Acţiunile băncilor din Europa continuă să scadă

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 august 2007

Acţiunile societăţilor listate la bursele din Europa au continuat să scadă şi ieri, un declin important fiind consemnat în sectorul bancar. Pieţele se tem că pierderile de pe segmentul creditelor ipotecare din SUA vor afecta câştigurile băncilor.

Acţiunile băncii elveţiene UBS AG, cea mai mare din Europa, au scăzut cu 2,4%, la 62 de franci. Analiştii "Credit Suisse Group" şi-au modificat în sens negativ recomandarea pentru acţiunile UBS: "neutru", de la "outperform".

Acţiunile "Deutsche Bank" AG, cea mai mare instituţie creditoare din Germania, au coborât cu 3%, la 91,5 euro. Analiştii băncii de investiţii "Merrill Lynch & Co." şi-au modificat în sens negativ recomandarea pentru titlurile "Deutsche Bank": "neutral", de la "cumpără".

Specialiştii sunt de părere că există numeroase incertitudini legate de ceea ce se întâmplă acum în sectorul bancar, mai precis cine a pierdut bani pe piaţa creditelor.

Titlurile "Axa" SA, a doua societate de asigurări din Europa, au scăzut cu 2,2%, la 28,19 euro. "Credit Suisse" acordă acestor acţiuni recomandarea "neutru", de la "outperform".

Acţiunile "BHP Billiton" Ltd., cea mai mare companie minieră din lume, au scăzut cu 3,9%, la 1.247 pence (cel mai scăzut curs de după 31 mai). Declinul a urmat scăderii cotaţiilor metalelor. Acţiunile "Rio Tinto Group", numărul trei mondial în domeniu, au coborât cu 2,9%, la 3.082 pence.

În schimb, acţiunile "Nestlé" SA, cel mai mare producător mondial din domeniul alimentar, au urcat cu 7,3%, la 484,75 franci elveţieni (cea mai mare creştere din ultimii cinci ani). Compania a raportat, pentru primele şase luni, un profit mai mare decât aşteptările.

Titlurile "France Telecom" SA au urcat cu 1,7%, la 21 de euro. Publicaţia franceză Le Figaro a informat că divizia de telefonie mobilă a companiei, "Orange", este pe punctul de a încheia o afacere cu "Apple" Inc. pentru distribuţia iPhone în Franţa. Reprezentanţii celor două companii nu au comentat pe marginea informaţiei.

Ieri au scăzut toate pieţele vest-europene deschise pentru tranzacţionare, cu excepţia celei din Elveţia. Indicele CAC 40 al pieţei din Paris a coborât cu 1,3%, la 5.407,09 puncte, DAX al celei din Frankfurt - cu 0,7%, la 7.371,23, iar FTSE al Bursei din Londra - cu 1,5%, la 6.053 puncte. Bursele din Austria, Luxemburg, Grecia şi Italia au fost închise pe motiv de sărbătoare.

Nici bursele din SUA nu-şi revin

Acţiunile companiilor listate la bursele din New York au urmat un curs descendent ieri, în deschidere, investitorii temându-se că pierderile din sectorul creditelor vor creşte după ce analiştii şi-au modificat în scădere ratingurile pentru companiile din domeniul ipotecar.

Acţiunile "Countrywide Financial" Corp., cea mai mare societate din sectorul ipotecar american, au scăzut cu 1,75 dolari, la 22,71 dolari. "Merrill Lynch & Co." recomandă acum investitorilor să vândă aceste acţiuni, nu să le cumpere, cum îi sfătuia anterior.

Indicele Standard & Poor"s 500 a scăzut cu 0,2% la ora 9:37 a.m., pe piaţa din New York, ajungând la 1.423,24 puncte. Dow Jones Industrial Average a coborât cu 0,4%, la 12.983,32, iar Nasdaq Composite - cu 0,3%, la 2.492,07 puncte.

Bursele asiatice în declin puternic

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Asia au scăzut puternic, ieri, pierderi semnificative înregistrând titlurile "Mitsubishi UFJ Financial Group" Inc. şi "Sumitomo Mitsui Financial Group" Inc., după ce băncile au raportat pierderi din investiţii, ca urmare a crizei creditelor ipotecare din SUA.

Acţiunile "Mitsubishi UFJ", cea mai mare bancă din Japonia, au pierdut 5,3%, stabilind un curs de 1,08 milioane de yeni (cel mai redus din ultimii doi ani). Titlurile "Sumitomo Mitsui", a treia bancă niponă, au coborât cu 5,9%, la 920.000 yeni - cel mai scăzut preţ înregistrat din septembrie 2005 până în prezent.

Acţiunile "Macquarie Bank" Ltd., cea mai mare bancă de investiţii din Australia, au coborât cu 5,1%, la 66,68 dolari australieni. Titlurile "Rams Home Loans Group" Ltd., creditor ipotecar cu sediul în Sydney, au coborât cu 4,3%, la 1,35 dolari australieni.

Acţiunile "Toyota Motor" Corp., cel mai mare constructor auto din Japonia, au scăzut cu 3%, la 6.850 yeni. Compania realizează venituri importante în SUA, iar declinul acţiunilor a urmat anunţului făcut ieri de "Wal-Mart Stores" Inc. privind reducerea cheltuielilor consumatorilor americani.

Acţiunile "Sony", producătorul computerelor Vaio, au coborât cu 2,7%, la 5.520 yeni. Titlurile "Canon" Inc., cel mai mare producător mondial de aparate foto digitale, au coborât cu 2,3%, la 6.040 yeni.

Titlurile "Westfield Group", care deţine 59 de centre comerciale în SUA, au scăzut cu 2,6%, la 18,69 dolari australieni.

Acţiunile "Matsushita Electric Indus­trial" Co. au atins cursul minim al ultimelor 22 de luni, după ce compania finlandeză "Nokia" Oyj a anunţat că va înlocui până la 46 de milioane de baterii pentru telefoane mobile produse de societatea niponă, existând temeri că acestea se pot supraîncălzi. Acţiunile "Matsushita" au pierdut 5%, cursul acestora ajungând la 2.015 yeni.

Acţiunile "BHP Billiton" Ltd., cea mai mare companie minieră din lume, au scăzut cu 5,3%, la 33,20 dolari australieni - cel mai redus curs de după 13 iunie. Declinul a urmat scăderii cotaţiilor metalelor. Acţiunile "Rio Tinto", numărul trei mondial în domeniu, au coborât cu 3,5%, la 83 de dolari australieni. Acţiunile "Sumitomo Metal Mining" Co., al doilea procesator de cupru şi cel mai mare producător de nichel din Japonia, au scăzut cu 5,8%, la 2.360 yeni.

Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a scăzut cu 2,2%, la 16.475,61 puncte, iar S&P/ASX 200 al pieţei australiene a coborât cu 3%, la 5.788 puncte. Cel mai mare declin din regiune l-a înregistrat Jakarta Composite al pieţei indoneziene (-6,4%). Bursele din India şi Coreea de Sud au fost închise ieri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Paerea mea este ca daca declinul actiunilor se mentin vom asista la un crah financiar global.Asta se va intampla daca se mentin trendul actual timp de1 luna.Pacat este ca vom fi afectati si noi acum cand vor intra pensiile si la noi

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb