"ABN Amro", bancă naţionalizată de statul olandez în timpul crizei financiare, a depus săptămâna aceasta, la un tribunal din Luxemburg, un apel pentru respingerea unei decizii a Comisiei Europene privind blocarea oricărei achiziţii semnificative până când guvernul îşi va vinde pachetul majoritar.
Interdicţia de a realiza achiziţii este una dintre restricţiile aplicate de Comisie băncii în 2011, din cauza temerilor că ajutorul de stat primit de ABN i-a conferit instituţiei avantaje neloiale.
Conform documentelor depuse la dosar, ABN consideră că interdicţia achiziţiilor face banca incapabilă să se adapteze la "profilul său strategic", şi încalcă normele UE potrivit cărora restricţiile trebuie să fie proporţionale şi adecvate.
Arien Bikker, reprezentant al ABN, a declarat: "Nu avem planuri concrete de preluare a vreunei societăţi, dar interdicţia afectează flexibilitatea noastră strategică". Interdicţia ar putea dura până în 2016.
ABN a fost preluată în 2007 de un consorţiu format din "Royal Bank of Scotland", "Santander" şi "Fortis". După colapsul "Fortis", în 2008, guvernul din Amsterdam a intervenit prin naţionalizarea "Fortis Bank" Olanda şi a activelor locale ale ABN, de 17 miliarde euro, respectiv asumarea unor datorii de 30 miliarde euro.
"ABN Amro" încearcă să-şi diminueze cheltuielile, să-şi reducă dependenţa de piaţa de origine şi să-şi îmbunătăţească profitul prin extinderea unor operaţiuni.
În trimestrul întâi din 2013, banca şi-a redus cu 17% câştigul net, la 415 milioane de euro, de la 503 milioane euro în acelaşi interval din anul anterior. Profitul operaţional a scăzut cu 34%, la 539 milioane de euro.