Acţiunile băncilor din BET au urcat puternic în ultima lună; ce a favorizat aprecierea şi ce urmează?

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iulie 2023

Acţiunile băncilor din BET au urcat puternic în ultima lună; ce a favorizat aprecierea şi ce urmează?

Aurelian Dochia: "Unul dintre riscurile sectorului bancar ţine de expunerea faţă de segmentul imobiliar comercial" Valentin Lazea, BNR: "Anul trecut, sistemul bancar din România a avut un profit record, care va fi depăşit cu mult anul acesta"

După ce s-au înscris pe o traiectorie descendentă în prima parte a anului, acţiunile Banca Transilvania (TLV) şi BRD-Groupe Societe Generale (BRD), cele două instituţii de credit din BET, au avut o mişcare de creştere puternică în ultima lună, într-un context general pozitiv la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Cotaţia instituţiei de credit din Cluj a urcat cu 19%, cea a BRD cu 11%, în timp ce principalul coş de acţiuni al pieţei noastre de capital s-a apreciat cu 10%, conform calculelor noastre realizate pentru perioada 26 iunie-26 iulie.

În opinia brokerilor, lipsa dividendelor, existenţa altor oportunităţi în piaţă şi vânzările instituţionalilor care au strâns lichidităţi pentru oferta Hidroelectrica au influenţat dinamica preţurilor celor două acţiuni în prima parte a anului.

Acum, presiunea ofertei Hidro a dispărut, există aşteptări pozitive privind rezultatele la jumătatea anului pe care băncile urmează să le publice în scurt timp, iar perspectiva trecerii pieţei noastre în categoria pieţelor emergente în ierarhia MSCI ar trebui să aibă un efect benefic asupra cotaţiilor celor mai importante acţiuni de la BVB.

Marcel Murgoci, Estinvest: "Sectorul bancar rămâne atractiv, pentru că există profitabilitate şi are un istoric de distribuire de dividende"

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al societăţii de brokeraj Estinvest, este de părere că, un motiv care explică lipsa de interes din prima parte a anului pentru acţiunile celor două bănci ţine de faptul că nu au propus dividende, iar în cazul Băncii Transilvania data de înregistrare pentru majorarea de capital cu acţiuni gratuite a fost chiar recent, la finele săptămânii trecute. Instituţia de credit din Cluj şi-a majorat capitalul cu 910 milioane de lei, prin încorporarea rezervelor constituite din profitul anului 2022.

"În piaţă au existat alte oportunităţi - emitenţi care au acordat dividende sau alte evenimente corporative", ne-a spus brokerul de la Estinvest.

În acest an, băncile nu au distribuit dividende, la recomandările Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială şi ale Băncii Naţionale a României. "Băncile s-au aliniat acestei recomandări şi nu cred că vor propune dividende anul acesta. Probabil anul viitor, mai ales că există şi un precedent - anul trecut BRD a acordat un dividend de bază şi unul special", a afirmat Marcel Murgoci.

În opinia sa, în ultima perioadă investitorii au început să se orienteze către bănci în primul rând pentru că urmează ca acestea să-şi publice rezultatele financiare. "Chiar dacă s-ar putea ca pe partea de creditare volumele să scadă, băncile pot profita din creşterea dobânzilor. Aşteptările sunt ca băncile să performeze, cum s-a întâmplat de altfel şi în primul trimestru", spune Marcel Murgoci.

Performanţe bune pentru bănci în primele trei luni ale anului, în special datorită dobânzilor mai mari şi ameliorării costului riscului

Pentru primele trei luni ale anului, Banca Transilvania a raportat venituri operaţionale de 1,44 miliarde lei, cu 37% peste cele din primul trimestru a lui 2022 şi un profit net de 675,9 milioane lei, în creştere cu 120%. În cazul BRD, venitul bancar net a fost de 893,4 milioane de lei, cu 17% peste cel din primele trei luni ale anului trecut, în timp ce profitul s-a ridicat la 332,7 milioane de lei, în creştere cu 35%. În ambele cazuri, evoluţia s-a datorat, în principal, dobânzilor mai mari şi a costului riscului care la Banca Transilvania a trecut pe plus, iar la BRD a scăzut cu 70%.

"Sectorul bancar reprezintă un sector important la bursa noastră care rămâne atractiv pentru că există profitabilitate, are un istoric de distribuire de dividende şi, în cazul Băncii Transilvania, de acţiuni gratuite. Bineînţeles că sunt importante şi condiţiile de piaţă - există opinii conform cărora, măsurile pe care Guvernul încearcă să le ia pentru reducerea deficitului bugetar pot duce la o uşoară creştere a inflaţiei.

Dar, până acum băncile de la noi au dovedit că sunt destul de robuste", a conchis Marcel Murgoci.

Dragoş Mesaroş: "Mă aştept ca pentru emitenţii importanţi din BET să existe cumpărători în următorul an de zile, iar Banca Transilvania are cea mai mare pondere în indice"

Dragoş Mesaroş, directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Goldring, spune că înaintea ofertei Hidroelectrica a existat o presiune mare pe acţiunile băncilor, care ulterior a dispărut.

"Banca Transilvania şi BRD sunt emitenţi în care fondurile de pensii şi SIF-urile au printre cele mai mari deţineri. Or, înaintea anunţului ofertei Hidroelectrica a existat o presiune mare pe bănci, pentru că fondurile aveau nevoie de lichidităţi. Cred că în primul rând SIF-urile au vândut Banca Transilvania şi BRD, pentru că reprezintă activele lor cele mai mari. Odată cu anunţarea ofertei Hidroelectrica s-a luat această presiune de pe acţiunile băncilor. Ca şi cum s-ar fi desfăcut o sticlă de şampanie - nemaiavând presiunea vânzătorilor, acţiunile au început să crească", ne-a spus brokerul de la Goldring.

În opinia sa, există premise ca preţul acţiunilor instituţiilor de credit să îşi continue creşterea.

"În primul trimestru băncile au avut rezultate bune, cu mult peste alte companii de la bursă. BRD a avut o creştere a profitului de 30% (n.r. la nivel de grup), iar Banca Transilvania de 109% (n.r. la nivel de grup). În ultimele şase-opt luni băncile au cumpărat titluri de stat la dobânzi destul de mari, ceea ce se va vedea în profiturile din perioada următoare: unu - doi ani. Creditarea pentru persoane juridice a fost în creştere, iar neperformantele nu au crescut odată cu inflaţia aşa cum se estima. Prin urmare, văd un trend pozitiv pentru bănci, în perioada următoare", a spus brokerul. "În plus, aşteptările sunt să devenim piaţa emergentă conform MSCI. Aşa că, mă aştept ca pentru emitenţii importanţi din BET să existe cumpărători în următorul an, iar Banca Transilvania are în continuare cea mai mare pondere în indice".

Aurelian Dochia: "Sistemul bancar din România este bine capitalizat şi nu văd necazuri imediate"

Analistul economic Aurelian Dochia este de părere că actualul context economic poate să afecteze profitabilitatea instituţiilor de credit, dar sectorul bancar din ţara noastră este bine capitalizat şi nu există pericole majore evidente.

Domnia sa ne-a spus: "Perspectivele sectorului bancar depind întotdeauna de perspectivele economiei. Or, în contextul actual, probabil că economia va avea un ritm de creştere mai scăzut, ceea ce s-ar putea să aibă impact şi asupra băncilor, adică creşterea activelor şi a profitabilităţii se va tempera faţă de ritmurile din ultimii doi ani, care au fost foarte buni. Am văzut că în alte părţi, de exemplu în Statele Unite, sectorul bancar s-a confruntat cu unele probleme, dar structura sectorului bancar din România nu este de aşa natură încât să existe riscuri similare. Este un sistem mai simplu dar mai stabil".

Aurelian Dochia a adăugat: "Evident că există riscuri. Unul, despre care şi BNR a atras atenţia, ţine de expunerea sectorului bancar faţă de segmentul imobiliar comercial. Dar, în ansamblu, cred că sistemul bancar din România este bine capitalizat şi nu văd necazuri imediate. Asta bineînţeles dacă nu cumva apare o criză foarte gravă, dar aş spune că nu se întrevede un astfel de şoc. Mai degrabă mă tem de o încetinire a creşterii activităţii economice şi o perioadă îndelungată de stagnare. Evident că, în aceste condiţii, şi băncile vor suferi procese de restructurare, etc".

Conform BNR, riscurile generate de piaţa imobiliară comercială se menţin la un nivel mediu, impactul negativ al costurilor materialelor în creştere fiind contrabalansat de creşterea veniturilor provenind din indexarea chiriilor cu inflaţia. În martie, expunerile sectorului bancar faţă de segmentul imobiliar comercial erau ridicate, respectiv 50% din totalul creditelor acordate companiilor, dar în uşoară scădere faţă de martie 2022, când ponderea era de 53%, confrom ultimului Raport asupra stabilităţii financiare al băncii naţionale.

Valentin Lazea, BNR: "În primele patru luni ale anului, băncile comerciale au crescut marja dintre dobânzile la credite şi dobânzile oferite la depozite"

Valentin Lazea, economistul şef al BNR, punctează că anul trecut sistemul bancar din România a avut un profit record de 10,2 miliarde lei, care va fi depăşit cu mult anul acesta.

"Printre motivele care stau la baza acestei creşteri se află şi faptul că, în primele patru luni ale acestui an, băncile comerciale au crescut marja dintre dobânzile la credite şi dobânzile oferite la depozite. În timp ce BNR a crescut dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază, băncile comerciale au majorat dobânda la creditele noi contractate în lei cu 41 de puncte de bază, dar au scăzut rata dobânzii oferite la depozitele nou constituite în lei cu 53 de puncte de bază. Din această marjă crescută rezultă profit mai mult", a spus economistul şef al băncii naţionale, la finele lunii iunie, în cadrul conferinţei Piaţa Financiar-Bancară, organizată de ziarul BURSA.

BRD-Groupe Societe Generale îşi va prezenta rezultatele obţinute în prima jumătate a anului, respectiv în al doilea trimestru, în data de 3 august, în timp ce Banca Transilvania îşi va prezenta realizările de până acum din acest an în data de 25 august, conform informaţiilor de pe site-ul instituţiei.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. BNR stie ca daca creste dobinzile bancile profita :) Atunci de unde ideea de a le cere sa nu plateasca dividende? straniu

    Din pacate cred ca urmeaza o scadere, semnalele sunt cam spre scadere:

    fed a ridicat dobanda la 5,5% 

    chiar inainte de fed, companii cu raportari bune au scazut in ziua raportarii si dupa 

    la noi in Ro au inceput raportarile , si nu sunt grozave, vezi Petrom, -50% profit fata de 2022, si dc mai scadem si taxa de solidaritate de 1,9 mld raman -80% profit, doar 900 mil lei net /6 luni. anul trecut a facut 5 mld.

    probabil aceeasi traiexctorie va fi la romgaz, poate si nuclearelectrica, h2o cine stie ca lor le-a curs mai multa apa pe rauri plus ce au facturat de anul trecut dar oricum conditii exceptionale. si gigantii astia plus ce se intampla in us s-ar putea sa traga toata piata in jos. 

    1. La energetice e scădere evident, sectorul bancar pare mai bine poziționat în perioada asta. Nu va avea rezultate spectaculoase, dar e departe de criza pe care o propovăduiau unii nu cu mult timp in urmă. Pe de altă parte nici nu par să fie perspective mari de creștere, mai ales că se manifesta și un efect de baza. S-au dus trendurile ascendente din urmă cu doi ani.

      nu stiu bancile de unde ar avea crestere, cererea de credite e in scadere, in special la imobiliare, care sunt cele mai mari credite. poate vor avea, habar n-am, nu le urmaresc

      Din dobânzi mai mari, reversări de provizioane și revenirea portofoliilor de titluri de stat.

      Este cresterea artificiala de dinainte de prabuselnita...care nu va fi mica deloc

      Portofoliile titlurilor de stat au pierderi necontabilizate.

      cit timp dobinzile sunt sus, portofoliul de obligatiuni e sub apa

      Banca Transilvania oricum nu era focusata pe creditele imobiliare (acestea sunt nimica toata pt TLV). Este focusata pe companii, si au acordat foarte multe credite IMM Invest (garantate de stat). De acolo crestere. TLV va avea profit si semestrul acesta si va remorca si cotatia BRD-ului cum se intampla de obicei.

      Chiar daca Brd nu are rezultate nici macar peste medie (profit in crestere cu 17% comparativ cu o crestere de 100 % la TLV), Brd 0 dividende, macar TLV acorda actiuni gratuite. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb