Acţionarii Rafo Oneşti resping dizolvarea societăţii şi aprobă reducerea capitalului social

E.D.
Piaţa de Capital / 17 septembrie 2014

Acţionarii "Rafo Oneşti" (RAF) au respins, în AGEA de ieri, dizolvarea societăţii în contextul în care, după constatarea pierderilor stabilite prin situaţiile financiare aferente anului trecut, activul net al firmei s-a diminuat la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, şi au aprobat diminuarea capitalului social, potrivit unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit legii societăţilor comerciale, atunci când, într-o firmă, activul net scade sub jumătate din valoarea capitalului social, AGEA trebuie să decidă dacă respectiva companie îşi va mai desfăşura activitatea ori va fi dizolvată, însă Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor a decis ieri continuarea activităţii societăţii.

Astfel, pentru a respecta normele, Rafo era obligată ca, cel târziu până la încheierea exerciţiului financiar ulterior celui în care au fost constatate pierderile, să procedeze la reducerea capitalului social cu un cuantum cel puţin egal cu cel al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve, dacă în acest interval activul net al societăţii nu a fost reconstituit până la nivelul unei valori cel puţin egale cu jumătate din capitalul social.

În acest sens, acţionarii au aprobat, ieri, reducerea capitalului social, la 228,27 milioane lei, de la 2,19 miliarde de lei, decizie care conduce la continuarea existenţei companiei, datorită faptului că valoarea la care ar ajunge capitalul social s-ar situa sub totalul activelor RAF.

Anul trecut, la "Rafo" mai existau circa 450 de salariaţi, activitatea companiei fiind sistată din 2008. Motivul pentru care activitatea companiei a fost întreruptă este legat, printre altele, şi de un proces pe care "Rafo" l-a avut cu firma Glencore, care a cerut returnarea unei creanţe de circa 75 de milioane de dolari.

RAFO a anunţat, în 2012, printr-un document remis Bursei de Valori din Bucureşti (BVB), că are în derulare 79 de procese în justiţie, având de recuperat numeroase datorii de la persoane juridice sau persoane fizice.

Compania Rafo a fost înfiinţată în 1956 cu scopul de a procesa ţiţeiul nesulfuros, fiind una din cele mai mari rafinării de la noi din ţară. Are o capacitate de rafinare de 3,5 milioane de tone pe an.

Rafinăria Rafo a fost cumpărată, în anul 2009, de Petrochemical Holding - proprietatea fostului oligarh rus, Iakov Goldovskiy, care a deţinut colosul petrochimic Sibur până la venirea la putere a lui Vladimir Putin. Ulterior, Goldovskiy a fost arestat pentru şapte luni, după care a fost eliberat, a părăsit Rusia şi a înfiinţat Petrochemical Holding în Austria, companie aflată printre primele din Europa la producerea de PET-uri.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb