Bitcoin şi alte criptomonede erau în scădere ieri, pe măsură ce o parte din entuziasmul generat de ordinul executiv al preşedintelui american Joe Biden privind activele digitale s-a evaporat, conform CNBC.
Bitcoin era în scădere cu 7,3%, la 39.200 de dolari, la ora 14:30, în timp ce pentru Ethereum declinul era de circa 5,5%, la 2.600 de dolari, conform datelor Coindesk.
La mijlocul săptămânii, piaţa criptomondelor a fost cuprinsă de un val de optimism, după ordinul executiv al preşedintelui american Joe Biden privind criptomonedele, ce se concentrează pe şase domenii cheie: protecţia consumatorilor, stabilitate financiară, activităţi ilicite, competitivitatea Statelor Unite în industrie, incluziunea financiară şi inovarea responsabilă. Între altele, ordinul solicită guvernului SUA să exploreze "infrastructura tehnologică şi capacitatea necesară pentru o potenţială" monedă digitală a băncii centrale, conform agenţiei americane.
Jucători importanţi din industria criptomonedelor au lăudat mişcarea guvernului SUA, Cameron Winklevoss, co-fondatorul exchange-ului Gemini numindu-l un "moment de cotitură".
Dar, nu toată lumea a fost convinsă. Guy Gotslak, co-fondator al platformei de investiţii în criptomonede My Digital Money a spus, conform CNBC: "Ordinul are în primul rând un caracter defensiv. Obiectivele sale principale sunt să protejeze poziţia financiară a SUA la nivel global, să se asigure că reglementările Statelor Unite nu sunt ocolite prin utilizarea criptomonedelor, să se asigure că investitorii şi utilizatorii cripto sunt protejaţi din punct de vedere legal şi că industria cripto este reglementată".
Gotslak a adăugat: "Nu este ceva rău, cu toţii ne dorim aceleaşi lucruri. Vrem să protejăm investitorii, în special pe cei mici. Dar ordinul nu îndrumă guvernul să ia măsuri proactive pentru stimularea creşterii tehnologiei".
Vijay Ayyar, vicepreşedintele pentru dezvoltare corporativă şi internaţională a exchange-ului Luno este de părere că ordinul este, vorbind în general, mai mult pozitiv decât neutru. "Chiar dacă piaţa a reacţionat pozitiv în urma anunţului, impulsul nu a fost suficient de puternic pentru a depăşi rezistenţa de la 42.000 de dolari", a spus acesta. "Vedem că Bitcoin este limitat într-o consolidare largă, fără să facă o mişcare puternică în vreo direcţie, la care se adaugă incertitudinea legată de situaţia din Ucraina", a adăugat Ayyar.
Bitcoin, cea mai răspândită monedă digitală din lume, se tranzacţionează în prezent cu mult sub maximul de aproape 70.000 de dolari, din octombrie anul trecut, având de la începutul lunii februarie o evoluţie laterală, potrivit datelor furnizare de investing.com.