Acţionarii BCR ar putea aproba realizarea unei emisiuni externe de obligaţiuni în lei

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 ianuarie 2007

Acţionarii BCR ar putea aproba realizarea unei emisiuni externe de obligaţiuni în lei

Acţionarii Băncii Comerciale Române (BCR) sunt convocaţi pe 21 februarie pentru a decide dacă aprobă modificarea şi completarea actului constitutiv al băncii şi realizarea unei emisiuni de titluri în lei pe piaţa internaţională de capital, potrivit unui anunţ citat de NewsIn. Titlurile ar urma să fie "de tipul program MTN" (medium term note - obligaţiuni pe termen mediu). Deciziile ar urma să fie luate în cadrul unei adunări generale a acţionarilor (AGA) extra­ordinare.

În aceeaşi zi, acţionarii sunt convocaţi şi într-o AGA ordinară, care conţine po ordinea de zi aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al BCR pentru anul 2007, stabilirea remuneraţiei pentru membrii consiliului de supraveghere al băncii şi aprobarea constituirii unor provizioane nede­ductibile fiscal.

Conducerea BCR a dat de înţeles, în noiembrie 2006, la finalizarea unei emisiuni de obligaţiuni în urma căreia a atras 242,8 milioane lei (69,2 milioane euro) de pe piaţa românească de capital, că următoarele emisiuni vor fi realizate în străinătate. "Având în vedere costurile extrem de ridicate ale pieţei de capital din România, precum şi ceea ce ar putea să însemne o oarecare lipsă de interes a operatorilor locali ori o lipsă de performanţă a capacităţilor de vânzare ale acestora, este foarte probabil că vom continua să structurăm şi să emitem astfel de instrumente de plasament, urmând însă ca emiterea să o facem pe piaţa internaţională", a declarat, în urmă cu două luni, vicepreşedintele executiv al BCR, Dan Bunea.

Propunerea de pe ordinea de zi a AGA BCR ar putea fi motivată şi de succesul ultimei emisiuni de titluri realizată de BRD - Groupe Societe Generale (SocGen). A doua bancă de pe piaţa românească a lansat, pe 29 noiembrie, pe bursa din Luxemburg, o emisiune de obligaţiuni în valoare de 500 milioane lei, cu scadenţa la cinci ani şi cu o dobândă anuală de 7,75%. Emisiunea a fost suprasubscrisă, iar BRD a vândut titluri în valoare totală de 735 milioane lei, realizând cea mai mare emisiune de obligaţiuni în lei de până acum din străinătate, potrivit datelor publicate de bursa din Luxemburg.

Noua formă a actului constitutiv al BCR, care va fi supusă aprobării acţionarilor, păstrea­ză prevederile prin care deciziile cheie - privind fuziunea, lichidarea, reorganizarea, consolidarea, majorarea capitalului social sau modificarea unor elemente importante din actul constitutiv - nu pot fi luate decât prin votul deţinătorilor a minimum trei sferturi (75%) din capitalul social. În plus, atât timp câr cele cinci Societăţi de Investiţii Finaciare (SIF), acţionari ai băncii, vor deţine cel puţin 20% din capitalul social al băncii, ele au dreptul la doi reprezentanţi în consiliul de supraveghere al BCR.

Principalul acţionar al băncii, grupul austriac Erste Bank, deţine în prezent 69,1% din capitalul social, după ce a preluat, în decembrie, în urma unei oferte, un pachet de 7,2% din acţiunile BCR, deţinute de salariaţii băncii. Cele cinci SIF-uri deţin, împreună, 30,1% din capitalul social al BCR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb