A murit Regina Elisabeta a II-a

V.G.
Internaţional / 8 - 10 septembrie 2022

A murit Regina Elisabeta a II-a

Actualizare - Canada va organiza o ceremonie de proclamare a încoronării Regelui Charles

Oceremonie de proclamare a încoronării Regelui Charles al Marii Britanii va avea loc sâmbătă la Ottawa, a declarat vineri biroul guvernatorului general al Canadei... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Împăratul japonez Naruhito este aşteptat la funeraliile Reginei Elizabeth a II-a

Împăratul japonez Naruhito este aşteptat la înmormântarea suveranei defuncte Elizabeth a II-a, a anunţat, sâmbătă, presa locală japoneză, aceasta fiind prima sa călătorie în străinătate de la... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Sentimente mixte în Africa, după moartea Reginei Elisabeth a II-a

Pe măsură ce din întreaga lume sosesc mesaje de condoleanţe după moartea Reginei Elisabeta, printre africani, sentimentele amestecate cu privire la monarh şi la moştenirea colonială a ţării sale pe... Citeşte mai mult...

---

Actualizare Regele Charles al III-lea: "Aduc un omagiu memoriei mamei mele şi onorez viaţa ei de serviciu"

Noul rege al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Charles al III-lea a declarat vineri seară, în primul său discurs către ţară, că a jelit profund moartea reginei şi le-a promis britanicilor că îi va servi întreaga viaţă, ca şi Elisebeta a II-a, relatează agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

"Regina Elisabeta s-a angajat să-şi dedice viaţa servirii poporului ei, a fost un angajament personal profund", a spus regele Charles al III-lea în primul său discurs către ţară.

Regele Charles al III-lea s-a angajat solemn să sprijine principiile constituţionale aflate în inima naţiunii pe care o conduce.

---

Actualizare Regele Charles a strâns mâinile oamenilor adunaţi în faţa Palatului Buckingham

Regele Charles al III-lea a fost întâmpinat cu urale de mulţime în momentul în care limuzina sa Bentley a ajuns în faţa porţilor Palatului Buckingham, în care acesta a intrat pentru prima oară ca rege, transmite vineri Reuters, potrivit Agerpres.

În faţa porţilor, noul monarh a coborât din maşină şi a început să strângă mâinile oamenilor adunaţi pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei defuncte, Elisabeta a II-a. El a rămas cel puţin 10 minute printre oameni, privind florile adunate pentru mama sa şi ascultând în timp ce unele voci cântau "God save the King". Regina consoartă Camilla a coborât şi ea din maşină şi l-a urmat pe Charles de la distanţă, după care i s-a alăturat pentru a privi florile depuse de oameni la porţile palatului.

---

Actualizare NATO reaminteşte ''interesul puternic'' al suveranei pentru securitatea transatlantică

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reamintit vineri ''puternicul interes personal'' al reginei Elisabeta a II-a pentru securitatea transatlantică, în timp ce drapelele statelor membre de la sediul Alianţei din Bruxelles au fost coborâte în bernă în onoarea suveranei defuncte, conform Agerpres.

''Îmi voi aminti mereu de înţelepciunea, căldura şi interesul său personal puternic pentru securitatea transatlantică", a declarat Stoltenberg în timpul unei conferinţe de presă cu secretarul de stat american Antony Blinken, la Bruxelles, relatează EFE.

---

Actualizare Regele Charles al III-lea a plecat de la Castelul Balmoral spre Londra

Regele Charles al III-lea a părăsit astăzi Castelul Balmoral din Scoţia cu destinaţia Londra, unde urmează să se adreseze în cursul după-amiezii britanicilor la televiziune pentru prima dată de la moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, a constatat un fotograf AFP, potrivit Agerpres.

Noul suveran şi soţia sa, regina consoartă Camilla, au părăsit la bordul unei maşini reşedinţa regală din Scoţia, locul unde s-a stins joi regina în vârstă de 96 de ani, după 70 de ani de domnie.

O fotografie Reuters îl înfăţişează pe monarhul în vârstă de 73 de ani pe scaunul din spate al unei maşini de culoare gri, în timp ce soţia sa stă în faţă, lângă şofer. Ambii erau îmbrăcaţi în negru.

Regele Charles al III-lea se va întâlni astăzi după-masă cu premierul britanic Liz Truss, după cum a transmis un purtător de cuvânt al şefei executivului de la Londra, transmite Reuters.

---

Actualizare Ion Iliescu: "Încetarea din viaţă a Reginei Elisabeta a II-a marchează sfârşitul unei epoci istorice"

Încetarea din viaţă a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a marchează sfârşitul unei epoci istorice, plină de schimbări, în care Marea Britanie a avut de jucat un rol de primă mână, a afirmat astăzi fostul preşedinte Ion Iliescu, potrivit Agerpres.

El a amintit că victoria Marii Britanii în cel de-al Doilea Război Mondial, la care Regina a participat direct, ca toată generaţia din care a făcut parte, a fost începutul unor reforme economice şi sociale ce au influenţat atât continentul european, cât şi întreaga lume.

"Şi-a făcut datoria care-i revenea în sistemul politic britanic, fără ezitare şi fără să se lase purtată de convingerile sale personale, oricât de greu i-a fost asta, în momente delicate din viaţă. A fost o personalitate puternică şi complexă, dincolo de imaginea care ni se prezintă, ca de obicei, în astfel de momente", a afirmat Ion Iliescu, pe blogul personal.

Fostul preşedinte a subliniat că relaţiile României cu Marea Britanie au fost neaşteptat de corecte în această "lungă domnie" a Reginei Elisabeta a II-a, Marea Britanie fiind un partener activ în efortul de industrializare şi de modernizare a economiei României şi a ajutat la pregătirea unor elite intelectuale şi tehnice.

"A contribuit la formarea personalului necesar aderării noastre la UE şi la NATO. Marea Britanie este o destinaţie predilectă pentru români, în ciuda ieşirii ţării din UE. Am avut ocazia să o cunosc şi să discut cu Regina, dincolo de constrângerile protocolului. O personalitate puternică, deschisă către problemele care dominau agenda publică, şi cu simţul umorului. Şi care nu a uitat o clipă de interesele ţării al cărui şef de stat era! Păstrez o amintire puternică întâlnirii din 2004, în cadrul vizitei private în Marea Britanie, când Regina a oferit un dejun privat, la care a participat şi marea noastră balerină Alina Cojocaru", a detaliat Ion Iliescu.

Potrivit acestuia, Marea Britanie a pierdut, într-un moment delicat pentru Occident şi pentru democraţie, ca sistem politic, un lider şi un liant al solidarităţii naţionale, iar România un prieten şi un reper.

"Transmit condoleanţele mele familiei îndoliate şi întregul meu sprijin în aceste momente dureroase. Dumnezeu s-o odihnească!", a concluzionat fostul preşedinte.

---

Actualizare Guvernul britanic, "unit în susţinerea" noului Rege Charles al III-lea

Guvernul britanic este "unit în susţinerea" noului rege Charles al III-lea, care a urcat pe tron în urma decesului mamei sale Elizabeth a II-a, anunţă Guvernul britanic, în urma unui Consiliu extraordinar al Miniştrilor, relatează AFP, potrivit News.ro.

"Cabinetul s-a arătat unit în susţinerea sa a Majestăţii Sale Regele", anunţă un purtător de cuvânt al premierului Liz Truss, care precizează că "un moment de reculegere" a fost respectat la sfârşitul reuniunii în memoria suvernei defuncte.

---

Actualizare Vladimir Putin nu va asista la funeraliile Reginei Elizabeth a II-a

"Opţiunea (deplasării lui Vladimir Puin) nu este avută în vedere", a declarat astăzi Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă.

Liderul de la Kremlin este văzut ca un paria în Occident după ce a invadat Ucraina.

Vladimir Putin a salutat joi memoria reginei Elizabeth a II-a, care a murit la vârsta de 96 de ani.

---

Actualizare Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanţe Regelui Charles al III-lea

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj de condoleanţe Majestăţii Sale Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, după moartea Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a, informează Administraţia Prezidenţială.

"În numele poporului român şi al meu personal, doresc să transmit Majestăţii Voastre, întregii Familii Regale şi poporului britanic condoleanţe şi compasiune pentru dureroasa pierdere suferită. Majestatea Sa Regina a fost un lider excepţional, care şi-a servit patria cu devotament şi responsabilitate desăvârşită, reprezentând un simbol al stabilităţii şi un veritabil reper moral pentru întreaga lume. Cele şapte decade în slujba Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi a întregului Commonwealth rămân în istoria umanităţii drept un reper şi inspiraţie pentru noi toţi şi generaţiile viitoare.", a transmis preşedintele Klaus Iohannis Majestăţii Sale Regele Charles al III-lea, conform sursei citate.

---

Actualizare "Regina a fost un simbol al stabilităţii", afirmă patriarhul Rusiei

Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a transmis astăzi condoleanţe în legătură cu decesul reginei Elisabeta a II-a pe care a definit-o drept un "simbol al stabilităţii" tradiţiilor seculare în Europă, relatează EFE, potrivit Agerpres.

---

Actualizare Ambasada Marii Britanii: Carte de condoleanţe deschisă online pe pagina Casei Regale britanice

O carte virtuală de condoleanţe este deschisă pe adresa site-ului oficial al Casei Regale pentru persoanele care doresc să aducă un omagiu Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a, transmite, astăzi, Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, potrivit Agerpres.

"Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către Familia Regală şi către poporul din Marea Britanie, din Tărâmuri şi din Commonwealth, în această perioadă de durere imensă", arată un comunicat al misiunii diplomatice.

---

Actualizare Regele Charles al III-lea are o audienţă cu prim-ministrul Liz Truss înainte de a se adresa naţiunii

În Regatul Unit începe astăzi o perioadă de doliu care va dura până la şapte zile după funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, notează Agerpres.

Regele Charles al III-lea are o audienţă cu prim-ministrul Liz Truss înainte de a se adresa naţiunii, iar Parlamentul se reuneşte în sesiune specială.

Întreaga ţară va păstra un minut de reculegere în jurul prânzului. De asemenea, clopotele vor suna la unison la Westminster Abbey, Catedrala St Paul şi Castelul Windsor din Londra, în timp ce 96 de salve de tun - vârsta suveranei - vor fi trase în Hyde Park şi în alte locuri din capitală.

---

Actualizare Preşedintele Kenyei: "Elizabeth a II-a era un simbol uriaş al serviciului dezinteresat"

Regina Elizabeth a II-a era "un simbol uriaş al serviciului dezinteresat", apreciază astăzi preşedintele în exerciţiu al Kenyei, Uhuru Kenyatta, într-un comunicat în care-şi exprimă un "sentiment profund de pierdere" după decesul acesteia la vârsta de 96 de ani... Citeşte mai mult...

---

Actualizare Steagul de la Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, în bernă

Drapelul Marii Britanii a fost coborât în bernă la sediul misiunii diplomatice britanice de la Bucureşti, după moartea Reginei Elisabeta a II-a, informează Agerpres.

"Steagul nostru de la Ambasada Marii Britanii de la Bucureşti a fost coborât în bernă, în memoria Majestăţii Sale, Regina Elisabeta a II-a. Ea a fost însuşi spiritul Regatului Unit, iar acest spirit va dăinui", este mesajul publicat, astăzi, pe pagina de Facebook a Ambasadei Marii Britanii din România.

---

Actualizare IPS Aurel Percă: "Regina Elisabeta a II-a - important reper de rectitudine, foarte greu de înlocuit"

Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti, Aurel Percă, afirmă, într-un mesaj de condoleanţe la trecerea în veşnicie a Maiestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a, că fostul suveran britanic reprezintă un simbol de devotament faţă de poporul pe care l-a slujit şi un punct de referinţă pentru liderii politici din toată lumea, potrivit Agerpres.

"Am aflat cu tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. În numele comunităţii din Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti, alături de Înalt Preasfinţitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit şi Preasfinţitul Cornel Damian, Episcop Auxiliar, aducem rugăciuni pentru odihna veşnică a Reginei Elisabeta şi ne rugăm ca Domnul să ofere consolare şi sprijin Maiestăţii Sale, Regele Charles al III-lea, membrilor Familiei Regale a Marii Britanii şi poporului Regatului Unit şi Commonwealth-ului", se arată în mesaj.

---

Actualizare Actori şi muzicieni din întreaga lume o omagiază pe regina Elizabeth II

Actori şi muzicieni din întreaga lume i-au adus un omagiu celei care a fost fără îndoială cel mai celebru star, regina Elizabeth II, care a murit ieri, la Castelul Balmoral din Scoţia... Citeşte mai mult...

---

Actualizare În Regatul Unit începe o perioadă de doliu

Regina Elisabeta a II-a va fi comemorată cu mare fast în timp ce în Regatul Unit începe astăzi o perioadă de doliu pentru a marca moartea suveranei, transmit PA Media/dpa, potrivit Agerpres.

Salve de tun vor răsuna în capitala Londra, iar clopotele vor suna în întreaga ţară, bisericile, capelele şi catedralele fiind încurajate de Biserica Anglicană să organizeze rugăciuni sau slujbe speciale.

---

Actualizare Papa Francisc, "profund întristat", se roagă pentru suverana defunctă Elizabeth a II-a şi noul rege Charles al III-lea

Papa Francisc s-a declarat "profund întristat" de moartea lui Elizabeth a II-a şi a adus un omagiu "vieţii sale de serviciu neclintit"... Citeşte mai mult...

---

Actualizare Averea Reginei Elisabeta a II-a, estimată la 370 de milioane de lire sterline

Regina Elisabeta II a adunat în timpul domniei de 70 de ani o avere personală estimată de Sunday Times la 370 de milioane de lire sterline, din care o parte este cunoscută şi gestionată de guvern...Citeşte mai mult...

---

Actualizare Presa britanică, între recunoştinţă şi durere

Prima pagină a ediţiilor de vineri ale principalelor publicaţii britanice exprimă durerea pentru moartea Reginei Elisabeta a II-a şi recunoştinţa pentru cei 70 de ani de domnie, transmite EFE, conform Agerpres.

"Iubita noastră regină a murit", scrie tabloidul Daily Express, cuvinte care însoţesc un portret în alb-negru al suveranei.

Aceeaşi fotografie apare şi pe prima pagină a The Times, care optează pentru un titlu sobru - "Moartea reginei" - şi subliniază că "lumea o plânge pe iubita suverană".

---

Actualizare Xi Jinping transmite ''sincere condoleanţe'' Regatului Unit

Preşedintele chinez Xi Jinping a transmis vineri "sincere condoleanţe familiei regale, guvernului şi poporului britanic"...Citeşte mai mult...

---

Actualizare Empire State Building luminată în violet şi argintiu; Chipul reginei, proiectat în Times Square

Celebra clădire Empire State Building a fost luminată în violet şi argintiu, joi noapte, ca omagiu pentru regina Elizabeth a II-a, potrivit News.ro.

De asemenea, chipul reginei a fost proiectat în Times Square din New York.

Şi celebra statuie a lui Iisus Mântuitorul din Rio de Janeiro a fost luminată în culorile drapelului britanic în semn de omagiu pentru regina care a murit la 96 de ani.

---

Actualizare Premierul Noii Zeelande: "Îmi voi aminti de râsul reginei"

Premierul Jacinda Ardern a afirmat că Noua Zeelandă a aflat în zorii zile cu "mare tristeţe" despre decesul reginei Elizabeth a II-a. Ea spune că vestea i-a fost transmisă de un agent de securitate care a trezit-o din somn, relatează News.ro.

Ardern a fost trezită la ora locală 04.50, dar, aşa cum a spus, a ştiut atunci când s-a dus la somn că starea reginei era gravă.

Regina a fost primul monarh britanic care a vizitat naţiunea din sudul Pacificului, deschizând şedinţa parlamentului în 1953 şi revenind apoi încă de nouă ori.

"Ultimele zile din viaţa reginei surprind felul în care a fost ea: lucrând până la capăt în numele oamenilor pe care i-a iubit", a spus Ardern, referindu-se la monarhul care l-a numit marţi pe noul prim-ministru britanic.

Ardern a spus că regina a definit noţiunile de "slujbă, caritate şi consecvenţă", demonstrând, de asemenea, curaj şi compasiune de-a lungul deceniilor.

"O amintire puternică pe care o voi avea despre ea este râsul. A fost extraordinară", a spus Ardern.

Steagurile vor fi arborate în bernă toată ţara până după înmormântarea reginei.

---

Actualizare Joe Biden a semnat în cartea de condoleanţe de la ambasada Marii Britanii din Washington

Preşedintele american Joe Biden şi soţia sa Jill au mers, ieri seară, la ambasada Marii Britanii din Washington, unde au semnat în cartea de condoleanţe deschisă în omagiu pentru regina Elizabeth a II-a, relatează News.ro.

"Plângem pentru voi toţi. A fost o doamnă grozavă. Suntem atât de încântaţi că am ajuns să o cunoaştem", a spus Biden după ce el şi prima doamnă au semnat în carea de condoleanţe.

Prima doamnă a oferit şi un buchet de flori ambasadorului britanic în SUA, Karen Pierce, care i-a întâmpinat la ambasadă.

"Aşa cum ar spune mama mea, Dumnezeu vă iubeşte", a transmis preşedintele Biden personalului de la ambasadă.

---

Actualizare Premierul japonez deplânge "o mare pierdere" pentru întreaga lume

Premierul japonez Fumio Kishida a deplâns vineri o "mare pierdere" pentru comunitatea internaţională după decesul reginei Elisabeta a II-a, exprimându-şi "profunda tristeţe", relatează AFP, conform Agerpres.

"Dispariţia reginei, care a condus Regatul Unit în vremuri tulburi în întreaga lume, este o mare pierdere nu numai pentru poporul britanic, ci şi pentru comunitatea internaţională", a subliniat premierul nipon.

---

Actualizare 03:30 - Preşedintele sud-african i-a adus un omagiu reginei Elisabeth a II-a

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa i-a adus un omagiu reginei Elisabeta a II-a, care a murit joi la vârsta de 96 de ani, salutând o "figură extraordinară" care a avut "o viaţă remarcabilă"... Citeşte mai mult...

---

Actualizare 02:30 - Parlamentarii britanici vor aduce vineri un omagiu Reginei

Parlamentarii britanici vor avea ocazia de a aduce, vineri, un omagiu reginei în Camera Comunelor. Sâmbătă, va avea loc o şedinţă extraordinară, în care... Citeşte mai mult...

---

Actualizare 02:00 - THE GUARDIAN: Moartea Reginei Elisabeta a II-a va schimba simbolurile regale

Decesul Regiei Elisabeta a II-a aduce cu sine necesitatea schimbării simbolurilor regale, o operaţiune considerată deloc uşoară sau ieftină de către specialişti... Citeşte mai mult...

---

Actualizare 01:30 - Regina Elizabeth a II-a, omagiată la US Open

Un moment de reculegere în memoria reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii se va ţine în această noapte, înainte de semifinala Ons Jabeur - Caroline Garcia, la US Open... Citeşte mai mult...

---

Actualizare 01:15 - PATRIARHUL DANIEL: "Regina Elisabeth a II-a, un prieten al poporului român şi al Bisericii Ortodoxe Române"

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a transmis, joi seară, un mesaj de condoleanţe la moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. El a apreciat că regina... Citeşte mai mult...

---

Actualizare 01:00 - Evenimente sportive din Marea Britanie, oprite vineri ca omagiu pentru regina Elizabeth a II-a

Evenimente sportive din Marea Britanie vor fi oprite vineri, în semn de omagiu după decesul reginei Elizabeth a II-a... Citeşte mai mult...

---

Actualizare 00:40 - Sute de oameni s-au strâns în faţa Palatului Buckingham şi la Balmoral

Sute de oameni s-au strâns în faţa Palatului Buckingham înainte şi după anunţul decesului reginei Elizabeth a II-a. De asemenea, zeci de oameni s-au adunat şi la castelul Balmoral... Citeşte mai mult...

---

Actualizare 00:15 - KELEMEN HUNOR: "Moartea reginei Elisabeth a II-a marchează sfârşitul unei ere istorice"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis, joi seară, un mesaj după decesul Reginei Elisabeta a II-a. "Moartea sa marchează sfârşitul unei ere istorice", a afirmat Kelemen Hunor... Citeşte mai mult...

---

Actualizare 23:30 - VLADIMIR PUTIN: "Timp de multe decenii, Elizabeth a II-a s-a bucurat, pe bună dreptate, de dragostea şi respectul supuşilor ei"

Preşedintele rus Vladimir Putin a adus, joi, un omagiu reginei Elizabeth a II-a, care a murit la 96 de ani, şi i-a transmis condoleanţe fiului ei, regele Charles al III-lea... Citeşte mai mult...

---

Actualizare Olaf Scholz: "Plângem moartea Reginei Elisabeta a II-a. A fost un model şi o sursă de inspiraţie pentru milioane de oameni, inclusiv aici, în Germania"

"Plângem moartea Reginei Elisabeta a II-a. A fost un model şi o sursă de inspiraţie pentru milioane de oameni, inclusiv aici, în Germania", a scris, joi seară, pe Twitter, cancelarul general, potrivit News.ro.

Olaf Scholz afirmă, de asemenea, că angajamentul reginei "pentru reconcilierea germano-britanică după ororile celui de-al Doilea Război Mondial va rămâne de neuitat".

"Ne va lipsi, nu în ultimul rând, umorul ei minunat", a adăugat Olaf Scholz.

---

Actualizare Nicola Sturgeon: "Dispariţia monarhului, un moment extrem de trist"

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a declarat că moartea Reginei Elisabeta a II-a reprezintă "un moment extrem de trist pentru Regatul Unit, Commonwealth şi lume", transmite EFE, potrivit Agerpres.

Liderul separatist al Scoţiei a reacţionat într-un mesaj pe Twitter la anunţul dispariţiei suveranei britanice, survenită astăzi, la castelul Balmoral, aproape de oraşul scoţian Aberdeen.

"Viaţa ei a reprezentat dedicare şi serviciu extraordinare. În numele oamenilor din Scoţia, transmit condoleanţele mele profunde Regelui şi familiei regale", a scris lidera Partidului Naţionalist Scoţian (SNP).

---

Actualizare Regele Felipe al Spaniei: "Regina Elizabeth a scris şi modelat cele mai relevante capitole din istoria lumii noastre în ultimele şapte deceni"

"Majestatea Sa Regina Elizabeth a II-a a fost, fără îndoială, martoră, a scris şi modelat cele mai relevante capitole din istoria lumii noastre în ultimele şapte decenii", a spus regele Spaniei, Felipe al VI-lea, potrivit News.ro.

El a lăudat "simţul datoriei, angajamentul şi întreaga viaţă dedicată slujirii poporului"

Regele belgian Phillippe şi soţia sa, regina Mathilde, au vorbit despre "un monarh excepţional care a marcat profund istoria", dând dovadă de "demnitate, curaj şi devotament pe tot parcursul domniei sale". "A fost o personalitate extraordinară. Vom păstra mereu amintiri frumoase despre această mare Doamnă (...). Fiecare dintre întâlnirile noastre va rămâne pentru totdeauna gravată în amintirile noastre", a spus cuplul regal belgian, exprimându-şi "tristeţea enormă".

---

Actualizare Mircea Geoană: "Lumea va fi un loc mai trist şi mai sărac fără Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a"

Lumea va fi un loc mai trist şi mai sărac fără Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, afirmă secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, relatează Agerpres.

"O viaţă dedicată poporului şi patriei sale. În urma sa lasă o moştenire fără pereche şi va rămâne un model greu de egalat. Gândurile noastre se îndreaptă către Familia Regală şi către toţi cetăţenii Commonwealth-ului. Rest in peace, Your Majesty!", a scris Geoană, în această seară, pe pagina sa de Facebook.

---

Actualizare Donald Trump, la decesul reginei: "Ce mare doamnă şi frumoasă a fost. Nu era nimeni ca ea!"

"Melania şi cu mine ne vom preţui mereu timpul alături de regina şi nu vom uita niciodată prietenia generoasă a Majestăţii Sale, marea înţelepciune şi minunatul simţ al umorului. Ce mare doamnă şi frumoasă a fost. Nu era nimeni ca ea! Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă spre marele popor al Regatului Unit, care îi onorează viaţa şi serviciul excepţional pentru oameni. Fie ca Dumnezeu să o binecuvânteze pe regina, să domnească pentru totdeauna în inimile noastre şi să-i aibă în grijă pe ea şi pe prinţul Phillip", a afirmat Trump, potrivit News.ro.

---

Actualizare Ursula von der Leyen: "Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost martoră la război şi reconciliere în Europa şi dincolo de ea şi la transformări profunde ale planetei noastre şi ale societăţilor"

"Am aflat cu profundă tristeţe despre trecerea în nefiinţă a Maijstăţii Sale Regina Elisabeta a II-a. Ea a fost şeful de stat cu cel mai îndelungat mandat din lume şi una dintre cele mai respectate personalităţi", a afirmat Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe Twitter.

Ea a transmis condoleanţe Familiei regale şi poporului britanic.

"Ea a fost martoră la război şi reconciliere în Europa şi dincolo de ea şi la transformări profunde ale planetei noastre şi ale societăţilor. Ea a fost o lumină călăuzitoate a continuităţii de-a lungul acestor schimbări, fără să înceteze să afişeze un calm şi o dedicare care au dat putere multora. Odihnească-se în pace", a adăugat von der Leyen.

---

Actualizare UE deplânge dispariţia suveranei britanice, "care a arătat importanţa valorilor durabile"

Liderii Uniunii Europene au deplâns dispariţia reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord, care a încetat din viaţă joi, la 96 de ani, subliniind totodată că "niciodată nu a încetat să ne arate importanţa valorilor durabile într-o lume modernă" şi "puţini au marcat istoria mondială" aşa cum a făcut-o ea, transmite EFE, potrivit Agerpres.

La vestea morţii suveranului britanic a reacţionat şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care a evidenţiat că "angajamentul ei de nezdruncinat şi activitatea ei au fost un exemplu pentru toţi".

"Puţini au marcat istoria mondială aşa cum a făcut-o Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a", a subliniat politiciana malteză tot pe Twitter. Metsola a adăugat că "lumea plânge alături de poporul din Regatul Unit şi din alte zări" moartea "reginei Elisabeta cea Mare".

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a transmis că UE "aduce un omagiu contribuţiei unice" a suveranei britanice "la edificarea păcii şi a reconcilierii".

Borrell a afirmat că "domnia extraordinară a Reginei Elisabeta a II-a a fost contemporană cu evenimente cheie ale secolelor XX şi XXI". "Deşi pierderea ei se va simţi în întreaga lume, primele noastre gânduri sunt alături de familia sa şi de poporul Regatului Unit", a încheiat politicianul spaniol pe contul său oficial de Twitter.

---

Actualizare Cioloş: "Regina Elisabeta a II-a, o femeie puternică şi devotată ţării sale"

Europarlamentarul Dacian Cioloş transmite condoleanţe familiei regale britanice la moartea Reginei Elisabeta a II-a şi afirmă că aceasta a fost o femeie devotată ţării sale, un simbol care a întrupat aproape un secol de istorie, potrivit Agerpres.

"Sincere condoleanţe familiei regale britanice şi tuturor cetăţenilor britanici în aceste momente atât de triste. Un gând de compasiune pentru Regele Charles, un mare prieten al României. Un om extraordinar, o femeie puternică şi devotată ţării sale, pe care a slujit-o într-o perioadă istorică plină de încercări. Marea Britanie pierde un simbol prin plecarea dintre noi a Reginei, iar restul Europei se desparte de cea care a întrupat aproape un secol de istorie", a scris Cioloş, astăzi, pe Facebook.

---

Actualizare Foştii premieri britanici, Tony Blair şi Boris Johnson, omagii pentru regină: "A avut o domnie glorioasă"

"A fost marele nostru noroc să o avem pe ea ca domnitoare. Ne-am pierdut nu doar monarhul, ci şi matriarha naţiunii noastre, figura care mai mult decât oricare alta a adus ţara noastră împreună, ne-a ţinut în legătură cu natura noastră mai bună, a personificat tot ceea ce ne face mândri că suntem britanici. O vom jeli, de va fi dor de ea. Domnia ei a fost cu adevărat glorioasă", a afirmat Blair.

Fostul premier britanic Boris Johnson a postat pe Twitter o declaraţie după anunţul că regina Elizabeth a II-a a murit, spunând că este "cea mai tristă zi a ţării". "În inimile fiecăruia dintre noi există o durere la trecerea în nefiinţă a reginei noastre, un sentiment profund şi personal de pierdere - poate mult mai intens decât ne aşteptam. Părea eternă şi minunată şi am început să credem, la fel ca nişte copii, că va fi nemuritoare. Valuri de durere străbat lumea, de la Balmoral până la ţările din Commonwealth pe care le-a preţuit şi au preţuit-o", a scris el.

---

Actualizare Barack Obama şi George W. Bush, declaraţii după moartea reginei Elizabeta a II-a

"Pe vremea când tocmai începeam mandatul de preşedinte al SUA alături de prima doamnă, ea ne-a primit pe scena mondială cu braţele deschise şi cu o generozitate extraordinară. De multe ori, am fost uimiţi de căldura ei, de felul în care îi făcea pe oameni să se simtă în largul lor şi de modul în care şi-a arătat umorul şi farmecul în momente importante", a transmis Barack Obama.

"La fel ca mulţi, eu şi Michelle suntem recunoscători că am fost martorii conducerii dedicate a Majestăţii Sale şi ne înclinăm în faţa moştenirii ei în serviciul public neobosit şi demn. Gândurile noastre sunt alături defamilia ei şi de poporul Regatului Unit în acest moment dificil", au mai transmis soţii Obama.

Şi George W Bush, fost preşedinte al SUA, a spus că el şi soţia sa Laura "au fost onoraţi să o cunoască pe Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a".

El a spus într-o declaraţie: "Era o femeie de mare intelect, farmec şi spirit".

"Timpul petrecut la Palatul Buckingham şi servirea unui ceai cu Majestatea Sa - şi cu câinele ei Corgi - sunt printre cele mai frumoase amintiri ale preşedinţiei noastre.

"Regina Elisabeta a condus cu pricepere Anglia prin momente negre, cu încrederea în poporul ei şi viziunea ei pentru un mâine mai luminos. Lumea noastră a beneficiat de hotărârea ei constantă şi îi suntem recunoscători pentru deceniile de serviciu ca suveran. Americanii în special apreciază prietenia ei puternică şi statornică. Laura şi cu mine ne alăturăm concetăţenilor noştri pentru a transmite sincere condoleanţe familiei regale şi poporului britanic".

---

Actualizare Casa Albă: "Inimile şi gândurile noastre se îndreaptă către membrii familiei Reginei"

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a reacţionat joi la ştirea că Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani, spunând că "inimile şi gândurile noastre" merg către familia şi poporul Marii Britanii. "Inimile şi gândurile noastre se îndreaptă către membrii familiei Reginei, merg către poporul Marii Britanii. Nu vreau să anticipez ce va spune Preşedintele", a spus Jean-Pierre la finalul briefingului de presă de la Casa Albă, conform CNN.

---

Actualizare Cătălin Drulă: "Regina Elisabeta a II-a va rămâne în amintirea întregii lumi drept un simbol al demnităţii şi stabilităţii"

"Condoleanţele noastre merg către familia regală şi întregul popor al Marii Britanii. Regina Elisabeta a II-a va rămâne în amintirea întregii lumi drept un simbol al demnităţii şi stabilităţii", a transmis preşedintele USR.

Cătălin Drulă afirmă că "Majestatea Sa s-a aflat alături de poporul britanic timp de peste 70 de ani în momente de celebrare la fel ca în momentele dificile fiind monarhul britanic cu cea mai lungă domnie din istoria Regatului".

"Regina Elisabeta a II-a, care recent a celebrat Jubileul de Platină, este pentru cei mai mulţi oameni din întreaga lume singurul monarh britanic cu care am fost contemporani. Decesul Majestăţii Sale este cu adevărat finalul unei ere", a mai transmis preşedintele USr.

---

Actualizare Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului, la moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii: "În cele peste şapte decenii de domnie, a avut un rol extrem de important în istoria lumii, a inspirat generaţii de britanici"

Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului, a transmis, astăzi, la moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

"În cele peste şapte decenii de domnie, a avut un rol extrem de important în istoria lumii, şi a inspirat generaţii de britanici. Suntem alături de Familia Regală şi de poporul britanic în aceste momente dureroase şi le transmitem condoleanţele noastre, se arată în mesajul de condoleanţe.

---

Actualizare Premierul Nicolae Ciucă: "România se alătură poporului britanic şi familiei regale britanice, în doliu, pentru pierderea Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a"

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, în această seară, că România se alătură poporului britanic şi familiei regale britanice, în doliu, pentru pierderea Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a.

"România se alătură poporului britanic şi familiei regale britanice, în doliu, pentru pierderea Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a", este mesajul postat de premierul Nicolae Ciucă pe Twitter.

---

Actualizare Volodimir Zelenski după decesul reginei Marii Britanii: "Pierdere ireparabilă"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un mesaj de condoleanţe britanicilor după trecerea în nefiinţă a reginei Elizabeth a II-a.

El a notat, într-un mesaj pe Twitter, că moartea reginei reprezintă o "pierdere ireparabilă".

"Am aflat cu profundă tristeţe de moartea Majestăţii Sale Regina Elizabeth II. În numele poporului ucrainean, traansmitem sincere condoleanţe familiei regale, Marii Britanii şi Commonwealth-ului după această pierdere ireparabilă. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către voi", a scris Zelenski.

---

Actualizare Macron: "Regina Elizabeth a II-a a fost o prietenă a Franţei, o regină a inimilor"

Emmanuel Macron i-a adus un omagiu reginei Elizabeth a II-a, despre care a spus că a fost o prietenă a Franţei, "o regină a inimilor".

"Majestatea Sa Regina Elizabeth a II-a a întruchipat continuitatea şi unitatea naţiunii britanice timp de mai bine de 70 de ani. Păstrez amintirea unei prietene a Franţei, o regină a inimilor care a marcat pentru totdeauna ţara şi secolul", a scris Macron pe Twitter.

---

Actualizare Trudeau: "Canadienii vor preţui mereu înţelepciunea reginei"

Premierul Justin Trudeau a afirmat, astăzi, că populaţia Canadei va preţui mereu înţelepciunea reginei Elizabeth a II-a, care a murit la 96 de ani, notează News.ro.

"Pe măsură ce ne uităm înapoi la viaţa şi domnia ei care a durat atâtea decenii, canadienii îşi vor aminti mereu şi vor preţui înţelepciunea, compasiunea şi căldura Majestăţii Sale. Gândurile noastre se îndreaptă către membrii familiei regale în această perioadă dificilă", a spus Trudeau.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus că este "profund întristat de moartea Majestăţii Sale Regina Elizabeth a II-a". "De mai bine de 70 de ani, ea a întruchipat un leadership (...). Cele mai profunde condoleanţe familiei regale, aliaţilor noştri NATO, Regatului Unit şi Canadei, şi oamenilor din Commonwealth".

Şeful Antonio Guterres a lăudat "graţia, demnitatea şi devotamentul" reginei, care a fost o "prezenţă liniştitoare în decenii de schimbări de anvergură".

Potrivit acestuia, regina "a fost larg admirată pentru graţia, demnitatea şi devotamentul ei în întreaga lume. Ea a fost o prezenţă liniştitoare pe parcursul deceniilor de schimbări de anvergură, inclusiv decolonizarea în Africa şi Asia", a spus Gutteres.

---

Actualizare Klaus Iohannis, după decesul Reginei Elisabeta a II-a: "Domnia Majestăţii Sale a modelat istoria modernă şi reprezintă un simbol excepţional al loialităţii şi al angajamentului faţă de serviciul public"

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, în această seară, un mesaj de condoleanţe, după decesul Reginei Elisabeta. "Domnia Majestăţii Sale a modelat istoria modernă şi reprezintă un simbol excepţional al loialităţii şi al angajamentului faţă de serviciul public", a transmis preşedintele, potrivit News.ro.

"Sincere condoleanţe la trecerea în nefiinţă a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a. Domnia Majestăţii Sale, care s-a întins pe parcursul a 7 decenii, a modelat istoria modernă şi reprezintă un simbol excepţional al loialităţii şi al angajamentului faţă de serviciul public", a transmis, Iohannis, în această seară, într-un mesaj pe Twitter.

Şeful statului a afirmat că "românii sunt alături de poporul britanic şi de Familia Regală".

---

Actualizare Premierul Liz Truss: "Suntem o naţiune strălucitoare datorită reginei Elizabeth a II-a, a condus cu graţie şi deminitate. Devotamentul ei este un exemplu pentru noi toţi"

Premierul Liz Truss a afirmat, în această seară, că regina Elizabeth a II-a a condus cu graţie şi demnitate, iar Marea Britanie a crescut şi înflorit datorită ei.

"Suntem devastaţi. Marea Britanie a crescut şi înflorit datorită ei. A fost lidera a 57 de state din toată lumea. Suntem o naţiune strălucitoare datorită ei, a condus cu graţie şi deminitate. A fost iubită şi admirată în Marea Britanie şi în toată lumea. Devotamentul ei este un exemplu pentru noi toţi. A atins vieţile a milioane de oameni. Vom celebra viaţa ei strălucitoare. Lasă în urmă o moştenire fabuloasă. Acum coroana trece la Majestatea Sa Charles, Suntem alături de familia regală. Suntem acum într-o nouă eră. Dumnezeu să-l aibă în pază pe Rege", a spus Truss.

---

Actualizare Prima declaraţie a Regelui Charles: "Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa, Regina, este un moment de mare tristeţe pentru mine şi toţi membrii familiei mele"

"Deplângem moartea celui mai preţuit suveran şi a mult iubitei mame. Ştiu că pierderea ei va fi profund simţită în toată ţara, în teritoriile britanice şi Commonwealth, dar şi de către numneroşi oameni din întreaga lume. În această perioadă de doliu şi schimbări, familia mea şi eu ne vom găsi alinarea şi susţinerea conform cunoştinţele noastre despre respectul şi afecţiunea profundă de care Regina a fost atât de ataşată", a transmis noul Suveran al Marii Britanii.

---

Actualizare Charles, fiul Elisabetei a II-a, va fi proclamat Rege al Marii Britanii.

Charles, fiul Elisabetei a II-a, va fi proclamat mâine Rege al Marii Britanii. Încoronarea va avea loc după înmormântarea Reginei.

---

Actualizare Charles Michel, după decesul reginei Elizabeth a II-a: "Nu a eşuat niciodată în a ne arăta importanţa valorilor durabile într-o lume modernă"

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a deplâns decesul reginei Elizabeth a II-a, afirmând că aceasta a arătat importanţa valorilor durabile într-o lume modernă, notează News.ro.

"Gândurile noastre se îndreaptă acum către familia regală şi către toţi cei care o plâng pe regina Elizabeth a II-a în Marea Britanie şi în întreaga lume. Cândva numită Elizabeth cea statornică, ea nu a eşuat niciodată să ne arate importanţa valorilor durabile într-o lume modernă prin serviciul şi angajamentul ei", a scris Michel pe Twitter.

---

Actualizare Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit.

"Regina a murit in linişte la Balmoral în această după amiază. Regele şi Regina Consoartă vor rămâne la Balmoral în această seara şi vor reveni la Londra mâine", este mesajul publicat de Casa Regală.

"Majestatea Sa Margareta a României şi Alteţa Sa Regală Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu mare durere vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord", a transmis Biroul de Presă al Familiei Regale a României.

--

Actualizare Conturi false care imită posturi de ştiri anunţă moartea Reginei

Utilizatorii reţelelor sociale sunt avertizaţi să aibă grijă la fake news-uri, după ce o serie de conturi false, care imitau logo-rile unor posturi cunoscute de ştiri, au afirmat în mod fals că regina a murit, relatează Sky News, potrivit Digi24.ro.

Conturile pretindeau că aparţin unor organizaţii media consacrate, inclusiv Sky News, dar utilizatorilor li se atrage atenţia că la numele contului trebuie să apară o bifă albastră, care indică faptul că un cont este verificat şi este autentic.

---

Actualizare Prinţul William a ajuns la Balmoral

Un Range Rover condus de însuşi prinţul William şi în care se aflău prinţul Andrew, prinţul Edward şi soţia lui Edward, Sophie, a ajuns la castelul Balmoral, relatează BBC, potrivit Digi24.ro.

---

Actualizare Joe Biden, informat despre starea de sănătate a Reginei Elisabeta a II-a

Preşedintele american Joe Biden a fost informat despre starea de sănătate a reginei, potrivit Casei Albe.

Preşedinţia americană a precizat că gândurile preşedintelui Biden sunt alături de regină şi de familia acesteia. "Preşedintele a fost informat, bineînţeles, în această dimineaţă şi va fi ţinut la curent pe tot parcursul zilei cu ştirile din Marea Britanie", a declarat astăzi John Kirby, citat de CNN.

Biden, a adăugat Kirby, "i-a transmis prim-ministrului Truss, care a participat la videoconferinţa (cu aliaţii şi partenerii în legătură cu Ucraina), că el şi dr. (Jill) Biden se gândesc foarte mult la regină, la familie şi la poporul din Regatul Unit".

---

Actualizare Anunţ în Camera Comunelor despre starea de sănătate a Reginei

Anunţul privind starea de sănătate a Reginei Elisabeta a II-a a fost făcut şi în Camera Comunelor, relatează Digi24.ro

"Aş dori să fac o declaraţie despre anunţul făcut în urmă cu puţin timp despre Majestatea Sa. Ştiu că vorbesc în numele întregii Camere, când spun că-i transmit cele mai bune gânduri Majestăţii sale. Ea şi întreaga familie se află în gândurile şi rugăciunile noastre în acest moment. Dacă va mai fi ceva, vom închide Camera", a declarat Lindsay Hoyle, preşedintele Camerei Comunelor.

"Mulţumesc, domnule preşedinte. Sunt sigur că toţi colegii sunt întristaţi de veştile pe care le-am auzit. Gândurile şi rugăciunile tuturor se îndreaptă către Majtestea Sa, Regina şi către familia regală", a declarat şi Ian Blackford, liderul grupului scoţian.

---

Actualizare Ducele de Cambridge, Ducele de York, Contele şi Contesa de Wessex au sosit cu avionul la Balmoral

Un avion tocmai a aterizat pe aeroportul Aberdeen, aeronavă care a transportat şapte membri ai familiei regale, potrivit The Guardian. Între pasageri: Ducele de Cambridge, Ducele de York şi Contele şi Contesa de Wessex. Ducii de Sussex nu se află între aceştia, potrivit BBC, notează News.ro.

---

Actualizare Turiştii, în lacrimi în faţa Palatului Buckingham

În faţa Palatului Buckingham, turiştii au fost cuprinşi de tristeţe la aflarea veştii că Regina Elizabeth II este sub supraveghere medicală, notează BBC, potrivit News.ro.

Jurnalişti, fotografi şi echipe de filmare din întreaga lume transmit acum din faţa Palatului Buckingham, unde în urmă cu doar câteva luni Regina a apărut salutând de la balconul său în timpul sărbătoririi Jubileului de platină.

---

Actualizare Prinţul Harry şi Meghan, ducele şi ducesa de Sussex, sunt în drum spre Balmoral, unde se îndreaptă deja Prinţul William.

Prinţul Harry şi soţia acestuia, sunt în drum spre Scoţia pentru a o vedea pe Regină, a anunţat purtătorul de cuvânt al cuplului, potrivit Digi24.ro.

Cei doi, care locuiesc de ceva vreme în Statele Unite, s-au aflat în Regatul Unit în urmă cu câteva zile pentru a onora diferite angajamente. Harry şi Meghan erau în Germania pentru a marca un an până la Jocurile Invictus.

BBC: "Declaraţia de la Palatul Buckingham este semnificativă, deoarece reprezintă un contrast faţă de ultimele două luni, când Palatul Buckingham a spus cât mai puţine lucruri posibile.

Acesta a spus că ea se simte în continuare confortabil la Balmoral.

Dar faptul că Palatul Buckingham a considerat necesar să emită o declaraţie şi faptul că membrii familiei călătoresc acolo spune totul.

Aşa cum a spus primul ministru, întreaga ţară va fi profund îngrijorată şi cred că trebuie să presupunem că există motive pentru asta.

A existat această deteriorare treptată a stării de sănătate a reginei în ultimele luni. În mod clar, în ultimele 24-48 de ore, medicii au devenit mai îngrijoraţi."

---

Actualizare Prinţesa Anne a ajuns la Balmoral. Andrew şi Edward au plecat spre castel. Kate Middleton a rămas la Londra

Ducele de York - prinţul Andrew a plecat de puţin timp spre Castelul Balmoral, relatează Digi24.ro.

De asemenea, Contele şi Contesa de Wessex, Edward şi Sophie, sunt şi ei în drum spre Scoţia. Prinţesa Anne se află deja acolo. Conform informaţiilor recente, toţii copiii Reginei sunt la Balmoral sau se îndreaptă spre Castel. Soţia prinţului William, Kate Middleton, a rămas la Windsor pentru că cei trei copii, George, Louis şi Charlotte, sunt în prima zi de şcoală, au precizat cei de la Palatul Kensington.

---

Actualizare Arhiepiscopul de Canterbury a spus că "rugăciunile naţiunii" sunt pentru regină.

"Rugăciunile mele şi rugăciunile oamenilor din (Biserica Angliei) şi din întreaga naţiune sunt alături de Majestatea Sa Regina astăzi. Fie ca prezenţa lui Dumnezeu să o întărească şi să o mângâie pe Majestatea Sa, familia ei şi pe cei care au grijă de ea la Balmoral", a spus acesta.

Lideri catolici, evrei şi musulmani se roagă pentru sănătatea reginei.

Cardinalul Vincent Nichols, arhiepiscopul de Westminster şi şeful Bisericii Catolice din Anglia şi Ţara Galilor, s-a declarat "îngrijorat" de veştile privind starea de sănătate a reginei.

De asemenea, acesta şi-a oferit rugăciunile sale, adăugând: "Fie ca binecuvântările Domnului să o întărească şi să o mângâie pe ea şi familia ei".

Rabinul-şef al Regatului Unit a exprimat sentimente similare, spunând că regina "se află foarte mult în rugăciunile mele astăzi".

Ephraim Mirvis, rabinul-şef al Congregaţiilor Evreieşti Unite din Commonwealth, a declarat: "Ştiu că comunităţile evreieşti din Commonwealth mi se vor alătura în a-i ura o recuperare completă şi rapidă".

Consiliul Musulman al Marii Britanii i-a urat reginei o "recuperare rapidă şi de durată" şi s-a rugat pentru monarh şi pentru familia regală.

---

Actualizare Formularea atentă a declaraţiei palatului sugerează că "este posibil să se întâmple ceva serios", spune fostul corespondent regal al BBC Richard Sumner.

În cadrul BBC News, el a declarat: "Întreaga politică a palatului a fost întotdeauna subestimarea şi am suspectat întotdeauna că este posibil să fie vorba de mai mult decât o problemă de mobilitate".

Pe lângă înaintarea în vârstă, ar putea exista şi alte probleme medicale mai complicate, spune el.

"Când ai 96 de ani, bineînţeles că nu te poţi aştepta să ai sănătatea unui tânăr de 25 de ani."

"Să sperăm că aceasta este o furtună trecătoare care poate fi depăşită, dar cred că, judecând după formularea atentă a palatului, este posibil să se întâmple ceva serios aici."

Sumner adaugă: "Oamenii care au văzut-o spun că, din punct de vedere mental, este foarte ageră şi foarte interesată de tot ce se întâmplă."

El spune că se pare că "corpul ei cedează" - deşi nu este clar "în ce fel sau cât de grav".

---

Medicii sunt îngrijoraţi de starea de sănătate a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi au recomandat ca aceasta să rămână sub supraveghere medicală, a anunţat astăzi Palatul Buckingham, informează Agerpres.

Elisabeta, în vârstă de 96 de ani, rămâne la reşedinţa sa din Scoţia, Castelul Balmoral, a precizat palatul.

O sursă de la palat a declarat că membrii apropiaţi au fost informaţi şi a minimalizat speculaţiile potrivit cărora suverana ar fi suferit o cădere.

Ieri, regina a fost nevoită să anuleze o întâlnire virtuală planificată cu miniştrii de rang înalt, după ce a fost sfătuită de medici să se odihnească.

Cu o zi înainte, ea a fost fotografiată în timp ce o numea pe Liz Truss în funcţia de prim-ministru al ţării, la Castelul Balmoral.

Truss a declarat că întreaga ţară va fi profund îngrijorată de această veste.

''Gândurile mele - şi ale oamenilor din întreg Regatul nostru Unit - sunt alături de Majestatea Sa Regina şi de familia sa în aceste momente'', a spus ea.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Sincere condoleante!

    Iar a câștigat Iliescu cursa

    Suntem alaturi de Familia Regala ..A domnit 70 de ani in fruntea Marii Britanii a Scotiei si Irlandei de Nord formand Commonwealth .A domnit cu zambetul pe buze a dat candoare si caldura tarii sale .Cand a fost tamara a fost o regina copil fara sa aiba regent care imediat dupa decesul tatului ei Majestatea Sa Regele George V -lea a stiut sa gestioneze de a prelua o tara ca regina.Domnia ei a fost una plina de glorie Winstoin Churchill scria in memoriile sale laudand-o pe Regina Elizabeta ca o floare de smarald Smaraldul a fost colierul preferat al Majestatii Sale

    Dupa aceste frumoase memorii incepe o domnie frumoasa care a stiut sa domneasca si sa primeasca ovatii importante de la locuitori a inceput dea donatii catre Biserica Catolica ca credincioasa fiind mergea in fiecare zi la biserica si se ruga pentru popor si tara  

    Se plimba in jurul Bisericii Catolice era un parc si statea acolo asculta cantecul pasarilor.Apoi Regina revine la Palat si statea de vorba cu administratorii .Intr-o noapte la Palat se auzea zgomote cine credeti ca era o pisica,Regina Elizabeta se trezeste sa vada ce se intampla era o pisica Regina o lua in brate o ducea la bucatarie si ii dadea mancare a fost un gest minunat iar cei de la Palat radea de acest frumos eveniment. 

    A doua zi Regina infiinteaza un centru de adapost pentru pisici altfel ziarele din Regat scriau despre acest gest al Reginei. 

    S-a nascut primul baiat al Reginei Printul Andrew apoi a venit printesa Anne.in 1949.In 1950 pleaca pe un vas impreuna cu medicii Reginei in acel an in Londra era holera.Regele George semneaza o depesa care spunea ca nu se poate iesi din tara.Regina Elizabeta afla de la Rege si vine la Londra.In 1951 Regele George este internat in spital .Medicii stiau ca Regele avea holera ,Regina era in izolare .In 1952 la 1 ianuarie Londra este in doliu .A murit Regele George iar Big Ben anunta venirea la tron a Reginei fara surle fara trambite Dupa perioada de doiliu Regina Elizabeta nu mai iesea din palat pana cand trecea doliul era trista plangea dupa tatal ei nu mai stia ce sa faca atunci Regina a primit ajutor de la Arhiepiscopul Londrei vinea la Palat o ruga pe Elizabeta spunand asa din pamant ne nastem in pamant murim Dupa ce i-a spus astea Regina se ridica sarutand mainile Arhiepiscopului si asa incepea domnia fulminanta a Reginei 

    Regina Elizabeta era o sotie era o mama era o soacra a iubit-o pe Diana din relaria Dianei cu ch arles se nasc William si Harry. 

    In 1994 Diana mergea in strainatate la Paris baietii stateau cu Printesa Anne matusa lor .In 1994 in luna decembrie era o zi importanta era Craciunul si familia regala participa ,dupa Craciun Regina afla ca Diana a murit in accident  

    Regina Elizabeta organiza funeraliile de stat a nurorii sale .A fost ultima picatura apoi a venit aceasta temuta recesiune economica scoaterea Marii Britanii din UE era sfarsitul reginei nu mai stia ce sa faca il numea prim-ministru pe Boris Johnson ca sa mai salveze ceva din tara,Moare consortul Reginei din nou Regina in doliu Se retrage in Westminster plangea era din nou trista Regina informeaza Parlamentul ca se retrage .Se spunea in Regat ca Regina a abdicat .dar nu a facut formal si a trimis o hartie la Palatul Comunelor spunand ca va abdica numai in conditia data de Regina ca William sa devina Rege. 

    Pana la sfarsitul vietii Regina se retrage in Castelul de Vara din Balmoral pana la moartea sa.

    BBC si CNN anunta ca regina este supravegheata de medici .Medicul sef anunta moartea Reginei lasand Anglia fara monarh mai stim si din alte surse ca ch arles are probleme medicale cum ar fi Parkinson altfel suveranul Angliei va fi William iar Catherene Regina . 

    imi vine sa pling ca a murit unul dupa un secol de huzur, din banii celor care muncesc si platesc taxe, impozite, asigurari, chirii sau rate bancare.

    1. De la tristete, astazi nu m'am dus la munca, am lucrat de acasa.

      pentru 4 si 4.1: sunteti amandoi niste nesimtiti

      Fa si tu o revolutie, nu mai trancani prosteste.

      Bine ca au mai sters din comentariile prostilor,sper sa se intample la fel si cu al tau!

      Si a asigurat de bine de rau o stabilitate UK. Pe cind la noi s-au perindat numai unul si unul...

    Regina Elizabeth a II-a a fost nu umai regina a Regatul Unit a Marii Britanii. Regina Elizabeth a II-a a fost a regina tuturor oamenilor simpli si drepti din intreaga lume. Rareori aici, pe pamant, se nasc fiinte ca Regina Elizabeth a II-a, demne de respect, stima, admiratie. Si rareori o fiinta umana poate fi iubita atat de mult de oamenii din intreaga lume.

    Drum bun in imparartia de smarald a Lui Dumnezeu, Regina a sufletelor celor simpli si drepti.  

    dupa un secol de huzur din taxele si impozitele oamenilor si firmelor.

    1. alt nesimtit se alatura celor de la 4 si 4.1

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb