Acord preliminar UE - Italia pentru despăgubirea deponenţilor afectaţi de bail-in

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 aprilie 2016

Acord preliminar UE - Italia pentru despăgubirea deponenţilor afectaţi de bail-in

Comisia Europeană şi Italia au ajuns, vineri, la un acord preliminar cu privire la crearea unui fond care să îi despăgubească pe deponenţii ce au fost afectaţi anul trecut, când statul italian a salvat patru bănci mici.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat, citat de Reuters: "Există discuţii constructive între Comisie şi autorităţile italiene. Am ajuns la un acord cu privire la parametrii importanţi. Acum este rândul autorităţilor italiene să îl implementeze".

Oficialii italieni ai Ministerului de Finanţe nu au făcut declaraţii.

Premierul italian Matteo Renzi este supus presiunilor să găsească o soluţie prin care să îi despăgubească pe cei aproximativ 12.500 de deponenţi care şi-au pierdut economiile în toamna anului trecut, când autorităţile de la Roma au salvat patru bănci mici şi mijlocii cu suma de 3,6 miliarde de euro. Salvarea a fost făcută conform noilor prevederi europene în materie, care obligă acţionarii şi deţinătorii de obligaţiuni să suporte o parte din pierderi (bail-in).

O sursă guvernamentală citată de Reuters afirma, luna aceasta, că Ministerul Finanţelor de la Roma plănuia să le ceară băncilor private să susţină rambursarea banilor către deponenţii afectaţi în luna noiembrie a anului trecut, când au fost salvate "Banca delle Marche", "Banca Popolare dell'Etruria", "Cassa di Risparmio di Ferrara" şi "Cassa di Risparmio di Chieti".

Conform sursei, un fond de protecţie a depozitelor a fost înfiinţat în Italia, însă acesta are la dispoziţie 100 de milioane de euro - sumă care nu este suficientă ca să acopere toate pierderile, iar guvernul ar putea cere mai mulţi bani de la instituţiile de credit.

Menţionăm că volumul mare de credite neperformante din Italia afectează economia ţării şi reprezintă un motiv de îngrijorare pentru investitori, care, de la începutul anului, au vândut masiv acţiuni ale băncilor din această ţară.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Iesim si din cadrul bail in out.

    Cred ca este modelul inventat de Isarescu cu Bancorexul nu ? 

    Democratie criza a fost in 2008 FALIMENT trebuia decat sa salveze aceste banci

    chehese. 

    Și salvează bănci în stânga și dreapta, chiar dacă au o cotă de piață de 0.1% din sistemul bancar. Iar motivul italienilor este simplu: băncile italiene au vândut obligațiuni populației, nu investitorilor profesioniști. Oficialii italieni știu acest lucru și se tem că dacă "prostimea" pierde din principalul obligațiunilor, acest lucru va institui o teamă de a mai investi a "consumatorilor" și va duce la o lipsă de capital pentru băncile italiene.

    Mie mi se pare că sunt idioți. Cele 4 bănci nu trebuiau să mai existe: restructurare, fuzionare, recapitalizare pe banii acționarilor, eventual închidere. 

    1. Inchise

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb