MIRCEA BICA, CEO NOVA POWER & GAS: "Tranziţia energetică are costurile ei, iar preţul electricităţii va rămâne mai sus faţă de cel de dinaintea pandemiei"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 11 martie 2022

Mircea Bica, directorul general al furnizorului de electricitate şi gaze naturale Nova Power & Gas

Mircea Bica, directorul general al furnizorului de electricitate şi gaze naturale Nova Power & Gas

Cîţu: "Redeschidem cărbunele, vor fi angajaţi 600 de mineri. Legea offshore este aproape gata" Guvernul anunţă intrarea în funcţionare a 700 de MW până la jumătatea lui 2023

Tranziţia energetică are costurile ei, iar preţul energiei electrice va rămâne mai sus comparativ cu perioada de dinainte de pandemie, a afirmat, ieri, Mircea Bica, directorul general al furnizorului de electricitate şi gaze naturale Nova Power & Gas, în cadrul conferinţei DigitALL organizată de publicaţia energynomics.ro. Bica a declarat: "Tranziţia energetică are costurile ei. Trecerea la decarbonare se face prin surse regenerabile, iar eu îmi menţin părerea că preţurile vor fi în continuare destul de ridicate sau măcar mult mai ridicate decât înainte de pandemie. Deci preţurile, în viitor, vor fi mult mai ridicate. Legat de efortul de CAPEX care este considerabil pe tehnologii de regenerabile, acesta se recuperează mult mai repede la preţurile actuale decât se recupera înainte şi - din ce am văzut în piaţă - cei care doresc să investească în regenerabil numai au nevoie de scheme de sprijin pentru recuperarea CAPEX-ului".

Liviu Drăgoi, sales manager la ACE Industrial Software Solutions, a afirmat, la rândul său, că pentru a vorbi despre preţuri trebuie mai întâi să ajungem la o maturitate pe zona de producţie de energie.

"Dacă discutăm strict de energie electrică nu avem maturitate pe zona de producţie şi suntem în permanentă schimbare. Şi nici pe zona de transport - dacă ne uităm către importuri vedem că avem o problemă de reţea. Cred că este greu să aspirăm spre preţuri mai bune neavând aceste două componente foarte mature", a punctat Liviu Drăgoi.

În ceea ce priveşte partea de gaze naturale, Oana Bucur, lider al task-force-ului pe digitalizare din cadrul FPPG (Federaţia Patronală de Petrol şi Gaze), a spus că esenţială este modificarea legii offshore astfel încât să se deblocheze investiţiile majore din Marea Neagră. Bucur a spus că preţurile din România sunt aliniate la nivelul european şi nu există situaţii în care România să aibă diferenţe faţă de alte ţări.

"De foarte mult timp, chiar şi la momentul actual, există o mare dezbatere în ceea ce priveşte impozitarea producătorilor în ceea ce priveşte gazele naturale, mai exact despre legea offshore. Peste un anumit nivel de cost care este atins foarte uşor tot ceea ce se obţine defapt ajunge prin supraimpozitare nu la producător, ci în altă parte. Practic, din punctul de vedere al producătorilor, ce este esenţial acum este modificarea legii offshore care ar permite deblocarea investiţiilor majore din Marea Neagră aşteptate de foarte mult timp de foarte multă lume. Contextul preţurilor a fost complex şi până acum şi este cu atât mai complex şi acum. Numai că acesta este finalul discuţiei pe care o putem avea. Începutul discuţiei reprezintă investiţiile pe care trebuie să le facem în România şi care, iată, sunt încă blocate. Aşteptăm deblocarea lor şi cu siguranţă asta va aduce o flexibilitate şi va duce discuţia mai mult spre cantităţi şi spre ce poate România să facă în mod concret decât spre preţuri care aşa cum vedeţi sunt aliniate la nivel european şi nu există o situaţie în care România să aibă foarte multe alternative sau diferenţe faţă de celelalte ţări. (...) Nivelul de impozitare din România este piedica fundamentală în demararea unor astfel de proiecte. În România impozitarea este undeva la 4 sau 5 ori mai mare decât media europeană. Din perspectiva unui investitor este evident că nu este un mediu atractiv şi sperăm într-o modificare cât mai rapidă a acestei situaţii", a spus Oana Bucur.

Cîţu: "Legea offshore este aproape gata şi va fi adoptată prin procedură de urgenţă"

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a anunţat ieri că România are deja surse alternative la combustibilii din Rusia pentru a produce energie, una dintre acestea fiind repornirea unor capacităţi pe cărbune şi că legea offshore este aproape gata şi va fi adoptată de Parlament în procedură de urgenţă. Cîţu a spus că 600 de persoane vor fi reangajate în sectorul minier pentru creşterea capacităţii de producţie în acest domeniu.

Totodată, prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit ieri cu reprezentanţii companiilor Romelectro, Hidroconstruct, Hidroelectrica, CE Oltenia şi CE Hunedoara, pentru a identifica soluţii de dezvoltare a capacităţii naţionale de producere a energiei electrice. Obiectivul este creşterea nivelului de independenţă energetică a României, încă din acest an, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Potrivit guvernului, până la finalul anului următor vor intra în folosinţă circa 700 de MW: CEO Oltenia - 300 MW (din luna mai), Romgaz - 210 MW (la Iernut, până la finalul anului) şi Hidroelectrica - 200 MW (începând din 2023).

Guvernul promite că va intensifica planurile de investiţii din Fondul de Modernizare, pentru dezvoltarea capacităţilor de producere a energiei, inclusiv din surse regenerabile şi face referire la proiectele în valoare de 1,4 miliarde euro depuse la începutul acestui an de CE Oltenia, din care 895 milioane de euro din Fondul de Modernizare. "Alte 400 de milioane de euro vor fi alocate proiectelor depuse de Transelectrica, la care se vor adăuga cele 1,1 miliarde euro pentru dezvoltarea reţelei de distribuţie a energiei electrice", precizează Executivul.

În această lună, ministerul Energiei are programată lansarea apelurilor de proiecte în domeniul energiei în valoare de 960 milioane euro, care vor conduce, în anii următori, la o capacitate suplimentară de producere a energiei electrice de 260 MW. Din Fondul de Modernizare, în această toamnă vor fi puse la dispoziţie alte 2,8 miliarde euro pentru dezvoltarea capacităţilor de producere a energiei, mai precizează Guvernul.

Gabriel Tache, country sales manager Eaton România: "Soluţiile de stocare a energiei electrice sunt de ordinul câtorva MW"

Gabriel Tache, country sales manager Eaton România a afirmat, în cadrul conferinţei, că, în prezent, soluţiile de stocare a energiei electrice sunt de ordinul câtorva MW: "Soluţiile de stocare (a energiei electrice) sunt de tipul MW-ilor. Singura problemă este termenul ridicat de livrare pentru astfel de soluţii pentru că această penurie pe partea de componente electronice şi pe partea de materii prime aferente producţiei de baterii - de litium sau alte tipuri de baterii - fac ca timpul de livrare să fie de ordinul lunilor. Noi avem soluţiile de stocare de energie folosind baterii reciclate deja într-o alianţă cu producătorul de maşini electrice Nissan. Practic bateriile pe care ei le înlocuiesc la un interval de timp, 5-6 ani, sunt preluate şi folosite în sistemele de stocare a energiei electrice, bineînţeles după un proces de reînnoire. (...) Am dezvoltat puternic soluţii pe care le implementăm acum. Am început în vestul Europei şi uşor-uşor ne mutăm la nivelul întregii Europe. Puterile de care discutăm pentru microgrid-ul din clădire este undeva până în zona 1-2 MW şi ceva mai mari pentru site-uri industriale. În zona de utilităţi nu am ajuns. Acolo vorbim de zeci, sute de MW".

----------

Daniel Pisaru, chief commercial officer Safetech Innovations: "Suntem într-un proces de externalizare, deschidem subsidiare în Marea Britanie şi Emiratele Arabe Unite"

Daniel Pisaru, chief commercial officer la Safetech Innovations, a declarat că societatea sa se află într-un proces de extindere internaţională. "Deschidem subsidiare în Marea Britanie şi Emiratele Arabe Unite", a spus Pisaru.

"Noi acum suntem într-un proces de externalizare internaţională, deschidem subsidiare în Marea Britanie şi Emiratele Arabe Unite. Suntem într-o recrutare constantă, dar nu găsim (specialişti). Desfăşurăm programe în universităţi prin care încercăm să-i atragem încă de pe băncile şcolii şi să-i şcolim în cadrul diviziilor noastre. Doar că, acum, datorită contextului pandemic şi geopolitic de astăzi, ne-am confruntat cu o cerere destul de mare şi nevoia de a intra în producţie imediată, ceea ce nu ne-a permis foarte mult să creştem efectivele cu pregătirea... Nu am avut nici timp să-i pregătim", a spus Pisaru. Acesta a mai precizat că Safetech este în linia întâi în zilele acestea, odată cu conflictul militar din Ucraina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb