ABC Asigurari s-a retras de pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) începând cu 1 ianuarie, decizia fiind motivată de lipsa perspectivelor realizarii de profit din subscrierea riscurilor asociate poliţelor de acest tip, a anunţat compania.
"Informăm că această măsură este iniţiativa societăţii, fiind determinată strict de opţiunea conducerii acestui asigurător de a dezvolta activitatea viitoare pe alte linii de asigurare care oferă în mai mare măsură perspectiva realizării de profit", se arată într-un comunicat al ABC Asigurări, potrivit Mediafax.
Pe segmentul poliţelor RCA activează zece companii, şi anume Allianz-Ţiriac Asigurări, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins România, Generali România, Groupama, Omniasig şi Uniqa, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
"Condiţiile socio-economice concrete în care se desfăşoară activitatea pe RCA, scăderea puterii de cumpărare, creşterea preţurilor reparaţiilor, creşterea accelerată şi lipsa de predictibilitate a despăgubirilor pentru vătămări corporale şi deces, înăsprirea condiţiilor de reasigurare pentru produsul RCA sunt factori reali care arată că acest produs nu poate fi considerat dezirabil pe viitor", se mai spune în comunicat.
Conducereea ABC Asigurări spune că motivele care au stat la baza deciziei sunt multiple şi vizează menţinerea stabilităţii financiare şi creşterea randamentului investiţiei acţionariatului în vederea obţinerii de profit.
"S-a examinat din această perspectivă aportul pe care produsul RCA l-ar fi putut aduce pentru împlinirea acestui deziderat firesc oricărui actionar şi s-a concluzionat că acest produs prin factorii reali analizaţi nu conferă circumstanţele că va fi un produs profitabil în viitor", se arată în comunicat.
În acelaşi timp, asigurătorul se va concentra pe celalalte linii de business din clasele de asigurări generale.
În primele nouă luni ale anului precedent, ABC Asigurari a raportat subscrieri de 5,5 milioane lei pe RCA, în scădere cu 1,4 milioane lei faţă de perioada similara din 2013.
Ponderea RCA în portofoliul companiei se apropie de o treime.
"Retragerea nu va genera consecinţe negative cu privire la respectarea drepturilor persoanelor păgubite, societatea având în continuare întreaga capacitate pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate. Societatea deţine un program de reasigurare de închidere pe produsul RCA, deţine contracte de colaborare şi parteneriat cu societăţi independente specializate în lichidare de daune şi are capacitatea financiară necesară pentru a face în continuare plăţi de despăgubiri, cu respectarea integrală a termenelor şi condiţiilor impuse prin dispoziţiile legale în vigoare", se mai spune în comunicat.
Subscrierile din poliţe de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie au crescut cu 11% în primele 9 luni ale anului 2014, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, şi al numărului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane, a anunţat ASF.
Înfiinţată în 1997, ABC Asigurări practică numai asigurări generale.
În 2013, societatea a consemnat pierderi de 262.950 lei, de la un profit net de 48.879 lei în urmă cu un an.
Societatea este controlată de Hidroconstrucţia, care deţine un pachet de acţiuni reprezentând 56,11% din capitalul social, în cuantum de 16,76 milioane de lei la 31 decembrie 2013.