ZIARUL BURSA

11 martie 2022
Ediţia din 15.08.2024
Ilustraţie de MAKE

Dobânzi tot mai mari, rate crescute la bănci

Mihai GongoroiBănci-Asigurări / 11 martie 2022

Aurelian Dochia: "Banca Naţională va încerca să tempereze creşterea dobânzilor" Dragoş Cabat: "O dobândă real-negativă foarte mare nu este ceva normal care ar trebui să existe într-o economie" Adrian Codirlaşu: "ROBOR pe termen scurt ar putea creşte până la 4,5" Dan Suciu: "Majorarea cotaţiilor ROBOR este în graficul de creştere aşteptat" 

Războiul de la graniţă pare să se reflecte şi în majoritatea domeniilor economice din ţara noastră, indicatorii macroeconomici înrăutăţindu-se, pe fondul mişcărilor geo-politice din regiune. Pe lângă majorările de preţuri care se anunţă în domenii precum agricultura şi energia, trebuie luate în seamă şi creşterile dobânzilor, ce urcă ratele lunare ale creditelor bancare.

Ovidiu Demetrescu

Buturuga City răstoarnă sectorul construcţiilor

Ovidiu Demetrescu, partener OCD Capital & Resource şi London BrokersBănci-Asigurări / 11 martie 2022

Sectorul asigurărilor este, în aparenţă, unul cu o însemnatate relativ mică în economie şi cu impact redus în sectoare mari cum ar fi acela al construcţiilor. Când ne uităm puţin mai de aproape, însă, la fondul lucrurilor vedem următoarele:

- niciun proiect de construcţii sau proiect mare de infrastructură, de energie, de explorare de petrol şi gaze, de construcţie autostrăzi, de construcţie a unei centrale electrice ş.a.m.d nu poate fi făcut fără garanţiile cerute de beneficiar şi contractate de antreprenori şi furnizori şi oferite sau subscrise de bănci şi companii de asigurări.

Încep să se închidă fabricile din Europa

Încep să se închidă fabricile din Europa

Călin RecheaMacroeconomie / 11 martie 2022

Călin Rechea

Creşterea explozivă a preţurilor energiei începe să-ţi facă efectele la nivelul sectorului industrial din Europa. Aici nu poate fi vorba despre reducerea temperaturii din termostat, aşa cum ne sfătuiesc autorităţile europene.

"Religia" imperială sau despre drogul elitelor ratate

"Religia" imperială sau despre drogul elitelor ratate

Cornel CodiţăEditorial / 11 martie 2022

Cornel Codiţă

Ipoteza a fost enunţată, nu doar o singură dată. De la nivelul bunului simţ al omului de rînd, pînă la înalta expertiză psiho-medicală: ceea ce se întîmplă sub ochii noştri, în Ucraina, nu are nimic de a face cu raţionalitatea.

Noi negocieri Rusia-Ucraina fără rezultat

Noi negocieri Rusia-Ucraina fără rezultat

V.R.Internaţional / 11 martie 2022

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nu crede că acţiunea din Ucraina se va transforma într-un război nuclear Vladimir Putin: "Nu ne vom ascunde de nimeni" 

Discuţiile purtate ieri între ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, în Turcia, pe marginea conflictului dintre cele două ţări, nu au dus la vreun rezultat.

Controale pe întreg lanţul de comercializare a combustibililor

SCANDALUL SCUMPIRII CARBURANŢILOR Controale pe întreg lanţul de comercializare a combustibililor

M.G.Miscellanea / 11 martie 2022

Premierul a cerut ANAF, ANPC şi Consiliului Concurenţei să verifice toate companiile petroliere din piaţă ANPC a amendat, ieri, benzinariile cu un total de 370.000 de lei 

Premierul Nicolae Ciucă a cerut Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Consiliului Concurenţei să verifice companiile care au scumpit, zilele trecute, preţurile carburanţilor în mod nejustificat, conform autorităţilor.

Inflaţia anuală din SUA a ajuns la 7,9%, în februarie

CEL MAI RIDICAT NIVEL DIN IANUARIE 1982 Inflaţia anuală din SUA a ajuns la 7,9%, în februarie

M.G.Piaţa de Capital / 11 martie 2022

Şocul pe materii prime va împinge şi mai sus inflaţia în luna martie BCE, ton mult mai agresiv după şedinţa de politică monetară de ieri Ultima dată când inflaţia a fost la 7,9% în SUA, rata dobânzii de politică monetară era 13% 

Indicele preţurilor de consum (CPI) din Statele Unite a crescut cu un ritm lunar în linie cu aşteptările în februarie, de 0,8%, după ce în ianuarie avansul lunar al preţurilor de consum a fost de 0,6%, conform datelor publicate ieri de Departamentul American pentru Muncă. În decembrie 2021 ritmul lunar al inflaţiei a fost de 0,5%, în noiembrie de 0,8%, iar în octombrie de 0,9%.

Achiziţiile publice - simplificate pentru lucrările de infrastructură

Achiziţiile publice - simplificate pentru lucrările de infrastructură

I.Ghe.Politică / 11 martie 2022

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii are în consultare până luni un proiect de ordonanţă de urgenţă privind viitoarele modificări legislative Printre acestea se numără stabilirea unui termen de 15 zile pentru eliberarea avizelor şi autorizaţiilor de către autorităţile locale  

Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică, pe site-ul instituţiei, proiectul de act normativ prin care va fi modificată legislaţia privind modul de desfăşurare a achiziţiilor publice şi procedurile de eliberare a avizelor.

USR vrea reexaminarea legii de desfiinţare a SIIJ

USR vrea reexaminarea legii de desfiinţare a SIIJ

I.Ghe.Politică / 11 martie 2022

Uniunea Salvaţi România i-a solicitat, ieri, prin intermediul unei scrisori deschise, preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea adoptată Parlament privind desfiinţarea Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), act normativ care a trecut de controlul Curţii Constituţionale.

Bani pentru tinerii fermieri

Bani pentru tinerii fermieri

G.M.Macroeconomie / 11 martie 2022

Peste 4 milioane de euro vor fi alocate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) pentru proiectele depuse de 14 tineri fermieri care doresc achiziţionarea de utilaje agricole.

Mircea Bica, directorul general al furnizorului de electricitate şi gaze naturale Nova Power & Gas

MIRCEA BICA, CEO NOVA POWER & GAS: "Tranziţia energetică are costurile ei, iar preţul electricităţii va rămâne mai sus faţă de cel de dinaintea pandemiei"

M.G.Macroeconomie / 11 martie 2022

Cîţu: "Redeschidem cărbunele, vor fi angajaţi 600 de mineri. Legea offshore este aproape gata" Guvernul anunţă intrarea în funcţionare a 700 de MW până la jumătatea lui 2023 

Tranziţia energetică are costurile ei, iar preţul energiei electrice va rămâne mai sus comparativ cu perioada de dinainte de pandemie, a afirmat, ieri, Mircea Bica, directorul general al furnizorului de electricitate şi gaze naturale Nova Power & Gas, în cadrul conferinţei DigitALL organizată de publicaţia energynomics.ro.

Bitcoin scade sub 40.000 de dolari, după evaporarea entuziasmului adus de ordinul lui Biden

Bitcoin scade sub 40.000 de dolari, după evaporarea entuziasmului adus de ordinul lui Biden

A.I.Bănci-Asigurări / 11 martie 2022

Ordinul privind activele digitale se concentrează pe protecţia consumatorilor, stabilitate financiară, activităţi ilicite, competitivitatea SUA în industrie, incluziunea financiară şi inovarea responsabile 

Bitcoin şi alte criptomonede erau în scădere ieri, pe măsură ce o parte din entuziasmul generat de ordinul executiv al preşedintelui american Joe Biden privind activele digitale s-a evaporat, conform CNBC.

Misiuni aliate comune în ţara noastră

Misiuni aliate comune în ţara noastră

I.Ghe.Miscellanea / 11 martie 2022

Forţele aliate aflate pe teritoriul ţării noastre continuă în aceste zile misiunile de pregătire comună, în contextul conflictului militar care se desfăşoară între Federaţia Rusă şi Ucraina.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
Scăderi pentru majoritatea indicilor

BVB Scăderi pentru majoritatea indicilor

A.I.Piaţa de Capital / 11 martie 2022

Tranzacţii de 106 milioane de lei, peste cele din sesiunea anterioară  

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat penultima sesiune de tranzacţionare a săptămânii preponderent în teritoriul negativ, în ton cu scăderile din pieţele...

MACRO NEWSLETTER 11 martie 2022

MACRO NEWSLETTER 11 martie 2022

Macroeconomie / 11 martie 2022

Preţurile de consum din Cehia şi-au accelerat creşterea anuală şi în februarie 2022, până la 11,1%, de la 9,9% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare peste aşteptări, de 1,3%, după un avans de 4,4% în luna anterioară. Preţurile...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo