ABC: Investitorii se refugiază în aur, în contextul tensiunilor dintre SUA şi Coreea de Nord

Amalia Ionescu
Materii Prime / 10 septembrie 2017

Investitorii se refugiază în aur, în contextul tensiunilor dintre SUA şi Coreea de Nord

Aurul, valoare de refugiu prin excelenţă, are, de luna trecută, o tendinţă de creştere, care s-a accentuat în ultimele zile, metalul preţios încheind săptămâna cu o cotaţie de circa 1.352 dolar/uncie, cea mai mare valoare din acest an şi foarte aproape de nivelul din 2013, relatează cotidianul spaniol ABC.

Explicaţiile privind această tendinţă sunt diferite, dar analiştii sunt de acord în privinţa unui punct: aprecierea s-a produs simultan cu escaladarea tensiunilor dintre SUA şi Coreea de Nord. De fapt, indicele de risc geopolitic, un indicator pe care îl foloseşte ca referinţă consiliul guvernatorilor Rezervei Federale a SUA pentru adoptarea deciziilor de politică monetară, a ajuns la 290 de puncte. Este vorba despre cel mai mare nivel după începutul războiului din Irak în 2003, scrie ABC, potrivit Agerpres.

Şi, cu toate că aurul, cu fluctuaţii, a început să se scumpească din decembrie 2016, ultimul test nuclear al Phenianului şi răspunsul "copleşitor" al SUA - secretarul de stat pentru Apărare, Jim Mattis, ameninţând cu "o ripostă militară masivă" - "au crescut şi mai mult cererea de active sigure, precum aurul", explică banca daneză de investiţii "Saxo Bank", care subliniază că depăşirea pragului de 1.300 dolari/uncie "a dezlănţuit noi achiziţii", ceea ce se poate observa şi la alte metale preţioase, precum argintul.

Francul elveţian şi yenul japonez, alte active în care investitorii se refugiază în perioade de volatilitate, sunt, de asemenea, în creştere în ultimele săptămâni. Din ianuarie, moneda elveţiană s-a apreciat în raport cu dolarul cu 8,3%, o creştere bazată şi pe căderea monedei americane, care din ianuarie s-a depreciat, comparativ cu euro, cu peste 13%.

"Când există incertitudini, aurul este considerat un activ sigur. Ca urmare a faptului că cererea de aur creşte şi oferta este foarte limitată, foarte puţin elastică, preţul se majorează sensibil", explică Rafael Pampillon, profesor de Economie la IE Business School, care, de asemenea, semnalează că volatilitatea dolarului şi perspectiva unei creşteri a inflaţiei pe pieţe precum zona euro, au consolidat atractivitatea acestor investiţii. "Aurul oferă o protecţie ce îl fereşte pe investitor de deteriorarea activelor financiare sensibile la inflaţie", a adăugat Pampillon.

Oricum, percepţia incertitudinilor este subiectivă pentru investitori, relatează ABC, care menţionează că tensiunile geopolitice sunt numai unul dintre factorii capabili să afecteze traiectoria curentului investiţional.

"În principiu, toate pieţele financiare înregistrează incertitudini ridicate comparativ cu alte cicluri economice", a precizat Juan Manuel Martinez Mindez, partener "EY", care a subliniat că îndoielile legate de politicile monetare, tensiunile dintre ţările arabe, la care se adaugă şi "slăbiciunea" dolarului au făcut ca aurul să redevină căutat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb