Acţionarul cu probleme financiare îşi reduce deţinerea la "Banco Espirito Santo"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 iulie 2014

Banca are un nou management

"Espirito Santo Financial Group" SA, cel mai mare acţionar al "Banco Espirito Santo" SA, a fost nevoit să-şi înstrăineze o parte din deţinerea de la banca portugheză (a doua ca mărime din ţară), ca să satisfacă un apel în marjă pentru un împrumut, ceea ce a intensificat temerile pieţei cu privire la situaţia financiară a grupului.

"Espirito Santo Financial Group" a anunţat, ieri, că a vândut 4,99% din bancă, reducându-şi participaţia la 20,1%. În urma acestei înstrăinări, acţiunile "Banco Espirito Santo" au scăzut puternic la Bursa din Lisabona.

Vânzarea a venit într-un moment în care directorul executiv al băncii, Ricardo Salgado, în vârstă de 70 de ani, a fost înlocuit cu Vitor Bento, după ce, duminică, banca centrală a Portugliei a dispus numirea imediată a unui nou director şi a altor membri în consiliul de administraţie al instituţiei de credit.

Amintim că, recent, "Espirito Santo International" a amânat plata unor titluri pe termen scurt către câţiva clienţi. La momentul respectiv, grupul deţinea 25% din "Banco Espirito Santo".

La data de 11 iulie, "Banco Espirito Santo" a precizat că, la finele lunii iunie, expunerea sa pe alte societăţi din grupul "Espirito Santo" se ridica la 1,18 miliarde de euro, în timp ce fondurile sale proprii sunt cu 2,1 miliarde de euro peste nivelul minim obligatoriu, astfel că "potenţialele pierderi ce ar rezulta din expunerea pe Grupo Espirito Santo nu compromit alinierea băncii la cerinţele minime de capital". Banca portugheză a subliniat că nu-şi va creşte expunerea pe "Espirito Santo Group", iar banca centrală a Portugaliei a anunţat că "Banco Espirito Santo" nu are nevoie de capital suplimentar ca să facă faţă pierderilor înregistrate în urma creditelor acordate altor entităţi din grupul din care face parte.

În opinia "Bank of America Merrill Lynch", riscul sistemic pe care îl reprezintă băncile portugheze pentru Europa "este limitat", iar potrivit Moody's, problemele "Espirito Santo Group" nu ar trebui să aibă "un impact semnificativ asupra fundamentelor macroeconomice şi standardelor de credit ale Portugaliei".

Premierul portughez, Pedro Passos Coelho, a făcut un apel la "Grupo Espirito Santo" să organizeze negocieri cu creditorii cât mai curând posibil ca să se asigure că problemele financiare ale grupului nu au impact asupra economiei ţării.

Acţiunile "Banco Espirito Santo" au pierdut 36% săptămâna trecută, la Bursa din Lisabona, după ce agenţiile de rating Standard & Poor's şi Moody's Investors Service au redus calificativul băncii. Autoritatea de reglementare a pieţei de capital din Portugalia a interzis vânzarea short de acţiuni ale băncii până la finele zilei de 15 iulie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb