A treia rectificare bugetară din acest an a fost aprobată

V.B.
Macroeconomie / 3 decembrie 2014

Consiliul Fiscal: "Rectificarea bugetară este ilegală şi nu reduce presiunile pe bugetul 2015"

Actualizare 17:50 Darius Vâlcov: FMI şi CE susţin rectificarea bugetară adoptată de guvernul României

FMI Şi CE susţin proiectul de rectificare care îşi propune să realizeze ţintele de deficit convenite şi susţin măsurile de cheltuieli propuse care au scopul de a devansa onorarea unor obligaţii de plată, titluri executorii, în 2014, transmite ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.

"În sedinţa de astăzi, Guvernul României a adoptat a treia rectificare bugetară, una pozitivă, care permite amortizarea impactului reducerii CAS cu 90% şi prin care mai multe domenii de activitate primesc bani în plus. În urma acestei rectificări, veniturile cresc cu 1,3 miliarde, iar pentru prima dată, arieratele bugetului de stat şi ale bugetelor locale vor fi egale cu 0. Totodată, la fel de important, deficitul bugetului general consolidat se menţine la 2,2% din PIB", a explicat Darius Vâlcov.

Acesta a subliniat că rectificarea bugetară pozitivă din acest final de an, înseamnă mai mulţi bani pentru spitale şi pentru forţele armate, achitarea arieratelor înregistrate de administraţiile locale, precum şi fonduri pentru plata de titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

"Peste 4 miliarde de lei vor fi alocate în 2014. Vorbim despre acele miliarde care ar fi trebuit achitate anul viitor. Aşadar, excedentul bugetar înregistrat în primele 10 luni ale anului, ne permite plata acelor bani în avans şi, în acelaşi timp, ne uşurăm misiunea bugetară în 2015. Este o măsură care, după cum spuneam, anihilează impactul reducerii CAS cu peste 90% pentru că este vorba de bani care nu vor mai trebui prevăzuţi în bugetul pe 2015 dar care stimulează, totodată, consumul intern", a mai arătat Darius Vâlcov.

În privinţa execuţiei bugetare la 11 luni, ministrul a precizat că luna noiembrie aduce veşti bune. Investiţiile din fonduri europene nerambursabile au crescut cu 3,8% faţă de primele 11 luni ale anului trecut, în condiţiile în care în urmă cu o lună acestea erau cu 8,1 % mai mici raportat la primele 10 luni din 2013. De asemenea, veniturile pe 11 luni, din impozitul pe profit, au crescut cu 11,7% faţă de anul trecut, iar veniturile totale au crescut cu 6,4% (aproximativ 12 mld. lei).

Ministrul delegat pentru Buget a mai făcut precizarea că rectificarea cuprinde şi sume destinate finanţării drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, Metrorex, SRTv şi decontării biletelor speciale de călătorie gratuită de care au beneficiat unele categorii sociale.

---

Actualizare 15:30 Predoiu: A treia rectificare bugetară este netransparentă şi ilegală

Cea de-a treia rectificare bugetară promovată de guvernul Ponta este netransparentă şi ilegală, deoarece încalcă legea responsabilităţii fiscale şi cea a finanţelor publice care permit doar două rectificări pe an, a declarat miercuri prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu.

"În continuare nu avem bugetul prezentat pentru 2015. Ceea ce noi trebuia să primim din partea Guvernului Ponta este bugetul de stat pe 2015. Această întârziere reprezintă o ilegalitate. În locul prezentării bugetului, dl. Ponta ne-a prezentat o rectificare pe 2014, a treia pe 2014, ceea ce reprezintă o altă ilegalitate, pentru că legea privind responsabilitatea fiscală 69/2010 şi cea a finanţelor publice 500/2002 permit doar două rectificări pe an. Dl. Ponta a fost forţat de modul în care a condus Guvernul şi politicile sale să facă o a treia rectificare, dar aceasta este ilegală. Este o rectificare netransparentă deoarece nu a existat dezbatere publică şi în Parlament, prin urmare este şi o rectificare făcută fără un control democratic din partea Parlamentului. (...) Avem de-a face cu o ilegalitate şi un act de guvernare netransparent", a spus Predoiu, într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că pe fond această rectificare "confirmă o serie de greşeli de guvernanţă economică, lipsa de viziune în ceea ce priveşte dezvoltarea economiei şi menţine o serie de politici care vor afecta economia şi în 2015".

Predoiu a menţionat că excedentul de 1,9 miliarde de lei prezentat de Victor Ponta înseamnă de fapt un minus de 1,9 miliarde de lei la investiţii. De asemenea, el a indicat că investiţiile publice pe primele zece luni sunt mai mici cu 2,7 miliarde de lei faţă de anul trecut, iar încasările bugetare sunt de 6,5%, faţă de 8,5% cum este prevăzut în buget. În plus, liderul PNL a spus că ponderea veniturilor bugetare în PIB este de 26%, mult sub media europeană, apreciind că acciza calculată la 4,74 de lei/euro, taxa pe construcţii speciale şi acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litru nu au avut alt efect decât perturbarea mediului de afaceri.

"Este un dezastru nivelul încasărilor din TVA, suntem pe ultimul loc în Europa. Este un dezastru nivelul încasărilor pe veniturile de salarii. Este un dezastru nivelul absorbţiei pe fonduri europene", a declarat Predoiu.

El a mai afirmat că prin această rectificare 'baronii locali ai PSD' primesc 730 de milioane de lei.

"Nu avem o creştere a colectării veniturilor, aşa zisul excedent reprezintă impozit pe venituri din salarii şi contribuţii sociale aferente drepturilor băneşti plătite anticipat personalului bugetar. Este o rectificare care taie bani de la muncă şi dezvoltare în favoarea alocării banilor către primăriile PSD, probabil pentru contracte preferenţiale. Este de fapt o rectificare a acoperirii mitei electorale rămase fără rezultat. Ce face dl. Ponta nu este o rectificare a bugetului, ci o închidere contabilă a 'devalizării' bugetului prin mită electorală acordată înainte de alegeri, pentru contractele primarilor PSD", a spus Predoiu.

Liderul PNL a subliniat că "nu avem de-a face cu un excedent real, ci cu o operaţiune contabilă la nivel de buget".

De asemenea, el a cerut Guvernului să revizuiască Master Planul pentru Transporturi.

---

Actualizare 14:40

A treia rectificare bugetară din acest an, prin care sunt alocate fonduri pentru plata în avans a titlurilor executorii câştigate în instanţă de către bugetari şi pentru plata arieratelor, a fost aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului.

La începutul şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta a declarat că nu va înţelege niciodată opinia Consiliului Fiscal privind a treia rectificare bugetară din acest an, "care spun să nu plătim ce avem de plătit prin hotărâri judecătoreşti", adăugând că Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană agreează această măsură.

"Putem să nu mai plătim nimic din ce trebuie să plătim în 2015, terminăm anul cu deficit 0,2% din PIB, dar la anul tot trebuie să plătim titluri executorii, arierate, tor ceea ce vine din anii din urmă. Este o decizie cu care sunt de acord Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Nu am să înţeleg niciodată punctul de vedere al celor de la Consiliul Fiscal, care spun să nu plătim ceea ce avem de plătit prin hotărâri judecătoreşti. Această rectificare ne ajută să plătim hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile câştigate de profesori, de funcţionari publici, de magistraţi şi este prima dată când nu vom mai avea deloc arierate la firme private ale Guvernului central sau autorităţilor locale", a spus Ponta în şedinţa de guvern, în faţa presei.

---

Rectificarea bugerară încalcă mai multe prevederi legale şi este "dovada unei evidente incapacităţi" a Guvernului privind programarea şi execuţia bugetului, în special în legătură cu investiţiile, consideră Consiliul Fiscal (CF), adăugând că plata în avans a unor drepturi salariale nu va reduce presiunile pe bugetul pentru 2015.

"Consiliul fiscal consideră că decizia Guvernului de a opera o a treia rectificare bugetară, încâlcând în mod flagrant prevederile legilor în vigoare relevante (pe care le suspendă temporar printr-o ordonanţă de urgenţă), este dovada unei evidente incapacităţi administrative de programare şi executie a bugetului, în special a cheltuielor de investitii. În plus, este dificil de înţeles oportunitatea achitării în avans a drepturilor salariale restante comparativ cu eşalonarea programată iniţial prin apelul la o multitudine de încălcări ale regulilor fiscale statuate prin legile în vigoare, în condiţiile în care apare drept puţin probabil ca aceasta să uşureze construcţia bugetară pentru anul 2015 din perspectiva SEC 2010, relevantă din perspectiva angajamentelor ce decurg din calitatea de stat membru al Uniunii Europene şi din prevederile Pactului de Creştere şi Stabilitate şi Compactului Fiscal", arată Consiliul Fiscal, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

Instituţia susţine că argumentul Executivului privind "excedentul bugetar înregistrat la 10 luni, ca urmare a creşterii încasării veniturilor bugetului general consolidat faţă de estimări şi având în vedere situaţia favorabilă din perspectiva încadrării în plafonul soldului bugetului general consolidat aprobat pentru anul 2014" este "în mod evident fals, întrucât situaţia de excedent bugetar după 10 luni nu se datorează nicidecum unor venituri bugetare care să depăşească substanţial estimările, ci pur şi simplu nerealizării cheltuielilor de natura investiţiilor".

Astfel, exemplifică CF, la finele lunii octombrie, cheltuielile cu investiţiile erau mai mici cu 2,3 miliarde lei decât în perioada corespunzătoare din 2013, în condiţiile în care la nivelul întregului an 2014 programarea bugetară (corespunzătoare celei de-a doua rectificări bugetare) anunţa cheltuieli investiţionale mai mari cu circa 5,8 miliarde lei decât anul trecut.

"Din punctul de vedere al Consiliului Fiscal, situaţia este departe de a reflecta o bună gestiune si execuţie a bugetului public, fiind dimpotrivă mărturia unei evidente incapacităţi la nivelul administrării portofoliului de proiecte de investiţii publice, de natură să inducă nejustificat un impuls fiscal negativ în economie", se mai arată în comunicatul CF.

Reprezentanţii Consiliului Fiscal justifică această afirmaţie şi prin modificările propuse de a treia rectificare bugetară, în contextul în care programul de investiţii publice consemnează o nouă reducere, de 1,3 miliarde lei, faţă de nivelul aferent celei de-a doua rectificări bugetare, "cu atât mai mult cu cât aceasta din urmă este una foarte recentă, având loc la finele lunii septembrie".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb