Acordul cu FMI, în prelungiri

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 ianuarie 2013

Erik de Vrijer a declarat că ţara noastră nu va putea încheia un acord cu FMI fără să realizeze şi o înţelegere cu Comisia Europeană.

Erik de Vrijer a declarat că ţara noastră nu va putea încheia un acord cu FMI fără să realizeze şi o înţelegere cu Comisia Europeană.

Privatizarea "CFR Marfă", oferta secundară pentru "Transgaz" şi selecţia intermediarului pentru "CE Oltenia", printre obiectivele care trebuie realizate

Acordul de tip preventiv pe care ţara noastră îl derulează cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) urmează să fie prelungit cu trei luni, evaluarea fiind programată să aibă loc la finele lunii iunie, prin votul acordat în Consiliul Director, a declarat şeful misiunii Fondului în România, Erik de Vrijer. Extensia ar urma să permită Guvernului să atingă obiectivele convenite, de privatizare a unor companii, listarea, primară sau secundară, a unor întreprinderi pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), precum şi implementarea managementului profesionist în cadrul unor firme de stat, a precizat domnia sa.

Printre obiectivele agreate se află selecţia unui investitor strategic pentru "CFR Marfă" şi încheierea acordului de vânzare-cumpărare cu aces-ta. De asemenea, ar trebui ca, până la data evaluării acordului, să aibă loc oferta publică secundară pentru 15% din acţiunile "Transgaz", precum şi selectarea companiei sau consorţiului care să intermedieze oferta publică iniţială pentru 15% din titlurile "Complexului Energetic Oltenia", a precizat Erik de Vrijer.

Oficialul FMI a explicat că s-a decis o prelungire de trei luni, în loc de două, aşa cum solicitase Guvernul la începutul misiunii, pentru ca Executivul să aibă suficient timp să aleagă investitorul strategic pentru "CFR Marfă".

În cazul în care ţara noastră nu va îndeplini ţintele stabilite, actualul acord va expira, ceea ce înseamnă că nu vom mai avea o înţelegere cu FMI.

Reprezentanţii instituţiei estimează că economia ţării noastre a stagnat anul trecut, în timp ce, pentru acest an, prognozează o creştere de 1,5%.

"După cum ştiţi, creşterea economică din 2012 a fost zero, după 2,2% în 2011. Credem că în 2013 creşterea va fi în jur de 1,5%. Creşterea este relativ slabă, parte din cauză că după o criză financiară recuperarea ia timp, parte din cauza mediului extern, apoi din cauza vremii din 2012, dar, de asemenea, pentru că implementarea reformelor şi absorbţia fondurilor nu a fost atât de rapidă cum am planificat", a declarat Erik de Vrijer.

Cofinanţarea proiectelor publice derulate cu fonduri europene urmează să revină la 15%, din luna martie, de la 5%, cât este în prezent, a arătat domnia. Acordul cu Comisia Europea-nă (CE) este programat să se încheie în luna martie, când ar fi trebuit să se finalizeze şi cel cu FMI, a declarat domnia sa. CE a decis să închidă, în mod formal, acordul cu ţara noastră în luna martie, urmând să participe, însă, la următoarea evaluare.

Erik de Vrijer a declarat că ţara noastră nu va putea încheia un acord cu FMI fără să realizeze şi o înţelegere cu Comisia Europeană, în condiţiile în care România este membru al Uniunii Europene. Un nou acord cu Fondul este posibil, depinzând, însă, de modul în care se va finaliza actuala înţelegere şi de angajamentul Guvernului de a continua reformele structurale şi de a menţine o politică fiscală prudentă.

Ţara noastră obţinuse, din partea CE, o derogare care permitea ca finanţarea din partea autorităţilor pentru proiectele publice care beneficiază de fonduri europene să fie de doar 5%, în loc de nivelul standard de 15 procente.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Noi colonia cui santem?Sa vina domnul cu motocicleta ca vide tot.Se pricepe de minune sa distruga.

    Cu toata intelegerea de la FMI astia de acum nu sunt in stare sa finalizeze acordul asa cum a fost el stipulat...

    Au mai ramas nimicuri, companiile de stat unde daca este putere politica majora nu se pot explica erori sau greseli, dar exista dorinta politica??? 

    Ne mai auzim peste 6 luni!

    La revedere! 

    Spre surprinderea ta jigodie masonica scarboasa traiesc si te asigur ca-ti voi supravietui chiar si atunci cand in mare milostivirea Sa la Dreapta si Curata Judecata Dumnezeu iti va ingadui sa-ti cheltui in Rai zecile de milioane de euro furate atat de la stat cat si de la privati dar mai ales de la gura unor copii ai caror parinti ai decis sa-i extermini prin infometare!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb