ACŢIUNE ÎN INSTANŢĂ Investitori la "Volkswagen" acuză "Porsche" de fraudă

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 ianuarie 2010

Producătorul german de autoturisme sport "Porsche" SE a fost acţionat în judecată de investitorii short americani în acţiuni "Volkswagen" AG, care pretind că au fost fraudaţi cu peste un miliard de dolari, drept pentru care solicită despăgubiri.

Luni, reclamanţii au depus dosarul în acest caz la Curtea federală din Manhattan şi arată că "Porsche" a manipulat piaţa în privinţa acţiunilor "Volkswagen". Acţiunea în instanţă a fost lansată de "Elliott Associates" LP, "Glenhill Capital" LP, "Glenview Capital Partners" LP şi alţi investitori short în titluri "Volkswagen" - cea mai mare companie auto din Europa, care se află în proces de fuziune cu "Porsche". Iniţial, "Porsche" intenţiona să preia "Volkswagen", însă ulterior aceasta din urmă a decis să cumpere, într-o primă etapă, operaţiunile auto ale "Porsche".

Reclamanţii susţin că "Porsche" i-a înşelat pe investitori prin negarea faptului că intenţionează să preia "Volkswagen" şi, în plus, a recurs la tranzacţii manipulative, care au ascuns poziţiile lor pe acţiuni. Potrivit unui anunţ făcut de "Porsche" la data de 26 octombrie 2008, compania controla majoritatea acţiunilor comune "Volkswagen", generând creşterea preţului titlurilor, drept pentru care investitorii short s-au grăbit să-şi acopere poziţiile.

La data respectivă, "Porsche" anunţa că deţine 74% din acţiunile comune ale "Volkswagen", inclusiv opţiuni pe 31,5% din acţiuni, care nu au fost aduse la cunoştinţa investitorilor anterior. Saxonia inferioară, deţinea 20% din "Volks-wagen" la acel moment.

"Reclamanţii au fost obligaţi să-şi acopere poziţiile short la preţuri care au urcat din ce în ce mai mult, iar, astfel, < Porsche > a câştigat miliarde de euro", se arată în plângerea de fraudă.

La finele lui 2008, investitorii aveau poziţii short în titluri "Volkswagen", ceea ce înseamnă că "au împrumutat" acţiuni, le-au vândut şi au promis să le răscumpere la o dată ulterioară. Aceştia susţin că nu ştiau că "Porsche" controla piaţa şi, practic, au împrumutat acţiunile de la această companie.

Acţiunile "Volkswagen", care au avut un curs de 210,85 euro înaintea anunţului privind deţinerea, au urcat până la un maxim de 1.005,01 euro, în 28 octombrie 2008, făcând rapid din "Volkswagen" compania cu cea mai mare valoare de piaţă, la nivel mondial.

Potrivit "Porsche", compania nu a fost activă pe piaţă în perioada în care preţul acţiunilor a avut mişcările amintite, iar acuzele de manipulare "nu au fundament".

"Nu avem cunoştinţă de această plângere, însă vrem să subliniem că întotdeauna am respectat legile pieţelor de capital", a afirmat Albrecht Bamler, purtător de cuvânt al "Porsche".

Procurorii din Stuttgart şi Frankfurt analizează acuzele privind o posibilă încălcare a regulilor pieţei de capital cu privire la tranzacţiile cu acţiuni "Volkswagen". Sunt vizate mai multe persoane, printre care fostul director executiv al "Porsche", Wendelin Wiedeking, şi ex-directorul financiar Holger Haerter. Birourile "Porsche" şi locuinţele executivilor companiei au fost cercetate la data de 20 august 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb