Acoperirea cu reţele fixe capabile să furnizeze internet de bandă largă în România, disponibilă sub formă de hartă

R.S.
Miscellanea / 12 august

Acoperirea cu reţele fixe capabile să furnizeze internet de bandă largă în România, disponibilă sub formă de hartă

Peste 93% este gradul de acoperire naţional, la nivel de localitate, cu tehnologii pe fibră optică capabile să furnizeze servicii de comunicaţii electronice în bandă largă de cel puţin 1 Gbps, conform studiului ANCOM privind determinarea ariei teritoriale de acoperire a reţelelor publice fixe de comunicaţii electronice, capabile să furnizeze servicii de comunicaţii electronice în bandă largă. Din raportările furnizorilor, pe baza cărora a fost realizat studiul, mai reiese că populaţia din 1.635 de localităţi nu are acces sau are acces parţial la servicii de internet în bandă largă, cele mai multe astfel de localităţi fiind în judeţele Alba şi Hunedoara, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Potrivit comunicatului, rezultatele studiului sunt disponibile online, sub forma unei hărţi realizate la nivel de localitate, disponibilă la adresa: https://vhcn.ancom.ro/.

Gradul de acoperire în funcţie de tehnologia de comunicaţii electronice

Conform datelor primite de la furnizori şi prelucrate de ANCOM în cadrul studiului, gradul de acoperire a localităţilor din România cu reţele de fibră optică instalate până la nivelul numerelor administrative (tehnologii FTTH/B) este de peste 93%. Următoarele tehnologii care permit furnizarea de internet în bandă largă sunt, în funcţie de gradul de acoperire, tehnologiile de comunicaţii de tip DSL cu o acoperire de peste 33%, tehnologiile de comunicaţii fără fir la punct fix, precum FWA, cu o acoperire de peste 29% şi tehnologiile de comunicaţii de tip DOCSIS 3 cu o acoperire de peste 22%.

Gradul de acoperire în funcţie de viteza de download

După prelucrarea informaţiilor primite de la furnizori referitoare la vitezele maxime de download, la nivel naţional, a reieşit că se pot atinge viteze mai mari sau egale cu 1000 Mbps în peste 93% dintre localităţile din România.

Localităţi neacoperite cu servicii cu viteze de download de 100 Mbps şi superioare

Din analiza datelor prelucrate, se observă că localităţile neacoperite cu servicii cu viteze de download de 100 Mbps şi superioare sunt concentrate în general în zone geografice cu acces fizic mai dificil, zone montane de pe cuprinsul arcului carpatic, zone din delta Dunării sau în localităţi rurale izolate din zone de deal şi de câmpie. Aşadar, conform studiului, populaţia din 1.635 de localităţi din 39 de judeţe nu are acces sau are acces parţial la servicii de comunicaţii electronice în bandă largă, printre care enumerăm judeţele Alba, Hunedoara şi Caraş-Severin care au cele mai multe localităţi neacoperite, respectiv 306, 177 şi respectiv 99 de localităţi, se menţionează în comunicat.

Studiu

În anul 2023, ANCOM a solicitat furnizorilor de reţele şi/sau servicii publice fixe de comunicaţii electronice informaţii privind tehnologia de comunicaţii, viteza maximă de download şi de upload şi, de asemenea, informaţii relevante despre investiţiile planificate pentru instalarea de noi reţele sau modernizarea ori extinderea reţelelor existente cu reţele de foarte mare capacitate (VHCN) în următorii 3 ani. Studiul a fost realizat pe baza raportărilor a 474 de furnizori.

Pe baza datelor la nivel de adresă administrativă transmise de furnizori, ANCOM a stabilit gradul de acoperire cu reţele capabile să asigure viteze de download al datelor de cel puţin 2, 30, 100, 300, 500 şi, respectiv, 1000 Mbps la nivel de localitate. Această abordare urmăreşte să ofere o perspectivă cât mai exactă asupra gradului de acoperire cu servicii fixe de comunicaţii electronice, la nivel de localitate, cu posibilitatea de analiză şi decizie informată pentru autorităţile centrale şi locale referitoare la zonele specifice unde se apreciază ca fiind necesară dezvoltarea infrastructurii şi stimularea investiţiilor în domeniul comunicaţiilor electronice, prin scheme de ajutor de stat sau prin alte fonduri.

Rezultatele studiului ilustrează prelucrarea informaţiilor transmise de furnizori cu privire la adresele administrative ce pot fi deservite de furnizorii de comunicaţii electronice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb