Banca olandeză naţionalizată "ABN Amro Group" NV vrea să vândă acţiuni în cadrul unei oferte publice iniţiale pe piaţa din Amsterdam, în trimestrul curent, respectiv la şapte ani de la momentul la care a fost salvată de stat, în perioada crizei financiare.
"Această mişcare este un pas important către noul nostru viitor", a declarat directorul executiv al ABN, Gerrit Zalm.
În această ofertă, statul olandez urmăreşte să-şi recupereze investiţia în bancă, de 22 de miliarde de euro (24,3 miliarde de dolari). Guvernul intenţionează să vândă până la 30% din "ABN Amro", anul acesta, iar conform estimărilor sale, banca ar putea valora aproximativ 15 miliarde de euro.
"ABN Amro" vrea să atragă investitori privaţi după ce a raportat, pentru perioada aprilie-iunie 2015, cel mai profitabil trimestru de la "reinventarea" sa, în 2010. În august, ABN a anunţat un câştig net de bază de 600 de milioane de euro, faţă de 322 de milioane de euro în trimestrul al doilea din 2014.
Provizioanele pentru creditele neperformante ale băncii au scăzut, în perioada menţionată, cu 308 milioane de euro, la 34 de milioane de euro.
Rezultatele financiare ale ABN pe trimestrul al treilea vor fi anunţate la data de 9 noiembrie.
ABN s-a reorganizat în iulie 2010, când şi-a redus mărimea şi a decis să se concentreze pe piaţa de origine. Ministrul finanţelor din Olanda, Jeroen Dijsselbloem, a amânat decizia listării ABN în luna martie, când o majorare cu 100.000 de euro a salariilor a şase membri din board-ul "ABN Amro" a determinat demisia unui reprezentant al board-ului.
"Morgan Stanley", "Deutsche Bank" AG şi "ABN Amro" administrează oferta publică iniţială a ABN, alături de "Bank of America" Corp., "Barclays" Plc, "Citigroup" Inc., "JPMorgan Chase & Co.", "ING Groep" NV şi "Rabobank". Acţiunile ABN vor fi listate la Euronext Amsterdam.
Statul olandez îşi va păstra o deţinere majoritară la ABN, după listare, şi, în timp, intenţionează să iasă definitiv din societatea bancară.