Achiziţiile publice - simplificate pentru lucrările de infrastructură

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 11 martie 2022

Achiziţiile publice - simplificate pentru lucrările de infrastructură

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii are în consultare până luni un proiect de ordonanţă de urgenţă privind viitoarele modificări legislative Printre acestea se numără stabilirea unui termen de 15 zile pentru eliberarea avizelor şi autorizaţiilor de către autorităţile locale

Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică, pe site-ul instituţiei, proiectul de act normativ prin care va fi modificată legislaţia privind modul de desfăşurare a achiziţiilor publice şi procedurile de eliberare a avizelor.

Potrivit vicepremierului Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor li Infrastructurii, prin viitoarea legislaţie vor fi eliminate întârzierile artificiale în faza de licitaţie la evaluarea ofertelor, vor fi eliminate ofertele nejustificat de mici şi nu vor mai putea fi blocate din cauza creşterii preţurilor contractele aflate în faza de implementare.

"În ceea ce priveşte evaluarea ofertelor, stabilim un singur termen limită pentru răspunsul către ofertanţi, privind documentele justificative. De asemenea, stabilim un prag de 80% din valoarea estimată, pentru oferte; sub acest prag ofertele vor fi considerate neobişnuit de scăzute. Aceste oferte vor fi supuse unei noi analize şi, dacă se constată că preţurile consemnate sunt sub valoarea de piaţă, ofertele vor fi respinse.

Totodată introducem obligaţia ajustării preţurilor pentru contractele cu o durată mai mare de 6 luni, în funcţie de evoluţia preţurilor din piaţă şi vom elimina contestaţiile nejustificate prin stabilirea reţinerii obligatoriu a cauţiunii firmelor care pierd contestaţiile", a precizat vicepremierul Sorin Grindeanu.

Legat de faza de implementare a proiectelor, iniţiativa de act normativ prevede înlocuirea cu un nou contractant, fără reluarea întregii proceduri de licitaţie, a contractantului care nu respectă termenele stabilite în contract. Stadiul de execuţie al lucrărilor va fi monitorizat prin emiterea, din 90 în 90 de zile, unor certificate intermediare, iar antreprenorul notificat negativ cu aceste certificate nu va mai putea câştiga licitaţii dacă participă în perioada în care are deja în derulare un contract la execuţia căruia a înregistrat întârzieri. Totodată vor fi introduse ordine de începere separate pentru faza de proiectare şi pentru faza de execuţie, astfel încât antreprenorul să nu mai poată pretinde cheltuieli suplimentare pe motiv că şi-a mobilizat inutil resursele.

Proiectul de act normativ mai prevede că, pentru lucrările de infrastructură, terenurile din proprietatea autorităţilor locale se vor transfera de drept în cea a autorităţii contractante care derulează investiţia. De asemenea, va exista un termen de 15 zile calendaristice de la depunerea solicitării pentru analizarea documentaţiei necesare eliberării certificatelor de urbanism, avizelor de la Apele Române/ ISU/consiliile locale/ proprietarii de utilităţi.

"Dacă aceste entităţi au observaţii, pot emite doar o singură dată certificate, avize sau autorizaţii condiţionate. Ulterior măsurilor pe care beneficiarul le ia conform cerinţelor din document, autorităţile respective nu mai pot emite alte solicitări. Autorităţile în cauză sunt obligate să emită autorizaţiile în termen de 5 zile după ce beneficiarul îndeplineşte condiţiile. În caz contrar se va considera că documentele respective au fost emise tacit", precizează vicepremierul Sorin Grindeanu.

Data limită până când se pot trimite observaţii cu privire la proiectul de ordonanţă de urgenţă este luni, 14 martie 2022. Conform unor surse guvernamentale, proiectul legislativ ar urma să fie adoptat într-una din şedinţele de guvern de săptămâna viitoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb