Acţiunile băncilor elene se prăbuşesc

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 ianuarie 2015

Titlurile instituţiilor majore de credit din Grecia au pierdut aproape 30% ieri

Noul premier elen: "Renegocierea datoriei va consta în găsirea unei soluţii corecte"

----------------

Actualizare 19:51 Schulz, după întâlnirea cu Tsipras: "Grecia este deschisă discuţiilor cu partenerii UE"

Grecia este deschisă "discuţiilor" cu partenerii europeni şi caută "soluţii care să aibă o bază comună", a anunţat preşedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, după întâlnirea pe care a avut-o cu premierul grec Alexis Tsipras, transmite AFP.

Martin Schulz este primul demnitar UE care se întâlneşte cu noul premier grec de extremă-stânga după scrutinul desfăşurat duminică în Grecia.

"Au existat temeri că Alexis Tsipras va merge pe calea sa, dar acest lucru nu este adevărat, el este favorabil discuţiilor. Grecia caută soluţii care să aibă o bază comună", a adăugat Martin Schulz.

"Este un pas bun înainte şi sper că mâine, când se va întâlni cu liderul Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, vor fi făcuţi paşi concreţi", a continuat Schulz.

Preşedintele PE a salutat că printre priorităţile prezentate de Alexis Tsipras figurează "combaterea evaziunii fiscale" şi a "inegalităţilor sociale asociate evaziunii fiscale".

"Discuţia cu Alexis Tsipras a fost sinceră, constructivă, substanţială, dar şi obositoare", a spus Schulz.

La rândul său, Alexis Tsipras a reiterat că Guvernul pe care îl conduce va fi un "garant al stabilităţii" şi că va încerca să "construiască o nouă relaţie de încredere" cu Europa.

"Discutăm cu partenerii europeni pentru a găsi o soluţie integrală şi reciroc utilă, dar acest lucru necesită timp", a subliniat Tsipras, insistând că Grecia va face eforturi pentru "revenirea la creştere economică".

"Europa va depăşi criza şi va deveni mai puternică, cu mai multă solidaritate şi încredere mutuală", a încheiat Tsipras.

(A.C.)

----------------

Actualizare 15:00 Costul de finanţare al Greciei a urcat la cel mai ridicat nivel din iulie 2013

Bursa din Atena a recuperat o parte din pierderi

Costurile de finanţare ale Greciei continuă să crească, randamentele obligaţiunilor pe 10 ani atingând, azi, cel mai înalt nivel din iulie 2013, pe fondul îngrijorărilor create de măsurile economice anunţate de premierul Alexis Tsiparis, care ar putea periclita acordurile cu creditorii internaţionali, potrivit site-ului MarketWatch.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale a urcat în prima parte a zilei cu 0,52 puncte procentuale, la 11,039%, faţă de un randament de sub 9% înregistrat săptămâna trecută.

Costul la care Grecia se împrumută pe pieţele internaţionale a început să crească imediat după anunţarea rezultatelor alegerilor parlamentare de duminică, câştigate de partidul de extremă stângă Syriza, condus de Tsiparis.

Astăzi, bursa de la Atena a recuperat o parte din pierderi, iar în jurul orei 12:00 (ora României) principalele acţiuni erau în urcare cu 3,33%.

(Alexandru Costea)

-----------

Pieţele financiare din Grecia erau tensionate ieri, investitorii temându-se că noul guvern "anti-bailout" este hotărât să sfideze creditorii internaţionali.

Acţiunile tranzacţionate la Bursa din Atena au coborât pentru a treia zi la rând, pierderi masive fiind înregistrate în sectorul bancar. Titlurile "National Bank of Greece" SA (NBG), cea mai mare bancă elenă, s-au depreciat cu 26% la ora locală 18:00, atingând 83,5 eurocenţi, la fel şi cele ale "Eurobank Ergasias" SA, care au avut un preţ de 10 eurocenţi. În ultimul an, acţiunile NBG au pierdut aproape 75%, iar cele ale "Eurobank" - 79%. Tot în sectorul bancar, titlurile "Alpha Bank" AE au coborât cu 27%, la 27,10 eurocenţi, iar cele ale "Piraeus Bank" SA - cu 29%, la 49,8 eurocenţi. În ultimele 12 luni, acţiunile "Alpha Bank" s-au depreciat cu 58%, iar cele ale "Piraeus Bank" - cu 70%.

Indicele de referinţă al Bursei din Atena, ASE, a scăzut cu 9,2% ieri, la 711,13 puncte. De la începutul anului curent, indicele s-a redus cu 14%, iar în ultimul an a pierdut 37%.

Randamentul obligaţiunilor de stat greceşti cu maturitatea la cinci ani a urcat la recordul de 13% ieri. Investitorii în aceste titluri se tem că este posibil să nu-şi mai recupereze banii.

Noul premier al Greciei, Alexis Tsipras, care a dat asigurări că ţara sa îşi va achita datoriile, a anunţat că va negocia cu creditorii internaţionali asupra programului de asistenţă financiară. La prima reuniune a noului Guvern, Tsipras a promis "măsuri realiste" pentru redresarea economiei şi s-a angajat să lupte împotriva corupţiei.

Liderii UE au avertizat, însă, Atena să-şi îndeplinească angajamentele asumate în schimbul asistenţei internaţionale. "Nu vom intra într-un conflict distructiv, dar nu vom continua politica de înrobire", a afirmat Tsipras, adăugând: "Renegocierea datoriei Greciei va consta în găsirea unei soluţii viabile, corecte, în beneficiul tuturor".

Una dintre primele decizii anunţate de noul Guvern al Greciei a fost oprirea planului de vânzare a unei participaţii de 67% în Autoritatea Portuară Pireu, conform afirmaţiilor ministrului Energiei, Panagiotis Lafazanis. Acesta a adăugat că va fi îngheţată şi privatizarea companiei de electricitate PPC.

Berlinul îndeamnă guvernul elen "să fie corect cu creditorii"

Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, vicecancelar în Cabinetul Angelei Merkel, i-a cerut noului Guvern de la Atena să fie "corect" cu oamenii din Germania şi din Europa. "Germania respectă alegerea democratică a grecilor şi obiectivul nostru este menţinerea Greciei în zona euro", a declarat Sigmar Gabriel, adăugând: "Trebuie, însă, respectat un principiu al corectitudinii faţă de poporul nostru, faţă de oamenii din Germania şi din Europa care au fost solidari cu Grecia, oferind ajutor din anul 2010. Echitatea şi solidaritatea trebuie să meargă în ambele sensuri", a pledat Sigmar Gabriel.

Noul guvern grec pregăteşte schimbarea legislaţiei astfel încât să poată înlocui managerii marilor bănci la care statul elen deţine controlul, potrivit Capital.gr. Statul grec controlează, prin Fondul de Stabilitate Financiară (HFSF), 67,3% din "Piraeus Bank", 66,24% din "Alpha Bank", 57,2% din "National Bank of Greece" şi 35,4% din "Eurobank".

HFSF a fost creat de guvernul elen în 2010, pentru salvarea băncilor private de la faliment.

Capital.gr scrie că guvernul controlat de formaţiunea Syriza (stânga radicală) vrea să preia managementul băncilor majore ca să-şi pună în aplicare programul cu care a câştigat alegerile parlamentare din 25 ianuarie.

Încă din campania electorală, Syriza şi-a anunţat intenţia să intre în managementul băncilor, considerând că actualii directori nu pot rămâne pe poziţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb