Abuzurile legate de organizarea Cupelor Mondiale la fotbal, o problemă recurentă

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 18 februarie

Abuzurile legate de organizarea Cupelor Mondiale la fotbal, o problemă recurentă

English Version

Organizarea Cupelor Mondiale de fotbal a fost adesea umbrită de scandaluri şi controverse legate de drepturile omului, corupţie privind atribuirea şi abuzuri sistemice. Cazurile recente din Qatar 2022 şi viitoarea ediţie din 2030, care va fi găzduită de Maroc, Spania şi Portugalia, ridică semne de întrebare cu privire la responsabilitatea FIFA şi la impactul social al acestor competiţii. De asemenea nici mondialul din Rusia (2018) nu a fost scutit de controverse.

Maroc 2030: o curăţenie sângeroasă pentru o imagine impecabilă

Conform unor informaţii apărute recent, Marocul ar fi iniţiat o amplă campanie de eliminare a câinilor vagabonzi, omorând deja mii de animale în spaţii publice, cu scopul de a prezenta un oraş "curat" pentru Campionatul Mondial din 2030. Această practiciă brutală a atras critici vehemente din partea activiştilor pentru drepturile animalelor, inclusiv din partea celebrei Jane Goodall. Potrivit unor rapoarte citate de Daily Mail, autorităţile marocane ar fi ordonat uciderea a până la trei milioane de câini ai străzii, folosind metode barbare, precum împuşcarea lor la vedere. Activiştii acuză FIFA că ignoră aceste abuzuri, deşi există soluţii umane, precum sterilizarea şi relocarea animalelor.

Qatar 2022: exploatarea muncitorilor migranţi

Situaţia dramatică a muncitorilor migranţi din Qatar, care au construit infrastructura pentru Cupa Mondială din 2022, a fost intens criticată de comunitatea internaţională. Investigaţiile au scos la iveală condiţii de muncă inumane, salarii neplătite şi un număr ridicat de decese în rândul lucrătorilor. Organizaţii precum Amnesty International au documentat numeroase cazuri de exploatare, comparând situaţia cu o formă modernă de sclavie. De asemenea, Qatarul a fost criticat pentru persecutarea comunităţii LGBTQ, interzicând orice formă de exprimare publică a identităţii de gen sau orientării sexuale. Mai mulţi fani şi activişti au fost arestaţi pentru purtarea simbolurilor Pride, iar FIFA a fost acuzată că a pactizat cu regimul qatarez pentru a evita conflictele politice.

FIFA: complicitate sau nepăsare?

Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) a fost frecvent acuzată că pune profitul înaintea responsabilităţii sociale. Deşi susţine oficial respectarea drepturilor omului, realitatea arată că FIFA tolerează abuzurile atâta timp cât acestea nu afectează desfăşurarea competiţiei sau veniturile generate. Marile competiţii sportive sunt oportunităţi economice imense pentru ţarile gazdă, dar preţul plătit de comunităţile locale este adesea unul foarte mare. De la evacuări forţate şi distrugerea habitatelor naturale, până la represiunea activiştilor şi cenzurarea presei, organizarea Cupelor Mondiale pare să urmeze un tipar de abuzuri sistematice.

Cupa Mondială este, fără îndoială, cel mai aşteptat eveniment fotbalistic global, dar scandalurile asociate organizării sale ridică întrebări serioase despre etica şi responsabilitatea FIFA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7671
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2843
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0138
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.3179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb