Fondul Proprietatea (FP) va distribui dividende excepţionale de 0,05 lei/unitate, după ce acţionarii au aprobat, ieri, reducerea capitalului social de la 13,5 miliarde lei, la 12,86 miliarde lei, prin diminuarea valorii nominale de la 1 leu la 0,95 lei.
Acţiunile FP creşteau, în jurul orei 16, cu 3,19%, mai mult decât principalii indici ai pieţei, şi au încheiat şedinţa la 0,8335 lei/unitate, în urcare cu 2,21%, faţă de vineri. Brokerii spun că decizia acţionarilor FP nu a fost o surpriză.
• Mihai Căruntu, BCR: "Ne aşteptăm la o vânzare de active care să finanţeze începerea distribuţiilor de cash"
Atât decizia acţionarilor Fondului Proprietatea de a aproba o distribuţie de cash de 0,05 lei/acţiune în baza diminuării de capital social, precum şi reducerea drastică a cerinţelor de cvorum pentru viitoarele adunări generale ale acţionarilor, care ar decide astfel foarte uşor noi distribuţii de cash în viitor, se înscriu în strategia Franklin Templeton de a activa un instrument esenţial în vederea reducerii discountului de tranzacţionare de la 34% în prezent, către 15% până la jumătatea anului viitor, este de părere Mihai Căruntu, Coordonator Echipa Cercetare Piaţa de Capital de la Banca Comercială Română.
Domnia sa ne-a spus: "Însă pentru ca politica FP de distribuţii suplimentare de cash, în baza reducerii de capital social, să devină efectivă este nevoie de aprobarea autorităţii de reglementare (ASF), care a fost, până în prezent, relativ imprevizibilă faţă de FP. Acest fapt reiese, spre exemplu, din faptul că ASF a blocat activarea celui de-al treilea program de răscumpărare de la FP, prin lipsa unui răspuns în privinţa anulării acţiunilor reprezentând 1,7% din titlurile achiziţionate în cadrul primului program de răscumpărare, deşi acţionarii au luat această decizie în aprilie 2012.
În aceste condiţii, apreciem că o hotărâre pozitivă a ASF, va susţine evoluţia preţului acţiunilor FP spre 0,9 lei/acţiune. În această situaţie, ne aşteptăm să asistăm la cel puţin o tranzacţie majoră de vânzare de active foarte posibil până la jumătatea acestui an, care astfel să finanţeze începerea distribuţiilor de cash".
• Bogdan Gherghe, "Tradeville": "Acţionarii sunt de acord cu strategia propusă de fondurile Elliott"
Bogdan Gherghe, analist "Tradeville", ne-a declarat că a observat de la AGA precedentă, din luna noiembrie a anului trecut, că acţionarii sunt de acord cu strategia propusă de fondurile Elliott.
Domnia sa a precizat: "Astfel, ne aşteptăm ca managementul FP să pună în practică anul acesta mai multe strategii, în principal programe de răscumpărare acţiuni, care să reducă decalajul amintit anterior la maxim 15% spre finalul anului, faţă de 33-35% cât a fost în ultimele zile.
Votul dat în AGA a fost primit foarte bine în piaţă, titlurile FP crescând în jurul orei 15:30 cu peste 3%, apropiindu-se de zona maximelor multianuale".
• Mihai Mureşian, "Intercapital Invest": "Ne putem aştepta la o continuare a evoluţiilor pozive"
Mihai Mureşian, Director Tranzacţionare la "Intercapital Invest" apreciază că deciziile luate în AGA FP au venit ca o confirmare a aşteptărilor investitorilor: "Nu cred că le putem considera o surpriză, iar mişcările preţului ulterior anunţului rezultatelor AGA cred că poate fi văzut ca un vot de încredere dat de către investitori. De altfel, investitorii au acordat votul de încredere Fondului încă de acum câteva săptămâni, când toată piaţa s-a confruntat cu o corecţie generalizată, iar în cazul preţului FP s-a văzut mai degrabă o stabilizare. În condiţiile actuale ale preţului, cred că ne putem aştepta la o continuare a evoluţiilor pozive şi totodată la o continuare a susţinerii interesului investitorilor pentru acţiunile Fondului".
În noiembrie, acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat de principiu prelungirea mandatului de administrator al Franklin Templeton cu doi ani, începând cu 30 septembrie 2014, la propunerea celui mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, fondul de hedging Elliott Associates. Mandatul este condiţionat de îndeplinirea unor criterii de performanţă.
Elliott a propus şi introducerea unui comision suplimentar pe care Franklin Templeton să îl încaseze din banii distribuiţi acţionarilor, prin răscumpărări de acţiuni, reducerea capitalului social şi virarea sumelor respective către acţionari.
1. Camasa e mai aproape de piele decat haina
(mesaj trimis de Oarecare în data de 04.02.2014, 07:20)
Camasa trebuie sa fie obligatoriu prima-lux, haina cum s-o nimeri, ba poate sa nici nu fie.
In '90 sloganul "Nu ne vindem tara", acum intrebarea este "Nu ne vindem si haina"? :) De dragul camasii ...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 04.02.2014, 14:28)
Ce contabilitatea pulpii este asta in care:
1) O PIERDERE de capital .... social ?
2) este prezentata drept PROFIT ?
3) cu scopul de a lasa compania FARA LICHIDITATI = FARA NICIUN CASH FLOW ?
Ce fel de "autoritate" financiar-contabila (recte ASF), o fi aceea care admite o asemenea ESCROCHERIE CONTABILA ?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 04.02.2014, 14:34)
Mircea Ursache este capul tuturor escrocheriilor facute de actualul ASF, fostul CNVM, dupa modelul academicienilor infractori:
Stefan Boboc si Gabriela Anghelache !
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 04.02.2014, 14:39)
N-am crezut in viata mea, ca bilanturile contabile vor ajunge doar o rezerva de hartie igienica = niste documente de complezenta !
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 04.02.2014, 14:47)
Constat astazi ca:
1) Fondul Proprietatea si administratorul Franklin Templeton nu sunt cu nimic mai breze;
2) decat Fondul National de Investitii si administratorul sau SAFI;
3) si ca in cazul Ioana Maria Vlas si Sorin Ovidiu Vantu a fost vorba doar de O VENDETA INTRE ESCROCI, prin care "autoritatile" sa se prefaca in fata publicului (investitor) ca supra_vegheaza = ca muncesc.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 04.02.2014, 14:54)
Oricum, nu ma mira daca ASF va aproba aceasta escrocherie financiar-contabila pentru Fondul Proprietatea, atat timp cat anul trecut CNVM-ul a aprobat-o inclusiv pentru Cazinoul BVB.
Este insa foarte mare pacat, ca procedand astfel
- adica bucurandu-se ca incaseaza impozite pe un pseudo_profit = profit fictiv -
STATUL isi pierde orice urma de credibilitate-autoritate in fata publicului de orice factura.
2. e ilogic
(mesaj trimis de h20 în data de 04.02.2014, 22:05)
cum dracu sa voterzi ca vrei sa scazi capitralul social prin divident special cu doar 25% din voturi.Da' ce sens mai are majoritatea?
Tara tuturor posibilitatilor!!!