Absenteismul dă rezultate şi în învăţământ

D.N.
Ziarul BURSA #Cultură / 2 iulie 2013

Absenteismul dă rezultate şi în învăţământ

Modelele din politică se aplică foarte bine şi în învăţământ. Dacă la referendumul pentru demiterea preşedintelui absenteismul a înclinat balanţa votului, absenţii de la examenele de Capacitate şi Bacalaureat pot să ajute la creşterea mediei promovabilităţii. Pe marginea examenului de capacitate a izbucnit deja un prim scandal legat de gradul de dificultate al subiectelor, dar se vorbeşte mult mai puţin de miile de elevi care nu au mai intrat în sălile de examen. Mult mai mulţi sunt cei care nu s-au prezentat la Bacalaureat. Anul acesta s-au înscris la examen 187.898 de elevi, dintre care doar 147.830 din promoţia actuală. Dacă ţinem seama de faptul că în clasa a XII-a erau înscrişi peste 200.000 de tineri la începutul anului şcolar rezultă că peste 50.000 s-au "pierdut pe drum". Conform datelor Ministerului Educaţiei, numărul elevilor înscrişi la Bacalaureat în anul terminării clasei a XII-a este mai mic decât cel din ultimii nouă ani. De altfel, înaintea primei probe de la examenul de Bacalaureat au şi apărut mai mulţi elevi care au declarat că au fost sfătuiţi de profesori să nu se prezinte la prima sesiune, dacă vor să nu aibă probleme la încheierea mediilor. Evident că nimeni nu a putut proba o astfel de acuzaţie.

Deranjat de acuzele legate de notele mari de la Capacitate, Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a oferit într-un comunicat de presă mai multe date care demonstrează că rezultatele de anul acesta sunt foarte departe de a stabili un record pozitiv: "Ministerul Educaţiei Naţionale precizează că procentul de 75,91% al mediilor peste 5, obţinut de elevi, la Evaluarea Naţională 2013, este mai mic decât în anul 2010, când a fost 85,97%, sau în anul 2011, când procentul atins a fost de 81,79%. Ministerul Educaţiei Naţionale îşi exprimă dezacordul faţă de încercarea de a politiza discuţiile pe marginea rezultatelor obţinute de elevi la examenele din cadrul Evaluării Naţionale 2013. Argumentele corecte şi coerente nu pot fi construite decât pe baza unei analize obiective a datelor, cumulate cu cercetarea specialiştilor în domeniul ştiinţelor educaţiei. Orice altă discuţie, care vizează exclusiv câştigul de capital politic, aduce deservicii interesului elevilor şi sistemului de învăţământ românesc, în general, care se află într-un proces de recâştigare a prestigiului. Deopotrivă, acest tip de dezbateri politicianiste aduce prejudicii demnităţii şi profesionalismului cadrelor didactice şi umbreşte munca elevilor şi părinţilor. Ministerul Educaţiei Naţionale precizează că elaborarea subiectelor pentru Evaluarea Naţională se face în baza programei de examen parcurse de elevi. Subiectele au un grad de dificultate mediu şi vizează evaluarea competenţelor dobândite de elevi pe parcursul ciclului gimnazial. (...) Examinarea elevilor a fost corect realizată, în fiecare sală de examen din ţară au funcţionat camerele de supraveghere, iar profesorii-supraveghetori au asigurat desfăşurarea, în bune condiţii, a probelor". Conform datelor oferite de minister, anul acesta 123.503 elevi, reprezentând 75,91%, au obţinut note peste 5, în ultimii nouă ani fiind obţinute următoarele rezultate: 2004 - 71,38%; 2005 - 62,39%; 2006 - 67,16%; 2007 - 77,96%; 2008 - 89,93%; 2009 - 88,90%; 2010 85,97%; 2011 - 81,79% şi 2012 - 66,12%.

La prima probă scrisă, Limba şi literatura română, a examenului de Bacalaureat s-au înscris peste 160.000 de elevi care au terminat în acest an clasa a XII-a şi absolvenţi care nu au promovat în seriile anterioare. Astăzi va avea loc proba la limba şi literatura maternă, iar mâine se desfăşoară proba obligatorie a profilului. Rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 16.00. Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, se vor afişa în 12 iulie. Candidaţii care nu s-au prezentat la probele orale pot participa la probele scrise, însă nu pot promova examenul de bacalaureat. Dintre candidaţii la bacalaureat, 162.338 s-au înscris pentru susţinerea probei scrise la Limba şi literatura română, 7.762 pentru proba de limba şi literatura maternă, 174.555 pentru proba obligatorie a profilului şi 165.373 pentru proba la alegere a profilului şi specializării. Diferenţele privind numărul de candidaţi provin din faptul că o parte dintre aceştia sunt absolvenţi ai seriilor anterioare care au susţinut şi promovat unele dintre probe, echivalându-şi ulterior notele pentru această sesiune. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, le-a solicitat profesorilor toleranţă zero faţă de orice act de corupţie şi de orice tentative de fraudare. În 2011, promovabilitatea în prima sesiune a fost de 44,47% iar în 2012, promovabilitatea la sesiunea din iunie-iulie a examenului de bacalaureat a fost de 43,04% înainte de soluţionarea contestaţiilor. În cazul în care anul acesta se va depăşi pragul de 50% din prima sesiune, cu siguranţă că vor fi destui care nu vor pune acest lucru pe creşterea nivelului învăţământului autohton.

Nu au lipsit nici incidentele grave de la prima probă scrisă. Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, a fost schimbată, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi pentru suspiciuni de fraudă la proba scrisă la Limba şi literatura română. Elevii au aflat subiectele de la română şi baremul de corectare înainte de începerea examenului. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a anunţat că a decis schimbarea ca urmare a percheziţiei făcute de un echipaj de Poliţie la acest centru de examen. Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum şi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu". Totodată, ISMB a dispus eliberarea din funcţiile de conducere a directorului şi directorului adjunct ai Liceului "Dimitrie Bolintineanu, precum şi a directorului Şcolii Gimnaziale nr. 178, care îndeplinea şi rolul de vicepreşedinte al comisiei din centrul de examen. Atât comisia, cât şi directorii liceului sunt suspectaţi de infracţiuni mici de corupţie de luare şi dare de mită în vederea oferirii subiectelor. Poliţia a audiat mai mulţi profesori, aceştia fiind aduşi la sediul Poliţiei Capitalei, şi a ridicat mai multe documente de la faţa locului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb