Acţiunile bancare domină ultima şedinţă a săptămânii

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 martie 2019

Acţiunile bancare domină ultima şedinţă a săptămânii

Rulaj de aproape 40 milioane de lei

Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii în teritoriul negativ, BET-FI fiind singurul coş de acţiuni care au încheiat săptămâna bursieră cu o apreciere marginală, de 0,04%, în contextul unei lichidităţi de 39,74 milioane de lei, sub valoarea medie înregistrată în acest an, de 46,41 milioane de lei.

Şedinţa de vineri, a doua de scădere consecutivă pentru BET, a fost dominată, din nou, de tranzacţiile cu titlurile societăţilor bancare, care au asigurat împreună circa 64% din rulajul zilei. În contrast, indicele societăţilor de investiţii financiare a marcat a treia zi consecutivă de creşteri.

Echipa de la Prime Transaction a des­cris evoluţia de vineri a pieţei astfel: "BET-FI este singurul indice care a cres­cut în şedinţa de azi (n.r. vineri). În rest, indicii au înregistrat scăderi de până la 0,83%, în cazul coşului de acţiuni BET-NG. Valoarea tranzacţiilor de azi (n.r. vineri) a fost de 39,7 milioane lei, în scădere comparativ cu şedinţa precedentă. Titlurile Banca Transilvania (TLV) au cedat azi (n.r. vineri) prima poziţie în topul valorii tranzacţionate acţiunilor BRD - Groupe Societe Generale (BRD), aces­tea asigurând 37,5% din rulajul zilei. Din cadrul indicelui BET remarcăm azi (n.r. vineri) evoluţia titlurilor OMV Petrom (SNP), care au înregistrat o corecţie de 1,86%. Scăderea acţiunilor SNP a determinat, practic, închiderea în teritoriul negativ pentru indicii din care face parte. La polul opus, cea mai bună evoluţie a fost cea a acţiunilor Nuclearelectrica (SNN) care au avansat cu 1,6%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de BRD, ultima cotaţie a emitentului fiind de 12,6 lei/acţiune, în creştere cu 0,16% faţă de şedinţa anterioară, valoarea transferurilor cu titlurile instituţiei bancare situându-se la 15,26 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile TLV, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 2,055 lei, în creştere cu 0,49%, în contextul unui rulaj de 10,5 milioane de lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 0,885 lei, în stagnare, pe fondul unei valori transferate de 2,13 milioane de lei. 

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile SNP, care au încheiat ziua la preţul de 0,3435 lei/titlu, rulajul pe acest simbol fiind de 1,92 milioane de lei. 

Prin piaţa "deal" de la BVB au fost înregistrate două transferuri, primul dintre ele, cu titlurile SIF Banat - Crişana (SIF1), s-a încheiat la preţul unitar de 2,21 lei, cu 1,34% sub referinţa din piaţa "regular", pentru suma de 2,21 milioane de lei, în cadrul aces­tui "deal" fiind schimbate puţin peste un milion de titluri SIF1.

Cel de-al doilea transfer "deal", cu acţiunile TLV, a avut loc la preţul de 2,05 lei/acţiune, cu 0,24% peste cotaţia din piaţa "regular", valoarea schimbului fiind de 1,52 milioane de lei.

Indicele BET, ce include în structura sa cele mai lichide cincisprezece titluri de la bursa noastră, a scăzut cu 0,3%, iar indicele extins BET-XT, care este compus din cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a încheiat ziua de vineri cu o scădere similară, de 0,26%.

   Topul celor mai mari creşteri

     1. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): +2,42%

     2. "Biofarm" (BIO): +2,09%

     3. "Nuclearelectrica" (SNN): +1,6%

     4. "Teraplast" (TRP): +1,57%

     5. "Purcari Wineries" (WINE): +1,34%

           

        Topul celor mai mari scăderi

     1. "Construcţii Napoca" (NAPO): -14,84%

     2. "Oltchim Râmnicu Vâlcea" (OLT): -7,62%

     3. "Vrancart" (VNC): -4,46%

     4. "Cemacon" (CEON): -4,18%

     5. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -3,23%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb