AAFBR ŞI CFA ROMÂNIA: "Proiectul de lege care interzice vânzarea participaţiilor statului ar putea afecta dezvoltarea pieţei de capital"

M.G.
Piaţa de Capital / 9 iunie 2020

"Proiectul de lege care interzice vânzarea participaţiilor statului ar putea afecta dezvoltarea pieţei de capital"

Proiectul de lege care interzice vânzarea participaţiilor statului la companii şi societăţi naţionale ar putea afecta dezvoltarea pieţei de capital se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi Asociaţiei CFA Romania, citat de Agerpres.

"Niciun stat nu se poate dezvolta sustenabil fără o piaţă de capital puternică, lichidă şi diversificată. Listarea pachetelor minoritare în companiile de stat este şi trebuie să fie prioritară din trei motive: dezvoltarea pieţei de capital prin listarea de noi companii, creşterea performanţei acestor companii ca urmare a cerinţelor de guvernanţă corporativă şi venituri în plus la bugetul de stat. Proiectul de Lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, PLX 314/2020, care prevede interzicerea 'pentru o perioadă de doi ani a înstrăinării participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută' poate afecta dezvoltarea pieţei de capital din România şi nu ajută recuperarea economiei în acest an greu încercat de pandemia COVID-19, dar şi în următorii ani", se spune în comunicatul organizaţiilor.

Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi Asociaţia CFA România consideră că există riscul ca propunerea legislativă să se dovedească contraproductivă şi susţin că nu trebuie avansată fără studii de impact dezbătute public şi fără a avea în vedere consecinţele acesteia în întreaga economie.

Conform comunicatului, listarea unor participaţii minoritare în companiile de stat nu atinge în niciun fel "protejarea intereselor naţionale în activitatea economică", ci, dimpotrivă, oferă un cadru în care companiile respective să devină mai performante, să câştige o vizibilitate sporită pentru mediul de afaceri şi să contribuie la o creştere economică sustenabilă în România.

"În acelaşi timp, listările unor pachete minoritare aduc venituri imediate acţionarului principal, statul român, precum şi venituri constante sub forma dividendelor la nivelul participaţiilor deţinute în continuare. Mesajele statului român trebuie să fie unele încurajatoare pentru investitori, concentrate pe o comunicare constantă care să permită găsirea acelor momente oportune pentru iniţierea unor oferte publice. România are nevoie de instrumente de finanţare sigure, facile şi accesibile, astfel încât să poată să fie susţinută economia pe termen scurt şi mediu. Piaţa de capital în general şi Bursa de Valori Bucureşti în particular sunt instrumente cheie în acest demers. Toate ţările dezvoltate au pieţe de capital puternice", se menţionează în comunicat.

Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi Asociaţia CFA România precizează că susţin demersurile de dezvoltare a pieţei de capital pentru a permite diversificarea surselor de finanţare a companiilor, iar piaţa de capital poate atrage investitori care să ofere finanţare, în condiţii de lichiditate.

Organizaţiile susţin că piaţa de capital din România are nevoie de măsuri rapide, iar listările aduc beneficii prin creşterea calităţii guvernanţei corporative şi a lichidităţii. Acestea vor atrage la rândul lor investitorii, vor crea noi oportunităţi pentru finanţare, reprezentând alternative pentru investiţii şi economisire pe termen lung pentru populaţie.

"Îngheţarea" pieţei de capital venită după "îngheţarea" economiei din cauza crizei COVID-19 generează o problemă de credibilitate asupra posibilităţii României de a continua să atragă investiţii străine directe, investiţii de capital şi resurse pentru finanţarea economiei.

Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), înfiinţată în anul 2008, reuneşte în prezent peste 100 de membri activi, analişti şi manageri din diverse ramuri ale spectrului financiar: macroeconomie, strategie, sector bancar, analiză financiară, investiţii, asigurări, piaţă de capital, comunicare financiară şi relaţii cu investitorii etc.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA). În prezent, Asociaţia CFA România are 249 de membri, deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. E lovitura data masoneriei mondiale exact cand aceasta voia sa se apuce de cumparat masiv actiuni romanesti tranzactionate la preturi derizorii.

    De fapt, marea batalie a Covid-ului a fost tocmai ca marile fonduri de investitii, controlate de oligarhii planetei sa poata cumpara cat mai multe active la pret de nimic.

    Interzicerea prin lege a vanzarii participatiilor statului are ca obiect mentinerea suveranitatii si demnitatii nationale conform principiului "nu ne vindem tara". 

    1. Corect ,n-o vindem.... ,,dar o furăm noi si o distrugem a la gen Ilescu, Roman.

      este un complot fara precedent :lumea a fost pacalita sa stea in case , iar cu termoskenerile li se fura indentitatea, sveranitatea si dmnitatea.Trebuie sesizata CCR!

    vobiti degeaba. Ce sa inteleaga :Olguta Olando ,Zamfir Tariceanu ,Ponta etc.?

    La societatile listate ,chiar si cu pachete minoritare, este mai greu sa-ti numesti amanta C.A iar baietii ddestepti sa obtina contracte pe sub masa.Cu actualul Parlament nu se va lista nimic.Striga ca nu ne vindem tara dar o aduc la sapa de lemn prin legile populiste adoptate.. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb