Acţionarii privaţi contestă, în instanţă, poziţia statului în combinatul "Oltchim"

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 februarie 2004

SIF Oltenia şi fondul de investiţii "Lindsell" au cerut instanţei anularea majorării de capital, prin care ponderea statului a crescut la 95%, de la 53%

Acţionarii minoritari susţin că, înainte ca să fie convertite în acţiuni creanţele statului, ar fi trebuit reevaluat patrimoniul societăţii

Contestarea majorării de capital poate duce la întîrzierea procesului de privatizare a "Oltchim"

Fondul de investiţii "Lindsell Enterprises", SIF "Oltenia" şi încă o persoană fizică, acţionari minoritari ai societăţii "Oltchim" Rîmnicu Vîlcea, au contestat hotărîrile adunării generale a acţionarilor societăţii din luna noiembrie a anului trecut, prin care s-a majorat capitalul social cu creanţele AVAB în valoare de 92 de milioane de dolari. Toate cele trei litigii se află pe rolul Tribunalului din Rîmnicu Vîlcea. Cei trei acţionari minoritari au contestat, în principal, modul în care s-a majorat capitalul social cu creanţele AVAB, fără reactualizarea, în prealabil, a patrimoniului socie-tăţii, pierderea poziţiei majoritare a societăţii "Olt-chim", în alte trei societăţi, precum şi înfiinţarea unei societăţi mixte. Contestarea majorării capitalului social poate conduce indirect la întîrzierea privatizării socie-tăţii, căci, prin acea operaţiune, statul şi-a crescut substanţial ponderea de la 53% la 95%. APAPS, care deţine pachetul majoritar, a anunţat, la începutul acestui an, că societatea "Oltchim" va fi scoasă din nou la privatizare pînă în aprilie. Direcţia de privatizare din APAPS nu a dorit să comenteze demersul acţionarilor minoritari ai "Oltchim", spunînd că aşteaptă ca instanţa să dea o soluţie definitivă. Dan Bărbulescu, reprezentantul fondului "Lindsell Enterprises", ne-a declarat: "Privatizarea societăţii < Oltchim > nu poate fi blocată atît timp cît nu a fost iniţiată corect. Dacă nu porneam aceste proceduri exista şansa ca privatizarea să fie anulată, pentru că au fost încălcate o serie de legi atunci cînd s-a decis majorarea capitalului social".

Acţionarii au contestat faptul că "Oltchim" şi-a majorat capitalul social cu creanţele AVAB în valoare de 92 milioane de dolari, fără o reevaluare prealabilă a capitalului social. Mai mult, la momentul AGA din noiembrie, "Oltchim" nu finalizase o majorare de capital cu un teren. Reprezentantul "Lindsell Enterprises" a precizat atunci că nu poate avea loc o altă majorare de capital pînă nu este finalizată cea cu terenul, mai ales că aceasta se afla în litigiu.

O altă contestaţie a acţionarilor se referă la faptul că "Oltchim" şi-a diminuat participaţia la trei societăţi comerciale în care deţinea 50% din acţiuni, prin participarea la majorarea capitalului acestora în cote mai mici. Preşedintele "Oltchim", Vasile Roibu, a argumentat decizia prin faptul că "Oltchim" nu are interesul să fie acţionar majoritar la "Oltgroup PVC" SRL şi că tendinţa este să păstreze consumatorii de PVC ai societăţii fără să investească în ei. Aceeaşi explicaţie a fost dată pentru societăţile "Protectchim" SRL şi "Designro" SA. Acţionarii contes-tatari propuseseră adu-nă-rii generale soluţia ca "Olt-chim" să vîndă acţionarior săi din acţiunile pe care le deţine la acele societăţi, dacă vrea să îşi reducă participaţia.

Propunerea a fost atunci res-pinsă. Deşi a vrut să îşi reducă participaţia la alte societăţi considerînd că aceasta este tendinţa pe plan internaţional, conducerea "Oltchim" a propus însă ulterior înfiinţarea altei societăţi mixte cu o firmă austriacă, ceea ce s-a şi aprobat. Aceasta în-seam-nă pentru "Oltchim" un efort financiar de 12,8 milioane de dolari. Acţionarii au menţionat faptul că această asociere ar mări deficitul financiar al societăţii "Olt-chim", pentru că banii ar urma să provină din împrumuturi bancare sau de la acţionarii minoritari. Reprezentantul "Lindsell" a propus atunci chiar începerea acţiunii în răspundere împotriva administratorilor socie-tă-ţii pentru activitatea pe 2003, însă solicitarea a fost respinsă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb