Acţionarii Conpet au aprobat programul de investiţii pentru următorii cinci ani

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 iunie 2020

Acţionarii Conpet au aprobat programul de investiţii pentru următorii cinci ani

Compania are în vedere proiecte în valoare de 450 milioane lei

Strategia de Investiţii pentru perioada 2020 - 2025 a transportatorului de petrol şi gaze Conpet (COTE) a primit aviz favorabil din partea acţionarilor, în şedinţa de la finele săptămânii trecute, se arată în raportul publicat de companie vineri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Demersul, apărut la iniţiativa Statului, vine în condiţiile în care executivul caută finanţare pentru susţinerea deficitului bugetar în creştere, puternic afectat de măsurile impuse de autorităţi pentru limitarea pandemiei de Covid-19, ce au blocat o bună parte din activităţile economice.

Astfel, este posibil ca, Statul să ceară dividende suplimentare de la companiile la care este acţionar majoritar, între care şi Conpet, care deja a alocat dividende în acest an în sumă de 61,05 milioane lei, atât din profitul anului trecut cât şi din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve din reevaluare.

La data de 31 martie a acestui an, compania avea numerar şi echivalente de numerar în sumă de 252,69 milioane lei, cea mai mare parte, de 244,03 milioane lei fiind depozite bancare cu scadenţa mai mică de trei luni, conform datelor din raportul trimestrial al companiei.

Pentru perioada 2020 - 2025, Conpet şi-a planificat investiţii de 450 milioane lei, din care 80 milioane lei reprezintă surse proprii.

Suma va fi alocată către reabilitarea conductelor, punerea în siguranţă a traversărilor de conducte, dar şi către finalizarea lucrărilor de înlocuire a firelor de legătură pe conductele de transport ţiţei la traversarea Dunării şi a braţului Borcea, precum şi construcţia şi reabilitarea unor rezervoare de ţiţei, având în vedere că 75% din cele deţinute de companie au peste 40 de ani, conform documentelor informative pentru AGA.

Practic, Conpet vrea să investească 102 milioane lei pentru înlocuirea a 124 km. de conducte de transport ţiţei, precum şi opt milioane lei pentru punerea în siguranţă a cel puţin două traversări cursuri de apă.

Pentru demararea şi finalizarea lucrărilor de înlocuire a firelor de legătură pe conductele de transport ţiţei import, între staţiile C1-C2 şi C3-C4, inclusiv traversarea fluviului Dunăre şi a braţului Borcea prin foraj orizontal dirijat, Conpet estimează investiţii de 160 milioane de lei.

Totodată, Conpet îşi propune, în următorii cinci ani, continuarea lucrărilor de construire rezervoare de diferite capacităţi, în trei locaţii, proiect în valoare de 21 milioane de lei.

De asemenea, Conpet vrea să finalizeze lucrările de implementare a unui Sistem Informatic de Evidenţă Patrimonială, în valoare de 3,8 milioane lei, din care 2,8 milioane lei între 2020 şi 2025.

Un alt proiect constă în alocarea a şapte milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de optimizare a sistemului SCADA şi upgradării hard şi soft a Sistemului de transmisie date şi automatizare utilizat de companie, iar nouă milioane de lei sunt destinate upgradării sistemului informatic ERP.

În vederea modernizării şi monitorizării sistemului de protecţie catodică în 30 de locaţii, Conpet va aloca 6,5 milioane lei.

Pentru sistemul de detectare şi localizare a scurgerilor de ţiţei din conductele magistrale de transport compania va investi 12,6 milioane lei, iar diferenţa până la valoarea estimată de 30 milioane lei, în 2026-2027.

Alte investiţii au în vedere lucrări de modernizare şi sistematizare a staţiilor de pompare, cu o valoare de nouă milioane lei, şi modernizări rampe de încărcare/descărcare, cu o valoare de 26 milioane lei.

Pentru modernizarea parcului de locomotive utilizate în transportul ţiţeiului Conpet va investi şase milioane de lei.

De asemenea, Conpet ţinteşte construirea de parcuri fotovoltaice, în cinci locaţii, proiect estimat la trei milioane de lei, pentru instalarea de panouri fotovoltaice fiind propuse ca locaţii staţiile de pompare ţiţei: Poiana lacului, Cartojani, Bărbăteşti, Băicoi şi Călăreţi.

Statul Român prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, deţine 58,72% din transportatorul de petrol şi gaze.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. aproba nu avizeaza.

    1. IN NICI UN CAZ , NU AJUNGE CE VOR EI SA FACA !!! AU """"" UITAT '''''''''', DE MIEZUL PROBLEMEI : ADICA : SANT DEPENDENTI DE BANII A 2 COMPANII , PETROM SI LUKOIL !!! FARA ELE , CONPET ESTE NIMIC !!! CINEVA , ACUM CATIVA ANI , A DAT IDEEA POTRIVITA , SI ANUME : CONSTRUIREA UNEI CONDUCTE , CARE SA AJUNGA PANA LA TERMINALELE SARBESTI ,SI SA SE CUPLEZE ASTFEL LA ELE !!! DE ACOLO , AR VENI BANII ADEVARATI , PENTRU CONPET !!! DAR , DACA OAMENII ADUSI POLITIC IN COMPANIA ASTA , HABAR NU AU DESPRE CE E VORBA , FIIND PARASUTATI AICEA , CE SA MAI VORBIM DE INTELEPCIUNE , S-AU DE BUNASTAREA FIRMEI !!! NU STIU EI !!! DE UNDE SA STIE ??? TREBUIE SA LE DESCHIDA OCHII CAREVA , SI ANUME UN SPECIALIST !!! DAR DE UNDE SPECIALISTI , IN ACTUALA CONDUCERE A CONPET ??? EI AU AVUT MULTA GRIJE SA-I INLATURE , CA SA POATA VENI IN LOCUL LOR !!! EI SANT SPECIALISTI , IN MARIREA SALARIILOR LOR , LA PRIME , LA SPORURI SI LA DEPASIRI !!! SI SA STEA IN BIROURI , FARA SA FACA PRACTIC , NIMIC !!! SA LE TREACA TIMPUL , SI SA IA BANII !!! CAT MAI MULTI BANI !!! SA TOT LUCREZI , IN BIROURI , LA STAT !!! DE UNDE SA STIE EI ??? NU STIU EI !!! SI NICI NU CRED CA-I INTERESEAZA !!!

      IMPORTANT SA SE FACĂ Aceste investiții. Pe termen lung va aduce profit pt "acționari " La salarii și prime ... mai usurel .ca sunt prea multe în raport cu competenta ...unora !

      Superba analiză.Conpet este nimic fără petrom si lukoil.As dori sa traiesc sa vad cum se duce in cap si politicul nu mai are de unde sa suga.

      Este o gașcă pentru guvernanti.

      Politicul va suge direct de la Manole din tiparnita de bani.

      Daca ar putea sa suga si altceva de la Manole poate ar fi bine sa o faca !!! 

      Politicul va suge direct de la Manole din tiparnita de bani.

      Daca ar putea sa suga si altceva de la Manole poate ar fi bine sa o faca !!! 

      Ce e asa "superb ""Conpet ar fii nimic fără Petrom si Lukoil" ? Cineva tot ar trebui sa fie ,nu?

      Si bărbatul nu ar face copii fara o femeie !

      A ta sau alta! 

      OAMENI BUNI , VA MULTUMESC TUTURORA , PENTRU PARERILE DV !!! STITI LA FEL DE BINE CA SI MINE , CA CONPET-ul , A FOST SI ESTE IN CONTINUARE O VACA BUNA DE MULS , PENTRU ANUMITI INDIVIZI , ''''''' STRAVEZII ''''''', CA SA NU LE ZIC ALTFEL !!! EI NU VOR CA SOCIETATEA SA FACA PASI INAINTE , SI CEL MAI BUN EXEMPLU DE DEZVOLTARE , AR FI CUPLAREA LA CONDUCTELE SARBESTI !!! SERBIA AR PUTEA FI LEGATURA SI CU ALTE TARI , IN TRANZITUL COMBUSTIBILILOR DIN ROMANIA !!! LA UN MOMENT DAT , AR CURGE BANI MULTI CATRE CONPET , FOARTE MULTI !!! SERBIA , AR FI VIITORUL !!! CU CE AU PREZENTAT EI , CA INVESTITII , SOCIETATEA V-A RAMANE PRACTIC , PE LOC , FARA A-SI MARI - LARGI , AFACEREA : INTENTIONEAZA DE FAPT , SA REPARE SI SA CARPACEASCA CEEA CE AU DEJA !!! ASTA INSEAMNA , GANDIRE DE COMUNISTI LIMITATI !!! PENTRU CA , ASTIA SANT ACUM , ''''''' MANAGERII - CE CUVANT CAPITALIST '''''''', DE ASTAZI , AI CONPET !!! DIN PACATE , EI SANT PREZENTI PESTE TOT , IN COMPANIILE DE STAT ROMANESTI , SI PUN PIEDICI LA ORICE PROPUNERE DE PASI INAINTE !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb