Acţiunile "Banca Transilvania" - din nou pe un trend crescător

Raluca Ungureanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 iunie 2004

Preţul acţiunilor "Banca Transilvania" s-a înscris pe un trend ascendent în ultimele două şedinţe bursiere, după ce, luna trecută, nivelul său se plafonase în jurul valorii de 5.850 lei/acţiune, din cauza ofertei mari de titluri existente pe piaţă. O parte din acţionarii băncii au preferat să vîndă din titlurile deţinute, la un preţ de peste 5.000 lei/acţiune, ca să-şi procure lichidităţi pentru subscrierea noilor acţiuni emise de bancă, la 3.500 lei/titlu, în cadrul majorării capitalului social. Deţinătorii de titluri "Banca Transilvania", înregistraţi în Registrul Acţionarilor la data de 25 martie, îşi pot exercita dreptul de preferinţă în cadrul majorării pînă la sfîrşitul lunii iunie şi pot subscrie 100 de acţiuni la fiecare 1.000 de acţiuni deţinute. Dat fiind că majoritatea celor care au apelat la această metodă au terminat de subscris noile acţiuni, a scăzut oferta de titluri pe piaţă, ceea ce a condus la creşterea cursului.

Pe parcursul sesiunii bursiere de luni, preţul titlurilor TLV s-a apreciat cu 2,6%, pe fondul unei lichidităţi în creştere. Nivelul maxim atins de preţ a fost, în ziua respectivă, de 6.050 lei/acţiune. Tendinţa de creştere a continuat şi ieri, cursul ajungînd la 6.300 lei/acţiune, cotaţie care a reprezentat maximul zilei. Ultima tranzacţie a fost efectuată la preţul de 6.250 lei/acţiune, cu 4,2% peste preţul de închidere înregistrat luni. Valoarea tranzacţiilor efectuate ieri cu acţiuni TLV s-a ridicat la 21 miliarde de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 31% din valoarea totală realizată la BVB.

Alin Brendea, director de tranzacţionare la "Prime Transaction", consideră că interesul crescut al investitorilor manifestat în ultimele două zile pentru titlurile "Băncii Transilvania" este determinat de publicarea unor date comparative între cele trei bănci listate la BVB, cu ocazia introducerii la tranzacţionare a acţiunilor "Băncii Carpatica". Domnul Brendea afirmă că aceste studii au evidenţiat faptul că preţul titlurilor TLV, raportat la valoarea activului net, este cel mai avantajos, comparativ cu preţurile acţiunilor BRD şi "Carpatica". Alin Brendea ne-a mai declarat că o altă cauză ce a determinat creşterea cursului titlurilor TLV este plafonarea din ultimele zile a preţurilor acţiunilor SIF, fapt care i-a determinat pe investitori să-şi orienteze atenţia către alte titluri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb