Un grup de acţionari ai "Remarul 16 Februarie" Cluj Napoca, care deţine 9,22% din capitalul social, a convocat Adunarea Generală pentru finalul acestei luni, solicitând conducerii să facă publice o serie de rapoarte, acte şi contracte, exprimându-şi nemulţumirea faţă de perfomanţele slabe ale companiei.
Pe ordinea de zi propusă de grupul "revoluţionar" se află prezentarea actelor juridice încheiate de societate cu administratorii, angajaţii, acţionarii care deţin controlul, precum şi cu persoanele implicate cu aceştia, a căror valoare cumulată este de cel puţin 50.000 euro, prezentarea ofertelor de pe piaţă primite de la alţi furnizori pentru bunurile şi serviciile contractate cu persoane afiliate, precum şi un raport privind motivele pentru care societatea nu poate să obţină parametrii de profitabilitate ai firmelor similare din domeniu. Printre solicitările acţionarilor, se mai numără şi alegerea membrilor în Consiliul de Administraţie.
Conducerea companiei a făcut deja publice o serie de contracte încheiate cu persoanele afiliate, astfel că acţionarii ar putea renunţa la demersul lor.
Cristian Duţescu, reprezentantul grupului de acţionari, ne-a spus că este posibil ca aceştia să nu mai solicite un loc în Consiliul de administraţie, întrucât managementul societăţii a început să răspundă solicitărilor. Domnia sa ne-a declarat: "Dacă managementul este transparent, grupul respectiv nu ţine neapărat să aibă un loc în CA. Este posibil să se rezume doar la prezentarea contractelor respective. Este mai bine să aşteptăm Adunarea Generală".
Ulterior convocării respectivei AGA, Monica Băiculescu, care deţine 31,51% din titlurile "Remarul 16 Februarie" (simbol REFE, pe piaţa Rasdaq), a raportat achiziţionarea a 3.500 de titluri, iar, ieri, două pachete de acţiuni, reprezentând 2,93% din capitalul social, au fost transferate prin două tranzacţii negociate (deal), care au însumat 3 milioane lei.
Cele 60.000 de titluri REFE transferate ieri au fost schimbate la preţul de 50 lei/titlu, cu 7,53% peste cotaţia de închidere din şedinţa precedentă.
Încă două pachete de acţiuni Remarul 16 Februarie, reprezentând 3,44% din capitalul social al companiei, au mai fost transferate în şedinţa din 4 iulie a pieţei Rasdaq, tot prin două tranzacţii negociate (deal), care s-au ridicat la 3,52 milioane lei.
Printre acţionarii "Remarul 16 Februarie" se mai numără "Transferoviar Grup", cu 27,14% din acţiuni, companie deţinută 99,6% de STRF Societatea de Transport şi Reparaţii Feroviare SRL Braşov. Aceasta din urmă este deţinută majoritar (63%) de către Călin Mitică, soţul Monicăi Băiculescu. Împreună, cei doi soţi au 58,65% din acţiunile REFE.
Conform legii pieţei de capital (Articolul 203, Legea nr. 297/2004), "o persoană care, urmare a achiziţiilor sale sau ale persoanelor cu care acţionează în mod concertat, deţine mai mult de 33% din drepturile de vot asupra unei societăţi comerciale este obligată să lanseze o ofertă publică adresată tuturor deţinătorilor de valori mobiliare şi având ca obiect toate deţinerile acestora cât mai curând posibil". Călin Mitică a demisionat, pe 4 iulie, din funcţia de administrator al "Remarul", fiind înlocuit de Sabo Emil.
"Remarul 16 Februarie" are un capital social de 5,11 milioane lei, divizat în aproape 2,05 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 2,50 lei.