Acţiunea SNP "Petrom" - potenţial de creştere pe termen mediu şi lung

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 decembrie 2005

Acţiunea "Petrom", deşi la finele săptămînii trecute a cunos-cut o corecţie de preţ, a atins cotaţia maximă din ultimele luni la deschiderea sesiunii bursiere de vineri. Joi, titlul SNP s-a detaşat ca fiind cel mai tranzacţionat emitent, cu cea mai bună evoluţie de curs. Spre finalul zilei de joi au intervenit la cumpărare investitorii care au condus la creşterea cotaţiei pînă la 0,5 RON/acţiune. Vineri însă, după ce la începutul zilei, cursul a urcat pînă la nivelul de 0,5150 RON/acţiune, cotaţia a scăzut uşor. Brokerii apreciază că preţul ridicat din prima parte a zilei s-a datorat în principal şi acţiunii "Rompetrol Rafinare" Constanţa care a urcat întreaga piaţă.

Valentin Ionescu, director de tranzacţionare al "Euro Invest Vision", ne-a declarat: "Cred că vor mai urma creşteri, deşi cursul a scăzut vineri. Vînzătorii au intervenit în piaţă, existînd mai multe ordine de vînzare decît de cumpărare". Domnia sa consideră că pe termen mediu şi lung acţiunea SNP nu este una ris-cantă, avînd ca suport acţionari puternici şi rezultate financiare foarte bune.

De la finalul lunii noiembrie, de cînd societatea a raportat rezultatele financiare, cursul SNP a urmat o evoluţie ascendentă pe o lichiditate bună.

Vestea anunţată de ministrul Şereş care propune ca alternativă cumpărarea de către acţionarii care deţin 8% din "Petrom" a pachetelor ce li se cuvin cu bani obţinuţi de la orice bancă drept credit. În acest caz, banii pot fi obţinuţi uşor şi imediat după primirea acţiunilor salariaţii îşi pot restitui creditul, deoarece fiind cotate la Bursă titlurile SNP valoarează mult mai mult.

Adrian Mănăilă, reprezentantul "Elda Invest", ne-a declarat: "Un calcul simplu indică că preţul de achiziţie al acţiunilor SNP de către salariaţi va fi sub 0,2 lei pe acţiune, în condiţiile în care pe Bursă cotaţia fluctuează în prezent, în jurul valorii de 0,5 RON/acţiune". Dacă acest lucru va putea fi posibil, putem asista, afirmă domnul Mănăilă la o avalanşă la vînzare pe Bursă pentru ca astfel cei implicaţi să-şi obţină banii necesari pentru rambursarea creditului. În această situaţie, cotaţia titlurilor ar putea scădea destul de mult, concluzionează domnia sa.

Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la cotă, a înregis-trat un nou maxim istoric vineri de 6.829,57 de puncte, fiind în creştere cu 56,30% de la începutul anului.

Laurenţiu Roşoiu, analist al "Active International", ne-a declarat: "Indicele BET se află în mod clar pe un trend crescător, şi după efervescenţa pieţei în cadrul ultimelor şedinţe din săptămînă, şedinţe care prezintă importanţă prin faptul că au confirmat consolidarea trendului ascendent la nivelul indicelui". Domnia sa consideră că ne putem aştepta ca evoluţia BET-ului să fie în continuare pozitivă, şi că după depăşirea acestui prag, ar fi recomandat şi totodată, poate de dorit, o perioadă de acumulare, de staţionare a cursurilor pe noile nivele de preţ. O perioadă de stabilizare, apreciază analistul "Active International" ar crea premisele unei creşteri "sănătoase" şi susţinute cel puţin pentru prima parte a anului.

Actorii pieţei apreciază că "Petrom", din punctul de vedere al capitalizării totale, a avut o evoluţie destul de nesincronizată cu restul pieţei, în partea a doua a anului.

În primele luni ale anului, preţul acţiunilor SNP a urcat, în ton cu tendinţa generală a indicilor bursieri, de la un minim de 0,3270 lei/acţiune pînă la un maxim de 0,5300 lei/acţiune atins în 24 februarie. Ulterior, pe fondul unor ieşiri masive din piaţă a fondurilor străine, preţul a coborît pînă la minime de 0,2760 lei/acţiune.

"După acest moment, evoluţia cotaţiei acţiunii SNP nu a urmat tendinţa pieţei, ci a evoluat de multe ori în sens contrar titlurilor din piaţă. Lunile mai, iunie şi iulie au fost luni de creştere semnificativă a preţului pentru acţiunile "Petrom", deşi restul titlurilor tranzacţionate la BVB au avut o tendinţă descendentă sau cel mult stabilă", apreciază Iulian Panait, preşedintele "KTD Invest". Domnia sa explică că începînd din luna august cotaţiile SNP au început să scadă, de la un maxim local de 0,5000 lei/acţiune pînă la minime de sub 0,4000 lei pe acţiune consemnate la finele lunii octombrie. Perioada septembrie - octombrie a adus creşteri spectaculoase pentru majoritatea celorlalte acţiuni "blue chip" de la Bursă.

În luna noiembrie cotaţia acţiunilor SNP s-a stabilizat pe un palier de preţ, existînd şedinţe cînd întreaga piaţă creştea şi preţul titlurilor SNP evolua constant sau eventual scădea. Unii brokeri ne-au precizat că a existat în piaţă un investitor puternic care a optat pentru strategia de vînzare a acţiunilor în mod treptat şi totodată menţinerea cotaţiei între anumite nivele.

La finalul şedinţei de vineri, cursul acţiunilor SNP a fost de 0,4910 RON/acţiune, mai mic cu 1,8% comparativ cu cel anterior. Rulajul total efectuat cu titlurile SNP a fost de peste 6,9 milioane de RON la un volum de circa 13,7 milioane de acţiuni tranzacţionate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb