Forţele aliate aflate pe teritoriul ţării noastre continuă în aceste zile misiunile de pregătire comună, în contextul conflictului militar care se desfăşoară între Federaţia Rusă şi Ucraina.
"La momentul actual, aceste grupuri de luptă au depăşit etapa de redislocare, de regenerare şi au atins momentul capacităţii operaţionale, complete sau iniţiale, şi au început să se instruiască împreună cu forţele Armatei României. Vorbim despre prezenţa în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în Bucureşti, în Buzău, în Focşani, în Smârdan. De asemenea, ne referim la cele trei medii de acţiune a acestor forţe: terestru, aerian şi maritim. Sunt operaţii militare conjugate şi coordonate la nivelul Comandamentului Forţelor Întrunite, care dau proba unei acţiuni comune şi eficiente. Dacă trebuie să facem apel la cifre, partea americană este cea mai numeroasă, cu aproximativ 2200 de militari, care se regăsesc în principal în baza de la Mihail Kogălniceanu. Smârdanul este un poligon în care am început exerciţiile comune. Parteneri sunt militarii noştri din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată Mărăşeşti din Constanţa, cu efective de nivel companie. De asemenea, trebuie să amintim, în ecuaţia participării, iniţiativa detaşamentului polonez de a primi o misiune naţională şi de a executa recunoaştere în partea de nord a României, misiune dedicată sprijinului refugiaţilor polonezi şi nu numai, din acea zonă. Avem, în plan multinaţional, un angajament în curs de desfăşurare, şi anume angajarea rezervei intermediare dedicate operaţiei EUFOR Althea, misiune UE în Balcani, unde există 134 de militari deja dislocaţi, urmând ca până pe 14 martie să-şi atingă capacitatea finală de operare, a declarat, pentru Observatorul Militar, generalul-maior Dorin Ioniţă, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite.
Înaltul oficial al Armatei Române a precizat că în actualul context geopolitic spaţiul aerian al ţării noastre este bine securizat.
"Ne bucurăm de prezenţa aeronavelor italiene şi germane dedicate Serviciului de luptă poliţie aeriană NATO, dar şi de prezenţa aeronavelor americane, cu misiune de patrulare în zone dedicate, la care se adaugă misiuni MEDEVAC şi de cercetare. Concluzia este că suntem în măsură să ne apărăm ţara. Nu suntem singuri, aşa cum o putem constata. Ne-am pregătit pentru acest lucru, suntem într-o permanentă adaptare a situaţiei şi într-o permanentă dorinţă de integrare a tuturor forţelor, într-un singur tablou, cu o comandă unică şi cu un efect dorit de toată lumea", a mai spus generalul-maior Dorin Ioniţă pentru sursa citată.