ABN Amro, anchetată pentru spălare de bani

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 septembrie 2019

ABN Amro, anchetată pentru spălare de bani

Acţiunile băncii, în cel mai puternic declin din ultimii trei ani

Banca olandeză ABN Amro NV este anchetată de procurorii din ţara de origine pe motiv că nu a efectuat în mod corespunzător controale în privinţa comportamentului clienţilor săi şi a raportat prea târziu (sau deloc) tranzacţii suspecte, potrivit Bloom­berg.

Anunţul în acest sens a fost făcut atât de procurorii olandezi, cât şi de instituţia financiară. Banca nu a oferit detalii, însă a precizat că este investigată în baza normelor de combatere a spălării banilor şi finanţării tero­rismului.

Procurorii olandezi nu au dezvăluit în ce perioadă au avut loc presupusele eşecuri în controale şi raportări.

Banca a fost notificată miercuri despre anchetă, dar nu i-au fost oferite detalii cu privire la amploarea anchetelor, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al ABN, Jeroen van Maarschalkerweerd. Acesta a spus, conform business.financialpost.com: "Am ştiut întotdeauna că trebuie să facem lucrurile mai bine, dar am fost conştienţi că ar putea să apară o anchetă ca aceasta".

Ministrul Finanţelor din Olanda, Wopke Hoekstra, a afirmat ieri: "Este extrem de îngrijorător faptul că ABN Amro este cercetată de procurori. Guvernul olandez este hotărât să combată spălarea banilor, iar băncile au o func­ţie importantă în eliminarea infractorilor din sistemul bancar".

În luna iulie, ABN a informat că este nevoită să efectueze controale ale tranzacţiilor celor 5 milioane de clienţi retail pe care îi are, după ce a primit un avertisment de la banca centrală olandeză. ABN Amro şi-a constituit provizioane de 114 milioane de euro (125 de milioane de dolari) în trimestrul al doilea, din cauza acestor controale, după ce a pus deoparte 85 de milioane de euro la finele lui 2018 pentru măsurile de prevenire a infracţiunilor financiare.

În august, ABN Amro a avertizat că se confruntă cu posibile amenzi pentru controale insuficiente ale unor clienţi.

Ieri, în contextul dat, acţiunile ABN au scăzut puternic pe piaţa din Amsterdam. La ora locală 15.01, un titlu ABN valora 15,65 euro, cu 13,5% mai puţin decât în ziua precedentă. Declinul este cel mai mare din ultimii trei ani.

Amintim că un titlu ABN a fost cotat la 17,75 euro în oferta publică iniţială (IPO) a băncii, din noiembrie 2015.

Statul olandez mai deţine 56% din ABN, bancă pe care a salvat-o în 2009, iar Guvernul a promis să înstrăineze şi restul participaţiei sale.

Între timp, ABN este în căutarea unui nou director executiv după ce Kees van Dijkhuizen a anunţat, în iunie, că va părăsi banca la momentul la care i se va termina mandatul, în aprilie 2020.

Cele mai mari bănci olandeze şi-au accelerat cheltuielile de conformitate în ultimii ani, făcând chiar noi angajări pentru echipele de prevenţie a infracţiunilor financiare. Luna aceasta, cinci din cele mai mari bănci olandeze au informat că analizează implementarea unui sistem care să monitorizeze în comun tranzacţiile în cadrul luptei împotriva spălării banilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb