"Espirito Santo Financial Group" SA, cel mai mare acţionar al "Banco Espirito Santo" SA, a fost nevoit să-şi înstrăineze o parte din deţinerea de la banca portugheză (a doua ca mărime din ţară), ca să satisfacă un apel în marjă pentru un împrumut, ceea ce a intensificat temerile pieţei cu privire la situaţia financiară a grupului.
"Espirito Santo Financial Group" a anunţat, ieri, că a vândut 4,99% din bancă, reducându-şi participaţia la 20,1%. În urma acestei înstrăinări, acţiunile "Banco Espirito Santo" au scăzut puternic la Bursa din Lisabona.
Vânzarea a venit într-un moment în care directorul executiv al băncii, Ricardo Salgado, în vârstă de 70 de ani, a fost înlocuit cu Vitor Bento, după ce, duminică, banca centrală a Portugliei a dispus numirea imediată a unui nou director şi a altor membri în consiliul de administraţie al instituţiei de credit.
Amintim că, recent, "Espirito Santo International" a amânat plata unor titluri pe termen scurt către câţiva clienţi. La momentul respectiv, grupul deţinea 25% din "Banco Espirito Santo".
La data de 11 iulie, "Banco Espirito Santo" a precizat că, la finele lunii iunie, expunerea sa pe alte societăţi din grupul "Espirito Santo" se ridica la 1,18 miliarde de euro, în timp ce fondurile sale proprii sunt cu 2,1 miliarde de euro peste nivelul minim obligatoriu, astfel că "potenţialele pierderi ce ar rezulta din expunerea pe Grupo Espirito Santo nu compromit alinierea băncii la cerinţele minime de capital". Banca portugheză a subliniat că nu-şi va creşte expunerea pe "Espirito Santo Group", iar banca centrală a Portugaliei a anunţat că "Banco Espirito Santo" nu are nevoie de capital suplimentar ca să facă faţă pierderilor înregistrate în urma creditelor acordate altor entităţi din grupul din care face parte.
În opinia "Bank of America Merrill Lynch", riscul sistemic pe care îl reprezintă băncile portugheze pentru Europa "este limitat", iar potrivit Moody's, problemele "Espirito Santo Group" nu ar trebui să aibă "un impact semnificativ asupra fundamentelor macroeconomice şi standardelor de credit ale Portugaliei".
Premierul portughez, Pedro Passos Coelho, a făcut un apel la "Grupo Espirito Santo" să organizeze negocieri cu creditorii cât mai curând posibil ca să se asigure că problemele financiare ale grupului nu au impact asupra economiei ţării.
Acţiunile "Banco Espirito Santo" au pierdut 36% săptămâna trecută, la Bursa din Lisabona, după ce agenţiile de rating Standard & Poor's şi Moody's Investors Service au redus calificativul băncii. Autoritatea de reglementare a pieţei de capital din Portugalia a interzis vânzarea short de acţiuni ale băncii până la finele zilei de 15 iulie.