Încep să se închidă fabricile din Europa

Încep să se închidă fabricile din Europa

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Adevărul - prima victimă / 11 martie 2022

"Am intrat într-un teritoriu complet necunoscut, iar distrugerea cererii poate ajunge la o scară nemaivăzută". (Fabian Rrnningen, analist Rystad Energy)

Călin Rechea

Creşterea explozivă a preţurilor energiei începe să-ţi facă efectele la nivelul sectorului industrial din Europa. Aici nu poate fi vorba despre reducerea temperaturii din termostat, aşa cum ne sfătuiesc autorităţile europene.

Bloomberg scrie că oţelăriile, fabricile de îngrăşăminte chimice sau cele de hârtie încep să oprească anumite capacităţi de producţie, în condiţiile în care sunt tot mai multe cazuri în care preţul de vânzare al produselor finite nu acoperă nici măcar costul energiei.

Nu trebuie să uităm că autorităţile de la Kremlin au anunţat că pregătesc lansarea unor sancţiuni împotriva statelor considerate ostile, între care se regăsesc toate ţările Uniunii Europene, iar acestea vor include şi limitarea sau oprirea exporturilor de materii prima strategice.

În decretul semnat de preşedintele Putin, prin care vor fi aplicate măsuri economice până la sfârşitul anului curent, este inclusă "interdicţia exporturilor şi/sau importurilor de produse şi materii prime conform unei liste care va fi alcătuită de guvernul Rusiei".

Toate acestea vor conduce la o creştere considerabilă a costurilor de producţie, dincolo de cele determinate de costurile energiei.

În ceea ce priveşte preţurile energiei, un analist de la Rystad Energy a declarat pentru Bloomberg că "am intrat într-un teritoriu complet necunsocut", iar "distrugerea cererii poate ajunge la o scară nemaivăzută".

Acesta este contextul în care "producătorii de oţel din Europa, din Spania până în Germania, îşi încetinesc sau opresc producţia, deoarece costurile ridicate fac producţia nesustenabilă", după cum scrie agenţia de ştiri americană.

Compania Acerinox a anunţat închiderea parţială a unei fabrici de oţel inoxidabil din Cadiz, pe fondul unei dublări a preţului electricităţii în ultimele două săptămâni, iar alte capacităţi de producţie pentru prefabricate se vor opri în zilele următoare dacă nu se reia producţia de oţel.

Companiile Salzgitter, din Germania, şi Liberty Steel, din Marea Britanie, au anunţat, de asemenea opriri ale capacităţilor de producţie. Bloomberg mai scrie că preţul oţelului utilizat în construcţii a atins un nou record în Europa.

Cotaţii recente de pe pieţele europene ale energiei electrice arată preţuri de aproape 500 EUR/MWh, inclusiv în ţara noastră, în timp ce în Spania preţul electricităţii a atins aproape 550 EUR/MWh.

Pe de altă parte, "preţul record al gazelor naturale ameninţă să creeze un şoc alimentar la nivel global", după cum subliniază Bloomberg, în condiţiile în care fabricile de îngrăşăminte sunt forţate să-şi reducă producţia.

Doi dintre cei mai mari producători de îngrăşăminte din Europa, Yara International din Norvegia şi Borealis AG din Austria, au anunţat reduceri semnificative ale producţiei.

Oficialii companiei Yara au declarat că producţia de uree la nivelul fabricilor sale din Europa va reprezenta doar 45% din capacitate la sfârşitul acestei săptămâni.

Reduceri semnificative ale producţiei de amoniac a anunţat compania austriacă Borealis, în timp ce producătorul ungar Nitrogenmuvek a anunţat oprirea temporară a producţiei de amoniac pe fondul capacităţilor de stocare limitate, după cum mai scrie genţia de ştiri americană.

Conform datelor de la Bloomberg, gazele naturale reprezintă circa 80% din costul producătorilor de îngrăşăminte chimice pe bază de azot, iar preţurile gazelor sunt de aproape 10 ori mai mari decât în urmă cu un an.

Şi în alte sectoare intensive din punct de vedere energetic, cum este cel al producţiei de hârtie, se apelează tot la suspendarea temporară a producţiei, cum este cazul companiilor Norske Skog din Norvegia sau Pro-Gest SpA din Italia. Reprezentanţii companiei italiene au declarat că preţul de vânzare al unei tone de hârtie este mai mic decât costul energiei necesare pentru fabricarea ei.

Handelsblatt a scris recent că industria Germaniei cere ajutor de la stat pentru a face faţă preţurilor energiei. "Preţurile energiei nu mai sunt sustenabile, nu mai putem produce", a declarat Carletta Heinz, proprietarul companiei Heinz-Glas, pentru cotidianul financiar german.

Costurile ridicate ale energiei reprezintă de mai mult timp o problemă pentru sectorul IMM-urilor din Germania, iar războiul din Ucraina a transformat-o într-o problemă existenţială.

În aceste condiţii, autorităţile din Europa au început să lucreze la planuri de contingenţă, care includ şi raţionalizarea producţiei în anumite sectoare industriale, după cum mai arată Bloomberg.

Preşedintelui unui grup de lobby industrial din Franţa a declarat pentru agenţia de ştiri americană că "trebuie să adoptăm o mentalitate de raţionalizare, deoarece această criză va dura".

Având în vedere că oţelul reprezintă o componentă fundamentală în construirea centralelor eoliene, reducerea producţiei de oţel subminează grav tocmai obiectivul de reducere a dependenţei energetice de Rusia prin accelerarea construirii centralelor eoliene şi solare.

Este greu de crezut că acest cerc vicios poate fi rezolvat de liderii actuali ai Europei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Cantitatile de gaz sau electricitate sunt aceleasi, doar pretul se modifica dupa cum vor speculatorii.

    Liber la specula pe bani gratis. Dar ne miram ca preturile sunt mari. 

    corporatiile tech si pharma conduc lumea cum vor prin guvernele corupte.

    Un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat și Guvernul României, împreună cu CNA și mai multe ONG-uri, pregătește o platformă informatică, ce va scana presa online, dar și bloguri și rețele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare și propagandă în contextul conflictului din Ucraina, conform informațiilor Profit. Echipa de comunicare a Guvernului a cerut departamentelor de relații publice din toate ministerele, într-un mesaj comun transmis pe e-mail (detalii mai jos), să desemneze câte un reprezentant în grupul de lucru și să vină, până vineri, 11 martie, cu observații pe narativele și cuvinte cheie incluse în motoarele de căutare și în parametrii de analiză.

    Potrivit propunerilor transmise, prima dintre combinațiile de cuvinte care vor aprinde becuri roșii de posibilă dezinformare și propaganda rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în același text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau președintele Klaus Iohannis cu un context de “corupție” ori “incompetență”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtișag”. Pentru presa de investigație, spre exemplu, orice articol care ar semnala acte de corupție, incompetență sau alte deficiențe în Executiv l-ar face pe autor suspect de a fi agent al propagandei ruse în algoritmii platformei. La fel, orice postare similară pe bloguri sau pe rețele sociale. 

    Dar in Rusia …

    1. Nu, cele mai multe inchise sunt din Europa.

    Transportatorii italieni vor sta luni pe margine. Nu mai suporta preturile la motorina.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb