Cutremurul din Myanmar lasă în urmă criză umanitară: lipsuri majore de apă şi medicamente

B.G.
Internaţional / 1 aprilie

Cutremurul din Myanmar lasă în urmă criză umanitară: lipsuri majore de apă şi medicamente

Cutremurul devastator care a lovit Myanmarul vineri, cu magnitudinea de 7,7, a cauzat o criză umanitară severă, lăsând în urmă distrugeri masive ale infrastructurii şi provocând un număr semnificativ de victime, conform Reuters, sursa informaţiilor care urmează.

Peste 2.700 de persoane au murit şi mai mult de 4.500 au fost rănite, iar în urma seismului au apărut lipsuri grave de apă potabilă, medicamente şi adăposturi, potrivit Oficiului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Marcoluigi Corsi, Coordonatorul umanitar al ONU pentru Myanmar, a subliniat că situaţia este deosebit de gravă, cu o "fereastră de timp pentru căutări şi salvări critice care se închide rapid". Oamenii din zonele afectate sunt nevoiţi să petreacă nopţile în aer liber din cauza lipsei de electricitate şi apă curentă. În plus, au fost semnalate avarii majore la reţelele de apă şi la infrastructura sanitară, ceea ce a dus la un risc ridicat de epidemii, precum holera.

Mai multe agenţii ale ONU, inclusiv UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, au atras atenţia asupra lipsei acute de apă potabilă, o problemă agravată de temperaturile extreme. De asemenea, spitalele din zonele afectate sunt copleşite de numărul mare de răniţi, iar aprovizionarea cu medicamente esenţiale se apropie de limita de epuizare. În acest context, Organizaţia Naţiunilor Unite a început mobilizarea de stocuri de ajutoare, inclusiv plase de ţânţari şi materiale de adăpost, precizează sursa.

Riscurile suplimentare ale conflictului activ din Myanmar, care durează de mai mulţi ani, includ prezenţa potenţială a explozibililor nedeclanşaţi în zonele afectate de cutremur, ceea ce face misiunile de salvare şi reconstrucţie mult mai dificile. Drumul de acces către zonele cele mai afectate, precum Mandalay, a fost blocat din cauza deteriorării severe a infrastructurii, echipele umanitare având nevoie de aproape 13 ore pentru a parcurge o distanţă care în mod normal se face în doar opt ore.

În faţa acestor provocări, agenţiile internaţionale de ajutor umanitar au subliniat necesitatea urgentă de finanţare suplimentară pentru a răspunde nevoilor imediate ale celor afectaţi de cutremur. OCHA, UNICEF şi UNHCR au apelat la comunitatea internaţională pentru a oferi resurse financiare esenţiale pentru a suplimenta stocurile şi pentru a sprijini eforturile de reconstrucţie. Aceste resurse sunt vitale, având în vedere că stocurile existente se epuizează rapid.

Myanmar este într-o stare de instabilitate continuă din 2021, când regimul militar a preluat puterea, iar conflictele interne au dus la strămutarea a peste 3,5 milioane de persoane. Cutremurul a amplificat şi mai mult criza economică şi umanitară din ţară, punând presiune suplimentară pe economiile regionale şi globale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Codul Insolvenţei 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5116
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2235
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9419
Gram de aur (XAU)Gram de aur453.3570

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb