest avanpost era prevăzut cu "posturi de observaţie, zone de antrenament pentru agenţii terorişti, precum şi cu o reţea de tuneluri subterane folosite de terorişti".

---

Actualizare - Al-Jazeera: Şeful securităţii Hamas a fost ucis într-un bombardament al aviaţiei israeliene

IDF a anunţat luni uciderea lui Jamal Musa, fost şef al securităţii Hamas. Fostul lider Hamas a fost ucis într-un bombardament al aviaţiei israeliene, relatează Al-Jazeera.

Avioanele israeliene au lovit locul unde se afla Musa, în urma unor informaţii provenite de la serviciile secrete israeliene Amman şi Shin Beth.

Pe contul X/Twitter al IDF au fost publicate imagini cu ceea ce armata Israelului susţine că reprezintă momentul uciderii lui Musa în raidul aerian al aviaţiei israeliene.

---

Actualizare - Mass-media: Blinken, discuţii la Ankara cu omologul său turc despre situaţia din Gaza

Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns luni la Ankara unde discută cu ministrul de externe Hakan Fidan în ultima etapă a turneului său diplomatic extraordinar, în timp ce un submarin american cu propulsie nucleară se îndreaptă spre canalul Suez, iar şeful CIA vine şi el în regiune, conform The Guardian.

Este prima întâlnire dintre şefii diplomaţiilor americană şi turcă de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, iar Blinken va încerca să calmeze furia Ankarei, unul dintre cei mai strategici, dar şi mai dificili aliaţi ai Washingtonului.

Nu este prevăzută însă nicio întâlnire a şefului Departamentului de Stat cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Preşedintele intenţionează să meargă luni în nord-estul îndepărtat al Turciei, într-o aparentă respingere a celui mai înalt diplomat al Washingtonului.

Poliţia din Turcia a folosit duminică gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa sute de protestatari care au venit la o bază aeriană ce găzduieşte forţe americane, în sud-estul Turciei, cu câteva ore înainte de sosirea lui Blinken.

Washingtonul a sprijinit Israelul, încercând în acelaşi timp să asigure actorii regionali că se concentrează pe ameliorarea suferinţelor umanitare pe fondul ofensivei terestre în curs de desfăşurare în Gaza.

Erdoğan a declarat duminică că este "datoria Turciei", în calitate de susţinător al unui stat palestinian independent, să oprească imediat violenţele.

Pe de altă parte, duminică seara târziu, Comandamentul Central al SUA, care acoperă Orientul Mijlociu, a anunţat pe Twitter că un submarin din clasa Ohio a ajuns în regiune - un anunţ public neobişnuit al poziţiei unui submarin nuclear care a fost considerat de utilizatorii platformei ca fiind un mesaj transmis către Iran. Comandamentul Central al SUA nu a identificat submarinul, dar a inclus o imagine care părea să-l arate trecând cu putere prin canalul Suez.

The New York Times a citat oficiali care au declarat că Washingtonul a trimis, de asemenea, mesaje Iranului şi Hezbollah că SUA vor fi pregătite să intervină militar în cazul în care ar fi lansate atacuri împotriva Israelului. Duminică, secretarul apărării, Lloyd Austin, a reiterat poziţia SUA, care s-a angajat să descurajeze "orice stat sau actor non-statal care încearcă să escaladeze acest conflict".

Directorul CIA al SUA, William Burns, ar fi sosit în Israel pentru a discuta despre război şi despre spionaj cu oficiali de rang înalt, a mai relatat The New York Times. Burns va face, de asemenea, escale în alte ţări din Orientul Mijlociu pentru a discuta despre situaţia din Gaza, potrivit NYT, care a citat un oficial american sub acoperirea anonimatului.

La rândul său, vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, îi va suna în cursul zilei de luni pe diverşi lideri regionali pentru a discuta despre conflict şi pentru a avansa eforturile Casei Albe de a creşte fluxul de asistenţă umanitară către civilii din Gaza, a precizat biroul său.

Între timp, tensiunile cu Libanul au crescut duminică, după ce o lovitură israeliană asupra unei maşini în sudul ţării a ucis trei copii şi pe bunica lor, potrivit autorităţilor libaneze.

Vizita lui Blinken urmează unui turneu fulminant în Orientul Mijlociu, care a inclus o vizită neanunţată în Cisiordania pentru discuţii cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, duminică. Diplomatul american s-a confruntat cu un cor de apeluri arabe pentru a susţine o încetare imediată a focului. Miniştrii de externe din Qatar, Arabia Saudită, Egipt, Iordania şi Emiratele Arabe Unite s-au întâlnit sâmbătă cu Blinken la Amman şi l-au îndemnat, de asemenea, să convingă Israelul să accepte o încetare a focului. Blinken a vizitat şi Irakul duminică şi a purtat discuţii cu prim-ministrul Mohammed al-Sudani.

Ultimele mişcări diplomatice au loc pe fondul unor îngrijorări continue pentru civilii din Gaza, în condiţiile în care Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că au împărţit în două fâşia de coastă asediată, iar agenţia palestiniană de ştiri WAFA a raportat "bombardamente fără precedent" din partea Israelului, care, potrivit Hamas, s-ar fi soldat cu 200 de morţi duminică seara.

Armata iordaniană a paraşutat luni dimineaţa devreme un ajutor medical urgent către un spital de campanie iordanian din Gaza, potrivit unei postări pe reţelele sociale a regelui Iordaniei. Paraşutarea s-a făcut însă în coordonare cu armata israeliană.

Directorul CIA al SUA, William Burns, ar fi sosit în Israel pentru a discuta despre război şi despre serviciile de informaţii cu înalţi oficiali, a relatat New York Times. Burns va face, de asemenea, opriri în alte ţări din Orientul Mijlociu pentru a discuta despre situaţia din Gaza, potrivit Times, care a citat un oficial american anonim.

---

Actualizare - CNN: Agenţiile ONU cer încetarea atacurilor israeliene în Gaza

Liderii celor 18 agenţii ale ONU şi ale principalelor organizaţii umanitare au solicitat, într-o declaraţie comună, "încetarea imediată a focului din considerente umanitare" în Israel şi teritoriile palestiniene...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - The Guardian: Armata israeliană a redeschis un culoar pentru evacuarea civililor din nordul Fâşiei Gaza

IDF a anunţat că va permite civililor aflaţi în nordul Fâşiei Gaza să evacueze zona şi să se îndrepte spre sudul Fâşiei, relatează The Guardian.

"Dorim să vă informăm că, deşi Hamas împiedică desfăşurarea eforturilor umanitare şi vă foloseşte pe post de scuturi umane, astăzi, IDF va redeschide punctul de trecere de la Salah al-Din, între orele 10.00 a.m - 14.00 p.m. Pentru siguranţa voastră, profitaţi de această ocazie pentru a vă deplasa spre sud, dincolo de Wadi Gaza. Dacă ţineţi la voi şi la cei dragi, îndreptaţi-vă spre sud, conform instrucţiunilor noastre", se arată în comunicatul IDF.

---

Actualizare - Al-Jazeera: Peste 2.000 de palestinieni au fost arestaţi de armata israeliană

70 de palestinieni au fost arestaţi în Cisiordania, în raidurile armatei israeliene din noaptea de duminică spre luni, relatează Al-Jazeera.

Conform autorităţilor palestiniene, peste 2.000 de palestinieni au fost reţinuţi în raidurile IDF din 7 octombrie şi până în prezent. Printre aceştia se numără 49 de femei şi 17 jurnalişti.

---

Actualizare - Ministrul care a propus folosirea de arme nucleare în Gaza a fost suspendat

Ministrul israelian care a afirmat că există posibilitatea de a lansa o bombă nucleară asupra Fâşiei Gaza a fost suspendat de la şedinţele guvernamentale pe termen nedeterminat, au relatat media israeliene, citând un comunicat emis de biroul prim-ministrului, potrivit Al-Jazeera.

În plus faţă de comentariul referitor la bomba nucleară, Amihai Eliyahu a sugerat şi că întreaga populaţie a enclavei asediate ar putea să se mute în Irlanda sau în zonele deşertice.

Ulterior, Eliyahu a revenit asupra comentariului său, spunând că a fost "metaforic".

---

Actualizare - Ministru israelian, criticat după ce a spus că folosirea unei bombe nucleare în Gaza poate fi o opţiune

Un ministru israelian a fost criticat în urma declaraţiei sale că Israelul ar putea lansa o bombă nucleară asupra Fâşiei Gaza, potrivit Al-Jazeera.

Într-un interviu acordat postului de radio Kol Berama, ministrul pentru patrimoniu Amichai Eliyahu din partidul de dreapta extremist Otzma Yehudir a sugerat, de asemenea, că ar susţine revenirea aşezărilor în enclava asediată şi a sugerat palestinienilor din Gaza să se mute în "Irlanda sau în deşert".

Prim-ministrul Netanyahu şi liderul opoziţiei, Lapid, l-au criticat pe Amichai pentru comentariile sale.

"Cuvintele lui Amichai Eliyahu sunt lipsite de legătură cu realitatea", a declarat Netanyahu. "Israelul şi IDF acţionează în conformitate cu cele mai înalte standarde ale dreptului internaţional pentru a preveni vătămarea persoanelor neimplicate, şi vom continua să facem acest lucru până la victorie."

Aceste remarci vin într-un moment în care presiunea asupra Israelului de a reduce victimele civile în Gaza creşte. Până în prezent, păeste 9.400 de palestinieni au fost ucişi, majoritatea dintre ei civili, în enclava asediată începând cu 7 octombrie.

---

Actualizare - Trei palestinieni ucişi în Cisiordania

Forţele israeliene au ucis trei palestinieni şi au rănit şase în oraşul Abu Dis din Cisiordania ocupată, a raportat agenţia de ştiri palestiniană Wafa, potrivit Al-Jazeera.

În jurul orei 2 dimineaţa [00:00 GMT], un contingent mare de soldaţi israelieni a luat cu asalt oraşul şi a înconjurat o casă timp de mai multe ore. Forţele israeliene au declarat că casa aparţinea unui presupus luptător palestinian.

Potrivit sursei citate, forţele israeliene l-au chemat pe presupusul suspect să se predea, dar întrucât palestinianul a refuzat, armata a lansat un proiectil antitanc asupra clădirii, ucigând bărbatul din interior.

Bărbatul a fost ulterior identificat ca fiind Nabil Halabia, în vârstă de 20 de ani. Trupul său a fost luat de soldaţii israelieni.

Mai târziu, în cursul dimineţii, autorităţile de sănătate au declarat că alţi doi bărbaţi, Musa Diaa Zarour, 22 de ani, şi Muhannad Affana, 20 de ani, au murit din cauza rănilor suferite în confruntarea cu soldaţii israelieni din zonă.

Cel puţin 132 de palestinieni, inclusiv 41 copii, au fost ucişi în Cisiordania ocupată în ultimele patru săptămâni. Peste 1.200 au fost arestaţi.

---

Actualizare - Israelul a emis un nou ordin de evacuare pentru palestinieni

Armata israeliană declară că va permite un scurt interval de timp locuitorilor din nordul Fâşiei Gaza să se mute spre sud, dincolo de Wadi Gaza, potrivit Al-Jazeera.

Circulaţia va fi permisă pe strada Salah al-Din duminică, între orele 10:00 şi 14:00 [08:00 GMT - 12:00 GMT], a anunţat armata pe contul său arab X.

De asemenea, a adăugat că Hamas a lansat un atac cu morişti şi proiectile antitanc asupra forţelor israeliene care s-au desfăşurat sâmbătă pentru a deschide aceeaşi rută şi a permite civililor să evacueze.

---

Actualizare - Armata israeliană afirmă că a lovit 2500 de ţinte în Gaza

Armata israeliană afirmă că a lovit mai mult de 2.500 de ţinte în interiorul Fâşiei Gaza de la începutul războiului, potrivit Al-Jazeera.

În cea mai recentă actualizare privind operaţiunile militare din enclava asediată, armata a declarat că a continuat să se angajeze în lupte "faţă în faţă".

Armata a afirmat că unul dintre raidurile sale aeriene a vizat unul dintre complexele militare ale Hamas în timpul nopţii, care includea posturi de observaţie şi sedii operaţionale.

---

Actualizare - Noi schimburi de focuri la graniţa dintre Israel şi Liban

O altă rundă de schimburi de focuri a avut loc la frontiera dintre Israel şi Liban, iar armata israeliană a declarat că a atacat ţinte ale organizaţiei Hezbollah, potrivit Al-Jazeera.

Conform armatei, mai multe rachete au fost lansate din sudul Libanului către zone apropiate de graniţa nordică a Israelului, iar armata israeliană a răspuns atacând sursa focului.

Într-un mesaj separat, armata a spus că a atacat două mici unităţi ale Hezbollah şi unul dintre posturile lor de observaţie.

---

Actualizare - Erdogan afirmă că Netanyahu "nu mai este cineva cu care se poate discuta"

Preşedintele turc afirmă că întrerupe contactul cu prim-ministrul israelian din cauza acţiunilor Israelului în Gaza. "Netanyahu nu mai este cineva cu care putem discuta. L-am exclus", au citat media turce declaraţiile lui Recep Tayyip Erdogan.

---

Actualizare - Omanul cere ca Israelul să fie investigat pentru crime de război

Ministerul Afacerilor Externe din Oman a cerut formarea unui tribunal internaţional pentru investigarea presupuselor crime de război comise de Israel în Gaza, potrivit Al-Jazeera.

Într-o declaraţie, ministerul a cerut, de asemenea, "urmarirea penală a criminalilor de război din toate masacrele comise".

De asemenea, a condamnat ultimele atacuri asupra a două şcoli care adăposteau civili, intrarea într-un spital şi un rezervor public de apă care au fost toate vizate în ultimele 24 de ore.

---

Actualizare - Israelul a atacat casa liderului Hamas, Ismail Haniyeh

O dronă israeliană a lansat o rachetă asupra casei lui Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas, în Gaza, care se află în prezent în afara enclavei, a raportat postul de radio Al-Aqsa, potrivit Al-Jazeera..

Nu este clar dacă vreun membru al familiei sale se afla în casă în momentul loviturii.

Haniyeh se află în afara Fâşiei Gaza din 2019, locuind între Turcia şi Qatar.

Într-o adresă televizată difuzată miercuri, Haniyeh a acuzat Israelul că "comite masacre barbare împotriva civililor neînarmaţi".

---

Actualizare - Valul de arestări din Cisiordania continuă

Cel puţin 41 de palestinieni au fost reţinuţi în raidurile israeliene din cursul nopţii în Cisiordania ocupată, potrivit Al-Jazeera.

Raziile au avut loc în Nablus, Tulkarm şi Ramallah, dar cele mai multe arestări au avut loc în Hebron, unde cel puţin 25 de palestinieni au fost reţinuţi din tabăra de refugiaţi al-Fawwar din sudul oraşului.

Imran Khan de la Al Jazeera, raportând din Hebron, a spus că drapelul israelian a fost ridicat pe minaretul unei moschei din tabăra de refugiaţi al-Fawwar. "Drapelul israelian a fost înălţat deasupra caselor. Forţele israeliene au intrat din casă în casă; locuitorii spun că au distrus mobilierul. Auzim, de asemenea, că Steaua lui David a fost graffitiată în manualele şcolare pentru copii", a spus Khan.

O scenă similară s-a repetat în oraşul Beit Ummar, unde localnicii au spus că forţele israeliene au devastat zeci de case şi au reţinut mai mulţi palestinieni. Cel puţin opt persoane au fost rănite în confruntările cu forţele israeliene.

---

Actualizare - Forţele israeliene au atacat moschei în Gaza

Corespondentul Al-Jazeera, Hani Mahmoud, a raportat anterior din sudul Fâşiei Gaza despre un rezervor de apă din estul oraşului Rafah care a fost distrus într-un atac israelian.

Postul de televiziune Al-Aqsa din Gaza raportează acum că rezervorul public de apă era folosit pentru a alimenta mai multe cartiere.

Martorii au raportat, în acelaşi timp, că bărcile de pescuit au luat foc pe malul oraşului Rafah după ce au fost vizate de armata israeliană.

În mod separat, Al-Aqsa TV a informat pe Telegram că armata israeliană a bombardat şi o moschee situată în centrul dens populatului cartier Sabra din vestul Gaza.

Un alt atac israelian a dezactivat generatorul principal de electricitate de la Spitalul al-Wafa din Gaza, punându-l în afara serviciului, a raportat un corespondent al Al-Aqsa TV.

---

Actualizare - Atacurile israeliene vizează instalaţii de panouri solare şi rezervoare de apă

"În ultimele ore ale nopţii trecute, în apropierea Spitalului al-Shifa, o lovitură israeliană a vizat toate casele rezidenţiale înconjurătoare care aveau panouri solare pe acoperiş. Acest lucru pare a fi picătura care a umplut paharul. Ceea ce doreşte armata israeliană să facă este să-i determine pe oameni să plece. Ultima sursă care-i ţinea în Gaza era puţinul electricitate pe care-l obţineau de pe panourile solare. Aceeaşi situaţie s-a repetat în primele ore ale dimineţii de lângă Spitalul Nasser, în partea de vest a oraşului Gaza, un spital specializat pentru copii. Toate panourile solare de pe acoperişul spitalului şi de pe casele înconjurătoare au fost distruse. În acelaşi timp, un rezervor de apă din estul oraşului Rafah a fost, de asemenea, distrus. Se pare că acesta este un alt mod de a le spune oamenilor: Vom bombarda tot ceea ce depindeţi pentru supravieţuirea voastră" a declarat Hani Mahmoud pentru Al-Jazeera.

---

Actualizare - Argentinienii protestează în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza

Proteste ample în semn de solidaritate cu palestinienii au avut loc vineri în oraşe din întreaga lume. Unul dintre acestea a avut loc în capitala Argentinei, Buenos Aires, unde sute de oameni s-au adunat în faţa Congresului pentru a-şi arăta sprijinul faţă de poporul din Gaza, potrivit Al-Jazeera.

Cu bannere şi scandări, manifestanţii au cerut, de asemenea, o încetare umanitară în enclava asediată.

Demonstranţii s-au adunat în semn de solidaritate cu palestinienii în capitala Argentinei, Buenos Aires.

---

Actualizare - Armata israeliană anunţă că operaţiunile au continuat şi noaptea trecută

Armata israeliană susţine că operaţiunile militare din nordul Fâşiei Gaza au continuat peste noapte, contracarând "multe încercări" ale luptătorilor Hamas de a ataca soldaţi israelieni din puţurile de tunel şi din compound-urile militare, potrivit Al-Jazeera.

Într-una dintre bătălii vineri, armata a declarat că trupele israeliene au ucis "un număr" de luptători Hamas şi au distrus trei posturi de observaţie ale grupului armat.

În timpul unei "raiduri direcţionate" în sudul Stripului pentru a cartografia clădirile şi dezamorsa explozibili, armata israeliană a declarat că a ucis un grup de luptători palestinieni care ieşeau dintr-un puţ de tunel.

---

Războiul din Israel a intrat în a cincea săptămână. Organizaţia teroristă Hamas a atacat Israelul în data de 7 octombrie, într-o operaţiune numită "Potopul Al-Aqsa".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. E tactica veche cu polițistul rău Elyiahu și cu cel bun Bibi care anchetează un delincvent.

    Bibi ne arată că poate fi și mai rău fără el. 

    După Bibi, armata israeliană acționează potrivit celor mai înalte norme de drept :). Previn și ei cât pot, dar deh , mai există si pagube colaterale. 

    Cât cinism.

    1. Tactici vechi sunt la voi, in rusia sclavagista.

      Hamasul si Iranul sunt vinovatii pentru ceea ce se intampla in fasie. Hamasul a provocat tragedia din Israel si tot Hamasul foloseste infrastructura si palestinienii (pe care zice ca ii serveste) pe post de scuturi umane. Hamasul (impreuna cu Iranul) este criminal de 2 ori, atat fata de israelieni cat si fata de palestinieni si trebuie distrus. Problema este ca distrugerea Hamasului fara schimbarea regimului din Iran nu va avea efecte decat pe termen scurt, de cativa ani. Israelul a dat civililor palestineni ocazia de a parasi teatrul de lupta (care insa le-a fost luata de Hamas), desi Hamasul nu a dat civiliilor istraelieni aceasta sansa la viata. Iranienii si lumea araba jubila de bucurie in urma crimelor oribile comise de hamas in Israel, pe cand lumea occidentala, crestina, nu a manifestat bucurie si entuziasm fata de pierderile de vieti omenesti din Gaza. Asta este diferenta intre lume acivilizata si crestina occidentala si arabii primitivi si indoctrinati religios!!!! Toti sunt oamenii, dar numai unii manifesta omenie si echilibru. 

      Vai de tine. Te compătimesc.

      Colcăi de ură sau te-ai vaccinat în cap. 

      Toți chinuiții tefelisti care comentează pe site-ul ăsta vorbesc de cei cu alte opinii decât cele "oficiale" cum că ar fi ruși, arabi primitivi. 

      Ce se întâmplă acum in Gaza e un masacru la adresa populației civile, nu mai are legătură cu Hamas. Documentează-te. Manifestațiile nu au fost pro Hamas mai pe nicăieri. 

      Vorbești de omenie și echilibru. Vai de tine. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb